Архив на информациите от 2015 г.
РБ „Петко Р. Славейков” – Велико Търново стана носител на наградата „Христо Г. Данов” Печат
На 12 юни (петък) от 17 часа в дома на Христо Г. Данов – Патриарха на българското книгоиздателско дело, в Стария град на Пловдив, в рамките на ежегодната проява „Пловдив чете” бяха връчени тазгодишните награди на името на големия български книжовник. Наградата се присъжда ежегодно по случай  24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година.
Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – Велико Търново получи националната награда „Христо Г. Данов” на Министерството на културата и Община Пловдив в категория Библиотеки и библиотечно дело. Нейната кандидатура беше подкрепена и от Българската библиотечно-информационна асоциация.
От името на цялата библиотечна общност ББИА поздравява екипа на РБ „Петко Р. Славейков” – Велико Търново по повод получаването на престижното отличие. Пожелаваме на специалистите от наградената библиотека здраве, вдъхновение и нови професионални завоевания!

Уважаеми колеги, ние се гордеем с вас!
 
sh105744_w.jpg
 
sh105764_w.jpg
 
Среща със зам.-министъра на МОН Печат
ББИА
На 3 юни се състоя среща в МОН на зам.-министър Ваня Кастрева с представители на ББИА и Асоциация „Българска книга” по предложение на двете организации. Теми на проведения разговор бяха училищните библиотеки и тяхното тревожно състояние, както и необходимостта от обединяването на усилията за постигане на по-добро финансиране и адекватни на съвременните изисквания условия за тяхното функциониране. Беше обсъдено мястото на училищните библиотеки в реализацията на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020) и набелязаните мерки и дейности в Националния план за действие в изпълнение на Стратегията през периода 2015 – 2016 година. Дискусията засегна предстоящата работа по създаването на поднормативните документи към Проектозакона за предучилищното и училищното образование в контекста на регламентирането и осигуряването на библиотечно-информационното обслужване на учениците. Уточниха се по-нататъшните действия, необходими за създаването на пет моделни училищни библиотеки в София и София област.
 
Среща с председателя на Комисията по образование и наука Печат
ББИА
На 28 май 2015 г. Председателят на Комисията по образование и наука – г-жа Милена Дамянова прие представители на Българската библиотечно-информационна асоциация – Елица Лозанова, Спаска Тарандова – членове на УС на ББИА и Ели Попова – директор на ИБ на ББИА. Срещата беше посветена на бъдещия Закон за предучилищно и училищно образование, държавните образователни стандарти към него и мястото на училищните библиотеки в съвременната нормативна база на средното образование. Следвайки философията на Закона, законодателите предвиждат текстове за училищните библиотеки да намерят място в съответните стандарти, които регламентират отделни компоненти на училищната среда.
Разговорът премина в изключително добронамерена атмосфера на единомислие и проявено желание за сътрудничество в името на ефективни училищни библиотеки. В хода на разговора бяха засегнати въпроси за нуждата от ресурсно, финансово и кадрово осигуряване на библиотечно-информационното обслужване на децата и учениците в помощ на качественото образование.
Милена Дамянова беше отличена със значка „Посланик на библиотеките“ за реален принос във въвеждането на училищните библиотеки в нормативната база на училищното образование. 
 
Честит 24 май! Печат

 Честит празник!

 

Честит празник на всички колеги
и на всички българи по случай 24 май!

Няма нищо по-красиво от високия дух
и нищо по-силно от знанието!

                                               УС на ББИА

 
Евродепутатът Мария Габриел и Столична библиотека стартират национална кампания „Читател на годината Печат
В кампанията приеха да се включат всички регионални библиотеки в страната без изключение

Афиш Читател на годината 2015 Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел и Столична библиотека, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация,  стартират в навечерието на 24 май национална кампания „Читател на годината”. Кампанията е провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат.

Целта на инициативата е да стимулира интерес към четенето сред всички възрасти чрез библиотеките, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. Всички регионални библиотеки приветстваха кампанията и ще се включат в нея без изключение.

„Всеки пети сред 15-годишните, както и много от възрастните граждани в Европа не умеят да четат. Държавите от ЕС си поставиха за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20 % на по-малко от 15 %. Липсата на основни умения за четене и писане излага на риск гражданите от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. Вярвам, че с инициативата за насърчаване на четенето в партньорство с библиотеките в страната ще успеем да допринесем за реализирането на идеята за учене през целия живот. Във всички свои форми – книжни или електронни, книгите са ценни инструменти за споделяне на знания, разбирателство, откритост към другите и към света”, коментира Мария Габриел.

Церемонията по награждаването се състоя на 8 януари 2016 г. в Столична библиотека. В изказването си г-жа Мария Габриел определи обединението около любовта към книгите като изключително силен сигнал, който България изпраща към Европа и света. Тя подчерта, че тази кампания показва как в България се чете и как читателите са водени от изконното българско любопитство и от онази наша жажда за знания, която същевременно се стреми да се справя с предизвикателствата и да бъде критична.
 
По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в кампанията, излъчи измежду своите читатели „Читател на годината 2015” на базата на най-голям брой заети книги през годината. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел. Техните имена са:
  1. Регионална библиотека „Димитър Талев” – Благоевград – Христина Танчева
  2. Регионална библиотека „Пейо Крачолов Яворов” – Бургас – Люба Шекерова
  3. Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна – Марина Стоилова
  4. Регионална библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново – Мариела Ганева
  5. Регионална  библиотека „Михалаки Георгиев” – Видин – Миглена Николова
  6. Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца – Борис Тодоров
  7. Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово – Севда Йовкова      
  8. Регионална библиотека „Дора Габе” – Добрич – Галин Иванов 
  9. Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” – Кюстендил – Катя Кашукеева
  10. Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” – Кърджали – Димитър Савов
  11. Регионална библиотека „Проф. Беньо Цонев” – Ловеч – Детелин Димитров
  12. Регионална библиотека „Гео Милев” – Монтана – Радка Костадинова
  13. Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” – Пазарджик – Даримир Генев
  14. Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен – Владислава Царева
  15. Регионална народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив – Станислава Георгиева
  16. Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” – Разград – Живка Николова
  17. Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе – Величка Сидова
  18. Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра – Наталия Бабаяшева
  19. Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Грета Петкова – Сливен
  20. Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян – Десислава Хайдарова
  21. Столична библиотека – София – Стефан Мавров
  22. Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора – Нестор Несторов
  23. Регионална библиотека „Петър Стъпов” – Търговище – Мариела Петкова
  24. Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Хасково – Лина Райкова
  25. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен – Дамян Кичуков
  26. Регионална библиотека „Г. С. Раковски” – Ямбол – Даниела Димитрова
Снимки от церемонията може да намерите на фейсбук профила на lira.bg .
 
ББИА с награда на Министерство на културата Печат
Грамота от МК
Днес, 21 май 2015 г., на официална церемония министър Вежди Рашидов връчи годишните награди на Министерство на културата по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Престижни отличия за техния принос в развитието на българската култура и духовност получиха дейци от различни области.
Българската библиотечно-информационна асоциация бе отличена с Почетен знак „Златен век” – Печат на Симеон Велики и грамота за нейния принос в развитието на библиотечното дело и във връзка с 25 години от учредяването й.
Снежана Янева, Председател на ББИА, благодари на министър Рашидов за отличието и изрази признателност към всички колеги, които отговорно и всеотдайно работят в полза на гражданите. Тя изрази готовността на ББИА да работи с Министерство на културата за опазване и развитие на писменото културно наследство, за насърчаване на четенето и преодоляване на неграмотността в различните й проявления.
Награди получиха колегите Иван Александров, Директор на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – Велико Търново; Теодора Евтимова, Директор на Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе и Спаска Тарандова, експерт във Фондация „Глобални библиотеки – България”.
 
Повече информация за престижните годишни отличия по случай 24 май можете да намерите на сайта на Министерството на културата.
 
Проект INELI Balkans – нова възможност за обществените библиотеки Печат

future-library.jpg

Покана за кандидатстване на участници в онлайн обучението по лидерство
и в мрежата INELI-Balkans

Уважаеми колеги,

Поканата на Библиотеки на бъдещето – Гърция е отправена към индивидуални специалисти, работещи в библиотеките на 11 балкански страни, които са готови да поемат дългосрочен ангажимент, който включва: 3-годишно активно участие в проекта с онлайн обучение на английски, общуване в мрежа, подготовка на проекти и създаване на партньорства.

Онлайн обучението ще бъде съпроводено с уъркшопи на живо по време на трите годишни срещи на участниците през ноември 2015, 2016 и 2017 г. Всичко това ще бъде поднесено на английски език чрез електронна платформа, в която ще се предоставят материали за четене, тестове и форум за дискусии. Кандидатите ще се избират така, че да има представители от всяка държава, но на базата на качеството на техните формуляри, мотивация и трудова кариера.

Пълен текст...
 
Покана за Националната конференция на ББИА Печат

ББИА
Уважаеми колеги,

XXV национална годишна конференция на ББИА на тема ВИЗИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БИБЛИОТЕКИТЕ В БЪЛГАРИЯ ще се проведе в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора на 4 и 5 юни 2015 г. (четвъртък и петък). Начален час на конференцията – 11:00 ч. на 4 юни.


Предлагаме възможности за настаняване в Хотел City.
Единично настаняване – 40.00 (на стая)
Двойно настаняване – 46 лв. (на стая)
Цената включва закуска на блок маса, паркинг, интернет достъп.

Моля да изпратите попълнена заявка за участие в конференцията на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. най-късно до 22 май 2015 г. / Заявка за участие

 
Среща на представители на ББИА в Комисията по култура и медии Печат
ББИА    
На 14 май 2015 г. представители на Българската библиотечно-информационна асоциация – Снежана Янева – Председател на ББИА, Анета Дончева – зам.-директор на НБКМ и Ели Попова – директор на ИБ на ББИА, участваха в заседание на Комисията по културата и медиите на 43-тото НС. Във втора точка от дневния ред Снежана Янева представи аргументирано становище за необходимостта от промяна в политиките за библиотеките. Председателят на асоциацията изтъкна огромната работа, която библиотеките извършват в полза на обществото и хората, подчерта тяхната ангажираност с изпълнението на важни за държавата задачи и настоятелно призова народните представители за по-активна подкрепа за библиотеките по отношение на финансирането на техните дейности и достойното заплащане на всеотдайния труд на българските библиотекари. Акцент на изложението беше необходимата промяна в разбирането и отношението на политиците към потребностите на българските библиотеки, за да стане възможна тяхната модернизация и ефективното им функциониране. В контекста на протичащата застъпническа кампания на ББИА – Националната библиотечна седмица под надслов „Библиотеките – място за учене през целия живот“ бяха отчетливо формулирани възможностите на библиотеките да съдействат за изпълнението на приоритетите и целите на Националната стратегия за учене през целия живот.
Заседанието на Комисията започна с емоционалното и топло посрещане на проф. Стефан Данаилов. След направеното от г-жа Янева изложение той категорично изрази своята подкрепа за библиотечната общност и предложи незабавни мерки за постигане на реални резултати по поставените от ББИА проблеми. 
Председателят на Комисията по културата и медиите – г-жа Полина Карастоянова откликна на изложените от Председателя на ББИА въпроси с предложение за поддържане на постоянни контакти и срещи за последователното разглеждане и решаване на конкретни казуси от компетенциите на Комисията. 

 
Поздравителен адрес по случай професионалния празник на библиотечните и информационните работници Печат
Скъпи колеги,

Днес, когато за десети път отбелязваме нашия професионален празник, с гордост мога да заявя, че въпреки всички трудности и предизвикателства ние продължаваме отговорно и всеотдайно да изпълняваме нашата благородна мисия да опазваме културното наследство, да подпомагаме творческото развитие на личността и да стимулираме гражданското участие. В бързо променящата се информационна среда по нов начин намираме баланса между традицията и иновациите, развивайки библиотеките като модерни центрове за информация и комуникация. Активно изграждаме партньорства за утвърждаване ролята на библиотеката в съвременното общество и смело и уверено чертаем бъдещето. Щастлива съм, че като професионална общност имаме силата да вярваме в мечтите си и волята да ги следваме неотклонно.

Желая Ви крепко здраве и нови творчески успехи!
Честит празник!

                                                                                                                                                                     Снежана Янева
                                                                                                                                                                     Председател на ББИА
 

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Последна >>

Резултати 29 - 42 от 65
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.