Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                     

АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално
Актуално
Национална конференция „Библиотеката на XXI век – практики, комуникации, ефективност” Печат
петък, 09 септември 2016
logo_shumen.png
По повод годишнината на своя патрон Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен организира Национална конференция с международно участие „Библиотеката на XXI век – практики, комуникации, ефективност” в две секции – „Имена в българското библиотекознание” и „Ефективни библиотечни практики”. През настоящата година се навършват 135 години от рождението на Стилиян Чилингиров – писател, етнограф, политик, обществен деец с основополагащи заслуги към библиотечното дело в България.
Пълен текст...
 
Очакваме Вашите предложения Печат
сряда, 10 август 2016
ББИА
УС на ББИА кани членовете на Асоциацията да представят касаещи библиотеките мотивирани предложения за такива изменения и допълнения към действащи закони и подзаконови актове, каквито те намират за необходимо.
Тези предложения ще могат да се обсъдят със специалисти и ББИА ще има готовност да ги предложи за разглеждане в работни групи към Министерство на културата и Народното събрание или ще ги изпрати на вниманието на други институции. 
Молим да изпращате предложенията на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.  до 12 септември 2016 г.
 
Национална кръгла маса „Достъп до книжовното културно-историческо наследство чрез библиотеките" Печат
четвъртък, 28 юли 2016
logo_gabrovo.jpg
На 26 и 27 октомври 2016 г. в Регионална библиотека "Априлов-Палаузов"  Габрово ще се проведе Национална кръгла маса на тема „Достъп до книжовното културно-историческо наследство чрез библиотеките" по повод 155-годишнината от създаването на Габровската библиотека.       
Очакваме включването на библиотечни специалисти и експерти от други институции с отношение към дигитализацията на книжовното и документалното ни културно наследство, партньори на библиотеките. Участниците ще имат възможност да представят добрите практики при дигитализацията на книжовното културно-историческо наследство, успешно реализираните проекти, да споделят своя опит и решения на възникналите проблеми. / Програма
Пълен текст...
 
ББИА все още очаква отговор от Министерство на културата Печат
събота, 23 юли 2016
logobbia_m.jpg
В съобщение на Министерство на културата от 4 юли 2016 г., озаглавено „Министерство на културата: търсят се възможности и продължават усилията да бъдат осигурени допълнителни средства за попълване на библиотечните фондове“ четем: „За съжаление се оказа, че към момента на разработване на финалните параметри на бюджета, тази сума отпадна.“

Уважаваме усилията на Министерство на културата, описани подробно в това съобщение, но остават няколко въпроса: 
–  Защо се търсят „допълнителни“ средства? Къде са планираните? 
– Как и къде „отпадна“ предвидената в бюджетната рамка сума за попълване на фондовете на библиотеките в страната с нови информационни източници?
–  Защо Министерство на културата не уведоми своевремено за тази промяна? 
–  Кой ще поеме отговорност?
Пълен текст...
 
Нанси Болт с престижни награди за нейната международна дейност Печат
понеделник, 11 юли 2016

ala_logo.jpgНа 26 юни 2016 г., по време на годишната конференция на Американската библиотечна асоциация (АБА), Нанси Болт получи наградата на АБА  „Катализатор на промяната“ на името на Елизбет Футас. Наградата се присъжда за нейните многобройни постижения, подчертаващи умението ѝ да допринася за въвеждането на иновации и за позитивна промяна в областта на библиотечното дело. „Тя предизвиква и вдъхновява, и с много упоритост работи за осъществяването на програми, които за някои са трудни, ако не и невъзможни“ – отбелязва председателят на журито Кевин Рейнолдс.  
На 27 юни 2016 г. Комитетът за международни връзки на АБА отличи Нанси Болт с наградата на OCLC/Forest Press на името на Джон Еймс Хъмфри, присъждана за значителен принос към международното библиотечно сътрудничество. В съобщението за наградата се подчертава дългогодишното успешно сътрудничество на Нанси Болт с българските библиотеки и участието ѝ в ръководството на проекта ABLE.
От името на българската библиотечна общност, председателят на ББИА изпрати поздравителен адрес, прочетен при връчването на наградата. 
  nancy_award.jpg
Снимка: АБА
 
Нова магистърска програма „Библиотечни колекции“ в УниБИТ Печат
сряда, 06 юли 2016
logo_UniBIT.jpg
УниБИТ обявява прием в новата магистърска програма „Библиотечни колекции“, която е с продължителност 3 семестъра. Тя е с практическа насоченост и е ориентирана към библиотечни и музейни специалисти, както и към бакалаври по библиотечно-информационни науки. Обучението следва логиката на приемане в библиотечните фондове на документи с особена историческа, културна, литературна и полиграфическа стойност. Акцентът е поставен върху описването, съхраняването, опазването и развитието на публичния потенциал на широк спектър от ръкописни и печатни материали, които традиционно се съхраняват в голяма част от българските културни и научно-образователни институции. Дисциплините се водят от утвърдени специалисти с богат практически и теоретичен опит.
Приемът на документи за магистърската програма "Библиотечни колекции" ще се осъщестява през месеците август и септември. За повече информация се обръщайте към ръководителя на програмата доц. д-р Васил Загоров: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.  Актуална информация ще намерите във Фейсбук страницата на програмата.

 
Градска библиотека "Паисий Хилендарски" – Асеновград получи награда в конкурса #ВМУЗЕЯСМЕ Печат
сряда, 06 юли 2016
logo_asenovgrad.jpg
Градска библиотека "Паисий Хилендарски" – Асеновград получи поощрителна награда в конкурса #ВМУЗЕЯСМЕ на Фондация „Америка за България” в категория "Най-добра работа със семейства". Програмата „Работилница за родители – да пораснем заедно” се осъществява от библиотеката за трета поредна година в партньорство с УНИЦЕФ – България и Община Асеновград. 
По време на работилниците в малка група родителите на деца до 4-годишна възраст научават за основните психологически потребности на децата в тази възраст, как могат да насърчат познавателното и емоционално развитие на своето дете, как да поставят граници, без да прибягват до насилие и как ефективно да общуват с малкото дете.
Честито на колегите с пожелания за устойчиви успехи! 
ББИА
  asenovgrad.jpg 
 
Среща в Комисията за културата и медиите на 43-то Народно събрание Печат
петък, 01 юли 2016
logobbia_m.jpg
На 28 юни 2016 г. представители на ББИА се срещнаха с г-н Славчо Атанасов  председател на Комисията по културата и медиите в 43-то Народно събрание. В срещата участваха председателят на ББИА Снежана Янева и членовете на УС на ББИА Ваня Грашкина и Димитър Минев.
Председателят на асоциацията благодари за предоставената възможност и подчерта усилията на ББИА като професионална организация да бъде максимално полезна за постигането на по-високо съвременно равнище на библиотеките в България. В изказването беше изразена тревога от липсата на държавна стратегия за развитието на библиотеките и от сериозното им изоставане както от световните стандарти, така и от изискванията на обществото и нуждите на българските граждани.
Представителите на ББИА връчиха предложенията на асоциацията за изменение на Закона за обществените библиотеки, Закона за народните читалища, Закона за културното наследство и Закона за авторското право и сродните му права и поискаха подкрепа от г-н Атанасов за тяхното разглеждане в Комисията по културата и медиите. Председателят на ББИА посочи нуждата за осигуряване в Бюджет 2017 на необходимите средства за въвеждане на Стандарта за библиотечно-библиографско обслужване.
 
Мариана Иванова получи награда „Златен век – печат на Симеон Велики“ Печат
вторник, 28 юни 2016
logo_vtarnovo.jpg
 На 16 и 17 юни 2016 г. Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново бе домакин на юбилейна среща, посветена на 50 години краеведска дейност в обединение „Мизия” на библиотеките във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. На юбилейното честване дългогодишният директор на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”  Ловеч Мариана Иванова получи отличието „Златен век – печат на Симеон Велики" на Министерството на културата. То й бе връчено от Венцислав Велев, началник отдел „Регионални дейности”, както и грамотата за принос в развитието и утвърждаването на библиотечното дело, подписана от министъра на културата Вежди Рашидов. Благодарствена грамота за изключителния й принос за успешното изпълнение на Програма „Глобални библиотеки – България” (2009  2013) беше връчена от изпълнителния директор на Фондация „Глобални библиотеки – България” Спаска Тарандова.
  lovech_2016.jpg 
 
„Им/пулсът на научните библиотеки в България” Печат
сряда, 22 юни 2016
mu_plovdiv.jpgНа 16 и 17 юни 2016 г. се състоя национална среща на Секцията на научните библиотеки към ББИА на тема „Им/пулсът на научните библиотеки в България”, инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация и Медицинския университет – Пловдив. Срещата беше открита от Мая Урумова – директор на БИЦ – МУ Пловдив. Участниците в срещата получиха поздравителен адрес от името на ректора на МУ – Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, с пожелание да бъдат импулс за всички читатели с пулса на времето.    bbia_plovdiv_2016.jpg
Пълен текст...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 71 - 80 от 663
Посолство на САЩ в БългарияБритански съвет в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 - 2017 Българска библиотечно-информационна асоциация
София, бул. „Васил Левски“ 88, ет. 1, стая 73; тел. 02 8412487, 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.