Начало arrow Дейности arrow Семинари arrow Семинар за проактивната справочна и проучвателна дейност на библиотекарите
Семинар за проактивната справочна и проучвателна дейност на библиотекарите Печат
ББИА
На 17 – 18 септември 2014 г. с любезното съдействие на Столична библиотека и Посолството на САЩ ББИА проведе уъркшоп „Елвис напусна сградата: Библиотекарите сред общността“ с участието на Джеймс ЛаРу, библиотечен експерт, писател и консултант от Колорадо, САЩ (обучител по проекта ABLE през 2004). Неговото гостуване е подкрепено от Държавния департамент на САЩ чрез ресурсния център IRIS след спечелен проект от ББИА.
В обучението участваха 30 представители (директори, главни библиотекари и специалисти, ангажирани в библиотечна работа с местната власт и гражданските организации, ръководители на справочно-информационните отдели) на обществените библиотеки в България.
Какво е справочна работа за общността? Библиотекарите излизат навън, за да интервюират лидери на местната общност, да създават и поддържат връзки с тях, проучват от каква информация имат нужда и кои са важните за разрешаване проблеми, след което подбират и подкрепят проекти, които донасят най-големи ползи за обществото – това е жизнено нова насока на библиотечната дейност. Тя е практична и издига авторитета на библиотеката, тъй катое насочена към разрешаване на конкретни проблеми на цялата общност, в частност вземане на информирани решения и изграждане на политики. 
Повече информация по темата и за протичането на уъркшопа ще намерите в брой 5 за 2014 г. на списание „ББИА онлайн“. Презентациятана Джеймс ЛаРу може да видите тук. Повече снимки от събитието ще намерите в профила на ББИА във Фейсбук.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.