Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                              
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Разискванията по Бюджет 2017 и библиотеките
Разискванията по Бюджет 2017 и библиотеките Печат
logobbia_m.jpg
На 15 ноември 2016 г. г-жа Снежана Янева, председател на ББИА, взе участие в заседанието на Комисията по културата и медиите, на което бе обсъден проектът за Бюджет 2017. В изказването си тя подкрепи първоначалното искане на Министерство на културата и изрази съжаление, че екипът на министерството не е успял да защити своето предложение и то не е прието. Тя подчерта, че днес библиотеките изпълняват важни функции, свързани с дигиталното и социално включване, насърчаването на четенето и ученето през целия живот, опазването, достъпа и популяризирането на културното наследство. Подценяването на ролята на обществените библиотеки и произтичащото от това системно недофинансиране не позволяват пълноценното изпълнение на тези функции.
 
Г-жа Янева връчи на Комисията по културата и медиите Становище на УС на ББИА и приложение към него, в което ББИА апелира:
  • да бъдат осигурени необходимите средства за въвеждане на Стандарта за библиотечно-информационно обслужване като инструмент за финансово обезпечаване на основните библиотечни дейности за 2017 г. – 10 млн. лв. за нови книги, периодика и други издания;
  • да бъде увеличен единният разходен стандарт за субсидирана бройка в библиотеките с регионален характер на 14 186 лв.;
  • да бъде увеличен единният разходен стандарт за субсидирана бройка в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 15 500 лв.
С 10 гласа „за“, 5 „против“ и два гласа „въздържал се“ парламентарната Комисия по културата и медиите прие на първо четене проектобюджета за 2017 г. Някои от гласувалите „за“ заявиха, че ако бюджетът за култура не бъде увеличен между първо и второ четене, на второ четене те ще гласуват против.
Ние оставаме с надеждата, че в пленарна зала народните представители ще подкрепят един по-добър бюджет за културата, включително за библиотеките.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.