Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                     

АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално
Актуално
„Новата роля на обществените библиотеки“ – на живо от Европейския парламент Печат
петък, 17 юни 2016
ep_logo_rgb_bg.png
На 20 юни 2016 г. от 15.00 ч. (CET) в рамките на заседанието на Комисията по култура и образование на Европейския парламент беше проведен работен семинар на тема „Новата роля на обществените библиотеки“, иницииран от Тематичен отдел Б на Комисията. 
За библиотечната общност както в България, така и другите страни-членки на Европейския съюз, организирането на този семинар е знак на внимание към развитието на сектора и стъпка към намиране на общи решения за подкрепа на библиотеките и техните нови функции, произтичащи от променящите се потребности на обществото. Семинарът е организиран в сътрудничество с Програма „Публични библиотеки 2020“ и в него участваха колеги от водещи библиотеки и университети. Видеозапис от семинара може да се гледа тук. Програма на семинара (.pdf).
 
Среща с Принцеса Лаурентин за грамотността, ученето през целия живот и библиотеките Печат
петък, 17 юни 2016

logo_rrf.png

На 11 юни Нейно кралско Височество Принцесата на Кралство Нидерландия Лаурентин бе в България за участие в третото издание на инициативата „Чети с мен” под патронажа на президента на Република България – Росен Плевнелиев. В рамките на своето посещение в България принцеса Лаурентин проведе работна закуска по въпросите на грамотността и мястото на библиотеките в процесите на неформалното образование и ученето през целия живот. 
На закуската присъстваха Меглена Кунева – зам. министър председател и министър на образованието и науката, Снежана Янева – председател на ББИА, Спаска Тарандова – изпълнителен директор на ФГББ, Емилия Милкова – директор на РБ „Пенчо Славейков” – Варна, Веселин Димитров  ­от сдружение „Образование България 2030” и Симеон Василев от Фондация „Кредо Бонум“.
Участниците в срещата разговаряха за ролята на формалното и неформално образование в България, както и за опита на Нидерландия в справянето с проблемите на неграмотността чрез програми, обединяващи усилията на различни институции. Участниците се обединиха около мнението, че само координираните усилия на министерства, държавни агенции и неправителствени организации могат да доведат до по-бързото и успешно преодоляване на съществуващите проблеми и негативните тенденции, а министър Кунева се ангажира да инициира среща на заинтересованите организации.
 
Съобщение на Секцията на директорите на регионални библиотеки към ББИА Печат
сряда, 15 юни 2016
logobbia_m.jpg
В рамките на Националната конференция на ББИА се състоя среща на Секцията на директорите на регионални библиотеки, на която бяха обсъдени бъдещи съвместни дейности, както и сътрудничеството с  Фондация „Глобални библиотеки – България“. На 10 юни представители на Секцията се срещнаха с новия директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” доц. д-р Красимира Александрова. В приятелска и колегиална атмосфера се поставиха актуални въпроси от сферата на библиотечната дейност и взаимоотношенията с НБКМ. Ясно се очертаха три непосредствени насоки за  бъдещи съвместни действия:
  • Директорът на НБКМ се ангажира да създаде звено за методична помощ и връзка с регионалните библиотеки.
  • Прие се идеята с водещата функция на Националната библиотека да се създаде цифрово хранилище и портал за достъп до дигиталното съдържание, изработено от отделните библиотеки.
  • Предложи се да се обмисли и създаде възможност за подкрепа и партньорство с регионалните библиотеки при участие в различни български и европейски проекти.
Към фотогалерия на страницата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.
 
Директорът на РБ „Пенчо Славейков“ – Варна с награда „Носител на просветата 2016“ Печат
вторник, 14 юни 2016
logo_Varna.jpg
На 9 юни, в Литературен клуб „Перото“ на НДК, бяха обявени победителите в националния конкурс „Носител на просветата 2016“.
Д-р Емилия Станева-Милкова, директор на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна получи награда „Носител на просветата 2016“ в категория "Те – носителите на просвета".
Организатор на конкурса е Национално представителство на студентските съвети в Република България. Събитието се организира под патронажа на г-жа Меглена Кунева – Министър на образованието и науката.
Категориите на конкурса са общо пет – за снимка; за кратко есе (до три страници); номинация на личност от българската културна, образователна или научна общност; кратък текст за добра практика или идея за такава практика в сферата на културата, образованието или науката; кратко съобщение до 180 знака в социалните мрежи Twitter или Facebook.
varna_nagrada_2016.jpg 
 
РБ „Захарий Княжески” – Стара Загора стана носител на Националната награда „Христо Г. Данов” Печат
вторник, 14 юни 2016
logo_stara_zagora.jpg Награда Хр. Г. Данов
На 10 юни 2016 г. от 17 часа в дома-музей на Патриарха на българското книгоиздателско дело в Стария Пловдив се състоя официалната церемония по връчването на тазгодишните награди на името на Христо Г. Данов. Наградата се присъжда ежегодно по случай  24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година.
Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора получи националната награда „Христо Г. Данов” на Министерството на културата и Община Пловдив в категория Библиотеки и библиотечно дело. Нейната кандидатура беше издигната от Българската библиотечно-информационна асоциация.
От името на цялата библиотечна общност ББИА поздравява екипа на РБ „Захарий Княжески” – Стара Загора по повод получаването на престижното отличие. Пожелаваме на специалистите от наградената библиотека здраве, вдъхновение и нови професионални успехи!
 
Уважаеми колеги, ние се гордеем с вас!  
 
Напусна ни проф. Марин Ковачев Печат
четвъртък, 02 юни 2016
logo_vtarnovo.jpg
На 19 май 2016 г. ни напусна проф. Марин Ковачев, име добре познато на библиотечната общност – утвърден учен, водещ специалист в областта на библиотечното краезнание, име дълбоко свързано с Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново и Катедрата  по „Библиотекознание“ към Великотърновския университет  „Св. Св. Кирил и Методий“. 
Пълен текст...
 
Kонференция „Книжовното наследство – от буквата до дигиталната библиотека“ Печат
вторник, 31 май 2016

РБ Варна

По инициатива на Посланика на библиотеките Емил Радев, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Европейския парламент в Брюксел се проведе форум "Книжовното наследство – от буквата до дигиталната библиотека". В дискусията се включиха представители на регионалните библиотеки във Варна, Силистра и Шумен, на Икономически университет – Варна и на Първа езикова гимназия – Варна.
Участниците бяха приветствани от Павел Свобода, Председател на комисията по правни въпроси и Н.П. Димитър Цанчев, постоянен представител на Република България в ЕС.
Д-р Емилия Милкова, Директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна говори за бъдещето на съвременните библиотеки в ерата на новите технологии и обединяването на традициите с новото предназначение на библиотеките. Кристиана Димчева и Емил Демирев споделиха опита на Варненската библиотека в дигитализацията на периодични издания, пощенски картички и фотографии. / Повече информация на страницата на библиотеката
rb-varna-brussel-2016.jpg

silistra_logo.jpg

Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра бе представена от Васил Тончев с презентацията "Европейски хоризонти". Във форума взеха участие и силистренци, наградени за най-добро есе на тема „Ако животните можеха да говорят”. Проблемите и предизвикателствата пред обществените библиотеки бяха споделени и от Илона Киш, програмен Директор на програма „Обществени библиотеки 2020“ на Фондация „Четмо и писмо“ и Франсиен ван Боемен от Асоциацията на холандските обществени библиотеки.
silsitra_brussels.jpg
 
Национална среща на Секцията на научните библиотеки към ББИА Печат
понеделник, 30 май 2016
mu_plovdiv.jpg
Българската библиотечно-информационна асоциация и Медицинският университет – Пловдив организират Национална среща на Секцията на научните библиотеки към ББИА „Им/пулсът на научните библиотеки в България“, която се провежда на 16 и 17 юни 2016 г. в Медицински университет – Пловдив, Аудиторен комплекс, аудитория 5 (бул. „Васил Априлов“ № 15А).
Програмата включва презентационен и дискусионен панел, в рамките на които ще бъдат представени аспекти от дейността на научните библиотеки и ще бъдат дискутирани актуални проблеми от библиотечната практика. Отправяме покана към членовете на секцията и към колеги, които биха искали да се включат в секцията, да се срещнем в Пловдив, за да усетим пулса на нашите библиотеки днес и да открием нови хоризонти за бъдещо развитие.
Пълен текст...
 
Покана за участие в Националната конференция на ББИА 2016 Печат
петък, 27 май 2016
ББИА

Управителният съвет и Изпълнителното бюро на ББИА любезно Ви канят да участвате в ХХVІ национална конференция на тема „Динамични библиотеки: достъп, развитие, промяна“, която ще се проведе на 9 и 10 юни 2016 г. в Университета по архитектура, строителство и геодезия  (1046 София, бул. Христо Смирненски № 1).

Откриване – 10.15 ч. / Програма и Срещи на секциите към ББИА    

Заявка за участие в конференцията може да подадете най-късно до 6 юни 2016 г. на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. . Пътните, дневните и нощувките са за сметка на участниците. Такса за участие в конференцията: за членове на ББИА – срещу членска карта и платен членски внос за 2016 г., за нечленове – 5 лв. За допълнителна информация: тел. 02/8412487 или имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .
 
Доц. д-р Красимира Александрова е новият директор на НБКМ Печат
четвъртък, 26 май 2016
НБКМ
Приветстваме доц. д-р Александрова и ѝ пожелаваме да работи всеотдайно за утвърждаване водещата роля на Националната библиотека, да търси опора в изградените традиции и смело да прилага най-новото от световния библиотечен опит!
 
На добър час!
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 81 - 90 от 661
Посолство на САЩ в БългарияБритански съвет в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 - 2017 Българска библиотечно-информационна асоциация
София, бул. „Васил Левски“ 88, ет. 1, стая 73; тел. 02 8412487, 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.