Начало arrow Дейности arrow Семинари
Семинари

Страницата дава информация за семинарите, проведени от или в сътрудничество с Българската библиотечно-информационна асоциация.



Семинар за проактивната справочна и проучвателна дейност на библиотекарите Печат
ББИА
На 17 – 18 септември 2014 г. с любезното съдействие на Столична библиотека и Посолството на САЩ ББИА проведе уъркшоп „Елвис напусна сградата: Библиотекарите сред общността“ с участието на Джеймс ЛаРу, библиотечен експерт, писател и консултант от Колорадо, САЩ (обучител по проекта ABLE през 2004). Неговото гостуване е подкрепено от Държавния департамент на САЩ чрез ресурсния център IRIS след спечелен проект от ББИА.
В обучението участваха 30 представители (директори, главни библиотекари и специалисти, ангажирани в библиотечна работа с местната власт и гражданските организации, ръководители на справочно-информационните отдели) на обществените библиотеки в България.
Пълен текст...
 
Семинар „Четене … от самото начало: идеи за насърчаване на четенето“ Печат
Гьоте институт
Гьоте-институт и Българската библиотечно-информационна асоциация работят заедно в рамките на иницативата „Четене… от самото начало“, която цели да засили дейността по насърчаване на четенето в ранна детска възраст в България и да бъдат създадени нови практически модели, като се организират различни мероприятия в тази посока и предоставят материали за безплатно ползване.
На 7 март 2014 г. в Гьоте-институт София се проведе лекция и семинар на тема „Четене … от самото начало: идеи за насърчаване на четенето“. Уте Хахман, ръководителка на Градска библиотека в Брилон, Германия, представи различни лесно осъществими модели за насърчаване на четенето. Тя е от колегите с вроден талант да работят с най-малките читатели, да генерират неспирно идеи за неусетно увличане на децата в света на книгите.
Пълен текст...
 
Национален семинар "Авторското право и библиотеките" Печат
ББИА
Българската библиотечно-информационна асоциация организира семинар на тема "Авторското право и библиотеките", който се проведе на 7 ноември 2013 (четвъртък) в Американския център на Столична библиотека. На инициативата присъстваха Георги Дамянов (директор на дирекция Авторско право и сродни права, Министерство на културата), Ваня Цанкова (програмен директор във Фондация "Америка за България") и представители на библиотечната гилдия от цялата страна.
Пълен текст...
 
Семинар за ранното детско развитие Печат
Гьоте институт

На 14 юни 2013 г. в обучителната зала на ББИА се състоя еднодневен семинар на тема „Четене от самото начало: Библиотеките и ранното детско развитие“, организиран от Гьоте институт и  ББИА за целевите библиотеки по проект „Вълшебната стая“, подкрепен от кампанията на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“. За да могат най-пълноценно да използват дарените колекции от книжки за деца от 1 до 6 г., колегите се запознаха с национални програми в Германия и добри практики, които бяха представени за първи път в България на 7 май 2012 г. в Гьоте институт. Детският отдел на Столична библиотека разказа за Часа на приказката – дългогодишна традиция за насърчаване на ранната грамотност.

Пълен текст...
 
Семинар за споделяне на опит от проведена мобилност по програма „Учене през целия живот“ Печат
ББИА
На 7 декември 2012 г. в конферентната зала на ББИА се състоя семинар за обобщаване на придобитите знания и умения при проведена мобилност в рамките на два проекта, финансирани по Програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Леонардо да Винчи“, дейност „Мобилност за специалисти в областта на професионалното образование“:
1. Проект на ББИА „Иновации и модерни практики в съвременната библиотека: Обмен в Централната обществена библиотека на гр. Верия, Гърция“(2012-BG-1-LEO03-06892).
2. Проект на Асоциация Съвременни читалища „Трансфер на модели и практики при професионалното обучение на библиотекари“ (2012-1-BG1-LEO03-06881) – обмен в Берлин. 
Участваха 19 специалисти, представители на двете групи, провели обмен в Гърция и Германия. След като споделиха богатите си впечатления в интересни презентации, участниците обсъдиха стъпките за обновяване на програмата за професионално обучение на библиотекари в две направления: актуализирана методика на преподаване (заимстване на методи от Германия) и обогатяване на учебното съдържание с нови концепции и нагледни материали (на базата на иновациите в библиотеката на град Верия). 
Пълен текст...
 
Семинар „Насърчаване на четенето в ранна детска възраст" Печат
Гьоте институт
Гьоте-институт и Българската библиотечно-информационна асоциация организират съвместна инициатива (лекция и уъркшоп) на 7 и 8 май 2012 г. в Гьоте-институт в София на тема: „Насърчаване на четенето в ранна детска възраст: Идеи и проекти за възпитаване на навици за четене при децата“. Събитието беше ръководено от немските експерти: Анке Марк-Бюрман от Академията за насърчаване на четенето при Фондация „Четене“ към Библиотека „Готфрид Вилхелм Лайбниц“ и Улрике Аник Вебер от Фондация „Четене“.
Немските гости представиха теоретичните основи на насърчаването на четенето, на социализацията му в семейството, както и актуални проекти и кампании за насърчаване на четенето особено в предучилищна възраст, за създаване на мотивация за четене в Германия, в това число проектите „Lesestart“, „Bücherbabys“, „Lesescouts“ и много други идеи и възможности за съвместна работа на библиотеки, детски градини и училища, които ще бъдат разработени в уъркшопа. 
В събитието се включиха както директори на библиотеките, така и сътрудници в Детско-юношеските отдели, библиотекари, работещи с деца, учители от детски градини и училища. 
 
Семинар „Библиотеката в общественото пространство“ Печат
Гьоте институт

На 14 и 15 април 2011 г. се проведе семинар, който Българската библиотечно-информационна асоциация организираха организира в партньорство с Гьоте институт, на тема: „Библиотеката в общественото пространство“. Събитието откриха Бианка Рекенбайл – ръководител „Информация и библиотека“ в Гьоте Институт – София и Ваня Грашкина – председател на ББИА. / Програма

Пълен текст...
 
Семинар „Информационните технологии и съвременните библиотеки“ Печат

Хюлет-Пакард България и Българската библиотечно-информационна асоциация организираха семинар на тема: „Информационните технологии и съвременните библиотеки“на 24 февруари 2011 г. в офиса на Хюлет-Пакард България в София.

Семинарът обхвана следните основни теми:

  • RFID решения за библиотеките;
  • софтуерни решения за обработване на дигитално съдържание;
  • услуги за печат и изображения, съобразени с новата роля на съвременната библиотека;
  • холистичен подход от hp за предоставяне на интегрирана ит инфраструктура за организациите на знанието;
  • инфраструктурни и интеграционни проблеми при внедряване на ИТ решения в библиотеките.

По време на срещата бяха обсъдени предизвикателствата пред съвременните библиотеки, начини за по-ефективното им управление и развитие и бяха представени най-модерните ИТ решения за библиотеки, които предлага Хюлет-Пакард България.

 
Семинар за представяне на нови продукти и обучение на ISI Web of Knowledge Печат
ББИА
Българската библиотечно-информационна асоциация, по предложение на Thomson Reuters, организира семинар за представяне на нови продукти и обучение на ISI Web of Knowledge на 9 юни 2010 г. в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Участие взеха библиотекари от справочно-библиографските отдели на големите обществени библиотеки, специалистите от университетски и научни библиотеки в страната.
Пълен текст...
 
Семинар „Модерната младежка библиотека“ Печат
РБ Варна
На 5 и 6 март 2009 г. в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна се проведе семинар и уъркшоп на тема „Модерната младежка библиотека“– съвместна инициатива на Гьоте институт – България, Българска библиотечно-информационна асоциация и Варненската библиотека.
Целта на семинара е да представи новите модерни схващания за съвременна младежка библиотека и доколко тя отговаря на търсенията на младежите на възраст 13 – 19 години във века на интернет. Може ли тази група читатели да бъде привлечена в библиотеката и как тези проблеми намират решение в Германия. Г-жа Жанет Ахтенбергер ръководи младежката библиотека в Хамбург, г-жа Мартина Райнхолд ръководи младежка библиотека в Дрезден. Тези две библиотеки са водещи в Германия и са намерила собствен оригинален подход за привличане на младежите.
Насърчаването на четенето е необходимост, която се дискутира еднакво сериозно в Германия и България. Обществените библиотеки са много активни в предлагането на различни начини за предизвикване на интереса и удоволствието от четенето при децата и юношите. В Германия възникват нови, атрактивни и авангардни юношески библиотеки. Те са мултимедийни и актуалността е важен техен приоритет. Предлагат информация, свързана с образованието, и си сътрудничат както с училищата, така и с други институции, обгрижващи младите хора.
Програмата, презентациите и фотогалерия от събитието можете да видите на уебсайта на РБ – Варна.

 
Семинар „Информационна и медийна компетентност в библиотеките“ Печат
НБИВ
Семинарът „Информационна и медийна компетентност в библиотеките“, организиран от Гьоте-институт България, СБИР и Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив се проведе на 17 и 18 април 2008 г. в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. Лектори бяха: Дорис Шнайдер, преподавател във Висшето училище Инголщат, Бавария и Биргит Люкс, Градска библиотека Варендорф, Нордрейн – Вестфалия. В уъркшопа бяха обособени две работни групи – всяка от по 30 участника: за библиотекари от обществени  библиотеки и за библиотекари от  университетски и научни библиотеки.
За библиотекарите от университетските и научните библиотеки в доклада на Д. Шнайдер бяха засегнати темите:
библиотечни стандарти и обучаващата библиотека (Teachinglibrary);
въздействие върху поведението на ползвателите;
последствия за библиотечния мениджмънт.
В уъркшопа бяха представени още: психология на учене, стандарти, опита на Висшето училище в Инголщат и баварските библиотеки във висшите училища.

 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 15 от 16
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.