Фондация Америка за България

Електронен бюлетинАктуален брой                                     

АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално
Актуално
Национална среща на Секцията на научните библиотеки към ББИА Печат
понеделник, 30 май 2016
mu_plovdiv.jpg
Българската библиотечно-информационна асоциация и Медицинският университет – Пловдив организират Национална среща на Секцията на научните библиотеки към ББИА „Им/пулсът на научните библиотеки в България“, която се провежда на 16 и 17 юни 2016 г. в Медицински университет – Пловдив, Аудиторен комплекс, аудитория 5 (бул. „Васил Априлов“ № 15А).
Програмата включва презентационен и дискусионен панел, в рамките на които ще бъдат представени аспекти от дейността на научните библиотеки и ще бъдат дискутирани актуални проблеми от библиотечната практика. Отправяме покана към членовете на секцията и към колеги, които биха искали да се включат в секцията, да се срещнем в Пловдив, за да усетим пулса на нашите библиотеки днес и да открием нови хоризонти за бъдещо развитие.
Пълен текст...
 
Покана за участие в Националната конференция на ББИА 2016 Печат
петък, 27 май 2016
ББИА

Управителният съвет и Изпълнителното бюро на ББИА любезно Ви канят да участвате в ХХVІ национална конференция на тема „Динамични библиотеки: достъп, развитие, промяна“, която ще се проведе на 9 и 10 юни 2016 г. в Университета по архитектура, строителство и геодезия  (1046 София, бул. Христо Смирненски № 1).

Откриване – 10.15 ч. / Програма и Срещи на секциите към ББИА    

Заявка за участие в конференцията може да подадете най-късно до 6 юни 2016 г. на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. . Пътните, дневните и нощувките са за сметка на участниците. Такса за участие в конференцията: за членове на ББИА – срещу членска карта и платен членски внос за 2016 г., за нечленове – 5 лв. За допълнителна информация: тел. 02/8412487 или имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .
 
Доц. д-р Красимира Александрова е новият директор на НБКМ Печат
четвъртък, 26 май 2016
НБКМ
Приветстваме доц. д-р Александрова и ѝ пожелаваме да работи всеотдайно за утвърждаване водещата роля на Националната библиотека, да търси опора в изградените традиции и смело да прилага най-новото от световния библиотечен опит!
 
На добър час!
 
Поздравителен адрес Печат
петък, 20 май 2016

Поздравителен адрес от името на г-жа Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката в 43-то Народно събрание, по случай 24 май - Ден на славянската писменост и българската просвета и култура.

Текст на адреса (,pdf) 

 
Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост Печат
четвъртък, 19 май 2016
24 май
 
Скъпи колеги, 

За нас е чест и мисия да продължим вековната традиция да разпространяваме Словото на нашите предци, да обгрижваме съвременните огнища на творчески и научни търсения.
 
За нас е огромна привилегия да работим в хранилищата на беззащитното физически, но мощно по дух книжовно културно наследство. To излъчва мислите и чувствата на нашите предходници и сякаш ни предава древната им сила.

Скъпи колеги, приемете нашите поздравления за приноса ви в опазването на книжовното наследство и разпространението на знания и култура в българските библиотеки!
 
Да пребъде делото на св. св. Кирил и Методий!

УС на ББИА
 
Награда за Десислава Иванова, директор на РБ „Михалаки Георгиев“ – Видин Печат
четвъртък, 19 май 2016
logo_vidin.jpg
На 18 май 2016 г. на тържествена церемония в Министерството на културата министър Вежди Рашидов и зам. министър д-р Бони Петрунова връчиха традиционните годишни награди по случай 24 май – деня на българската просвета и култура и деня на славянската писменост. Те изразиха своята почит и благодарност към тези, които създават духовните ценности на България.
За високите си постижения с грамоти бяха отличени 10 млади хора работили в областта на изкуството и културата, между които „за изявена перспектива в бъдещото развитие“ е наградена и Десислава Иванова, директор на Регионална библиотека „Михалаки  Георгиев“ – Видин.
Пълен текст...
 
Второ обучение за консултанти по библиотерапия в Стара Загора Печат
вторник, 17 май 2016
logo_stara_zagora.jpg
Уважаеми колеги, 

ББИА и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора организират второ Тренингово обучение за консултанти по библиотерапия (обучители: д-р Дончо Донев, д-р Минчо Николов), което ще се проведе от 11 до 14 октомври 2016 г. в регионалната библиотека. Обучението е в рамките на 30 учебни часа. 

За индивидуални членове и за библиотекари от библиотеки, колективни членове на ББИА, таксата за участие е 30 лв., а за нечленове на ББИА таксата е 80 лв. 
Заплащането става в срок до 5 дни преди започване на курса по банковата сметка на ББИА:
УниКредит Булбанк
IBAN BG13UNCR70001520064429
BIC: UNCRBGSF

Максимален брой участници – 16. Ще бъде осигурен хотел на преференциални цени за участниците. Сертификати за завършен курс ще се издават само на участниците, преминали пълното обучение.
 
Заявки за участие може да изпращате на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. Програма на курса / Заявка за участие
 
Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом 2016 Печат
понеделник, 16 май 2016
 nch_lom.jpg  
Община Лом и Народно читалище „Постоянство 1856 – Лом обявяват Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом 2016 (десето издание). Условия за участие:
  • конкурсът е анонимен;
  • до три литературни творби в три екземпляра;
  • литературен жанр – разказ, който не е награждаван на други конкурси;
  • размер на творбата – до пет машинописни страници;
  • възраст – от 14 до 35 години;
  • срок за изпращане на творбите – 30 септември 2016 г.
Материалите да се изпращат в плик на адрес: 3600 гр. Лом, ул. „Славянска” № 1, Йорданка Тушанска – главен библиотекар в НЧ „Постоянство 1856 – Лом. За въпроси, свързани с конкурса, можете да пишете на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или да се обадите на тел: 0971/66472. Необходимите сведения за участника: име, презиме, фамилия, точен адрес, ЕГН, тел. (имейл) за връзка да се поставят в отделен плик. 
Ще бъдат присъдени три награди: I награда – 200 лв.; II награда – 150 лв.; III награда – 100 лв. Ще има и специална награда за участник от Лом.  
Пълен текст...
 
Поздравителен адрес по случай професионалния празник на библиотечните и информационните работници Печат
вторник, 10 май 2016
11_mai_2016.jpgСкъпи колеги,
 
Днес, в динамичните времена на новото хилядолетие, нашата цел е да опазим и развием традицията на българските библиотеки и да демонстрираме новите им функции, които ги превръщат в третото място за всеки след дома, работата или учебните занятия. Да бъдем носители на промяната и да работим активно за съвременното им развитие за да могат те да са не само пространство за книги, а привлекателно място за хора, общуване, творчество и вдъхновение. Да бъдем не само съпричастни към идеите и нуждите на новото време, но и да насърчаваме гражданското участие при вземането на решения за трансформацията на нашите библиотеки. Натрупаният опит и нашата професионална всеотдайност ще ни помогнат да преодолеем трудностите по не лекия път към успеха.
 
В навечерието на нашия професионален празник искам да ви благодаря за настойчивостта и постоянството, с които преодолявате предизвикателствата, и да ви пожелая все така отговорно да работите в полза на своите общности. Не забравяйте, че бъдeщето, престижът и успехът на професията ни е в ръцете на всеки един от нас.
 
Желая на всички вас и на вашите семейства крепко здраве и успехи.
 
Честит празник!
 
Снежана Янева
Председател на ББИА
 
Номинации за Годишните библиотечни награди на ББИА за 2015 Печат
четвъртък, 05 май 2016

Номинираните са наредени по азбучен ред.

Категория „Млад библиотекар на годината 2015“
Радослав Желев, Библиотека при СОУ „Любен Каравелов“ – Варна

Категория „Библиотекар на годината 2015“
Антоанета Антонова, Библиотека при ОУ „Любен Каравелов“ – Попово
Гергана Мартинова, Библиотека на Нов български университет
Мирослав Колев, Общинска библиотека – Карлово
Николина Иванова-Бел, Библиотека „Паница“ – АУБ

Категория „Библиотека на годината 2015“
Библиотека на Бургаски свободен университет
Библиотека при НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ – Нова Загора
Библиотека при НЧ „Развитие – 1873“ – Пещера
Библиотека при 39 СОУ „Петър Динеков“ – София

Категория „Подкрепа за библиотеките 2015“
Академик Антон Дончев (Номиниран от Библиотеката на БАН)
Ирена Соколова и Менда Стоянова (Номинирани от УС на ББИА)
Нац. алианс за работа с доброволци – Пловдив (Номинирани от ТС на ББИА, Пловдив)
„ТОРГОТЕРМ” АД Кюстендил (Номинирани от РБ Кюстендил)
сем. Христина и Добрил Николови, София (Номинирани от РБ Видин)

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 91 - 100 от 664
Посолство на САЩ в БългарияБритански съвет в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 - 2017 Българска библиотечно-информационна асоциация
София, бул. „Васил Левски“ 88, ет. 1, стая 73; тел. 02 8412487, 0885311854; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.