Архив на информациите от 2012 г.
Честит 24 май! Печат

24 май – Ден на славянската писменост
и на българската просвета и култура

Скъпи колеги, честит празник!

Нека бъде вдъхновен и всеотдаен вашият труд,
белязан от вярата ви в силата на знанието,
посветен на духовността и на хората,
напътстван от вашата преданост към библиотеките и
към нашата прекрасна достойна професия,
която идва от древността и уверено гледа към бъдещето!

ББИА ви пожелава светли празници!

УС и ИБ на ББИА

 
 
Споделено за НБС 2012 Печат
НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕЧНА СЕДМИЦА 
14 – 18 май 2012
Споделено...

Седмата национална библиотечна седмица, организирана от ББИА, тази година е посветена на книжовното наследство, съхранявано в библиотеките, и на проблемите, свързани с неговото опазване и популяризиране. С надслова „Библиотеките – паметта на нацията“ напомняме на държавата и обществото, че библиотеките не са „отживели институции“, а най-доброто място за съхранение, проучване и широко популяризиране на писменото слово. За съжаление поради липса на средства днес те не са в състояние да осъществяват дълговековната си мисия. Националното проучване на ББИА от 2011 г. показа, че книжовното наследство е фатално застрашено.  Застъпническата кампания на ББИА има за цел да убеди обществото, че книжовното културно наследство се нуждае от последователна държавна политика и постоянни грижи за трайно опазване и съхранение за бъдещите поколения.
Кампанията се провежда под патронажа на Министъра на културата г-н Вежди Рашидов и с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Участват 43 библиотеки от 29 града и 4 села със свои инициативи и многобройни срещи с гражданите и местната власт (Програма).

Пълен текст...
 
Обръщение на ББИА Печат
 
О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

на

БЪЛГАРСКАТА 
БИБЛИОТЕЧНО-ИНФОРМАЦИОННА
АСОЦИАЦИЯ

Отговорност

Книжовното наследство, опазвано в библиотеките, е част от културното наследство на нацията. Днес в обединения и глобализиран свят книжовното културно наследство е не само  белегът на нашата неповторимост, но и залог нашата култура да пребъде през вековете. Българските библиотеки съхраняват ценни колекции от ръкописни и старопечатни книги, редки и ценни издания, възрожденска периодика, архивни и други документи. Те са най-доброто място за тяхното изследване и ползване от всички хора. Мисията им е да ги опазят и пренесат за „родените по-късно“. Именно тази  историческа отговорност  ни заставя да

алармираме държавата и обществото, че книжовното наследство е фатално застрашено.

Пълен текст...
 
11 май – професионален празник на българския библиотекар Печат

Скъпи колеги,

Денят 11 май е историческа дата в календара на българската култура. За щастие той се превърна и в професионален празник на тези, които служат на писменото слово, като го съхраняват и разпространяват с идеята то да пребъде. Българските библиотекари заслужават този ден на признание, защото да бъдеш библиотекар в България не е просто професия и препитание, а призвание, на което си отдаден. Това е кауза, на която служим неотклонно през годините, независимо от политически и икономически кризи, преходи, подценяване от държавата и обществото, лоша материална база и ниско възнаграждение за нашия принос.

Пълен текст...
 
Четвърти брой на списание ББИА онлайн Печат
Излезе брой 2 за 2012 г. на списание ББИА онлайн

Акцентите в броя:

  • Инициатива открит достъп
  • Учене през целия живот
  • Библиотечна професия
  • Старт в четенето
  • Библиотерапия
ББИА онлайн

Очакваме вашите предложения за статии за следващия брой до 20 май 2012 г.

 
Представител на Фондация Бил и Mелинда Гейтс получи наградата на ББИА „Подкрепа за библиотеките” Печат
bbia_logo.jpgНа 25 април 2012 г. в офиса на ББИА се състоя среща на УС на ББИА с г-жа Сири Освалд, Програмен директор във Фондация Бил и Mелинда Гейтс, г-н Трендафил Меретев, Ръководител на Програма Глоб@лни библиотеки – България и г-жа Наталия Георгиева, Ръководител връзки с обществеността и застъпничество на Програма Глоб@лни библиотеки – България.
Пълен текст...
 
Ваня Грашкина е РИЦАР НА КНИГАТА! Печат
ББИА
На 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, Асоциация „Българска книга“ връчи за 9-и пореден път наградите „Рицар на книгата“. Церемонията се състоя в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

В категорията „Награда за политик/общественик с най-голям принос и подкрепа за развитието на бранша“ наградата бе връчена на Ваня Грашкина – дългогодишен председател на ББИА. 
Пълен текст...
 
Национална конференция на ББИА 2012 - тематични акценти Печат

bbia_logo.jpgБългарската библиотечно-информационна асоциация ще проведе своята ХХІI национална годишна конференция на 7 и 8 юни 2012 г. в София на тема:

Библиотеките днес - иновативни политики и практики

Пълен текст...
 
Регионалната библиотека в Силистра с ново дарение за най-малките си читатели Печат

silistra_logo.jpgРегионална библиотека „Партений Павлович” е третата библиотека в страната получила като дарение от Посолството на САЩ – специализирана работна станция за ранна грамотност. Дарението е на стойност 2,800 щатски долара и допълва ресурсите на Американската сбирка в библиотеката.

Пълен текст...
 
Представяне на книгата "ISBD Международен стандарт за библиографско описание: Консолидирано издание" Печат

bbia_logo.jpgНа 19 април 2012 г. в офиса на ББИА беше представена третата преводна книга от издателската програма на асоциацията – "ISBD Международен стандарт за библиографско описание: Консолидирано издание".

Пълен текст...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 31 - 40 от 62
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.