Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                             
АРХИВ

         Национален календар         
на библиотечните инициативи
през 2024 г.
библиотечен софтуер

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало

консултантски услугиВ помощ на библиотеките

Експертно-консултантски услуги с помощта на специалисти. Инструкции, насоки и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

Годишни библиотечни награди на ББИА за 2016 Печат
Годишните библиотечни награди на ББИА за 2016 г. бяха обявени на тържественото откриване на Националната библиотечна седмица на 9 май 2017 г. в зала Средец на София Хотел Балкан.
 
Наградите бяха връчени от г-жа Дона Шийдър – президент на Световната федерация на библиотечните асоциации и институции (ИФЛА), г-жа Ирина Гъркова – Администрация на Президента на Република България, г-жа Искра Михайлова – депутат в Европейския парламент, председател на Комисията по регионална политика на Европейския парламент, г-жа Иванка Цанкова – Фондация „Америка за България” и г-жа Снежана Янева – Председател на Българската библиотечно-информационна асоциация.
 
Категория „Млад библиотекар на годината 2016”
 
nagradi_2016.jpg
Носител на наградата
 
Мартина Янкова – Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – Велико Търново
Мартина е истински библиотекар от ново поколение – тя е експерт по въвеждане на мета данни за дигитални документи, участва активно в успешното изпълнение на значими библиотечни проекти през 2016 г. Провежда поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч по време на Европейската седмица на кодирането. Допринася за положителната визия на библиотеката в обществото чрез публикуване на информация за предстоящите събития, за новите програми и услуги на сайта на библиотеката и в социалните мрежи.
 
 

Категория „Библиотекар на годината 2016”
 
nagradi_2016_1.jpg
Носители на наградата
 
Антоанета Георгиева – Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца
Антоанета Георгиева има изключителен принос за развитието на библиотечния сектор в област Враца чрез програми за обучение и повишаване на квалификацията на библиотекарите. Организира професионални срещи на библиотекарите от областта. Проучва и внедрява добри библиотечни практики и иновативни политики. Инициатор и основен организатор на Регионален конкурс за годишни библиотечни награди по случай професионалния празник на библиотечните и информационни специалисти. 
 
 
nagradi_2016_2.jpg
Валентина Славчева – Централна научно-техническа и педагогическа библиотека – София
Валентина Славчева е директор на Централната научно-техническа и педагогическа библиотека над 20 години. Внедрява успешно иновативни онлайн библиотечни услуги. Организира създаването на дигитална колекция на редките и ценни издания в библиотеката. През 2016 г. ръководи успешно внедряването на кооперираната каталожна система COBISS, в резултат на което в електронния каталог на библиотеката са въведени над 70 000 записа.
 
Номинации
Милена Марковска – Градска библиотека „Паисий Хилендарски” – Асеновград
Райка Христова – Регионална библиотека „Димитър Талев” – Благоевград
Светомира Вачева – Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра 

Категория „Библиотека на годината 2016” 
 
nagradi_2016_3.jpg
Носител на наградата
 
Библиотека при Народно читалище „Просвета  1927” – Варна
Библиотеката при Народно читалище „Просвета 1927” – Варна се утвърди като културно средище на квартал Аспарухово. Непрекъснато обновява библиотечния си фонд с нови заглавия и търсени книги. Над 200 читатели на ден ползват разнообразните библиотечни услуги, които тя предлага. Съвременните технологии, които умело използва, правят достъпни библиотечните услуги чрез глобалната мрежа. Библиотеката разполага с електронен каталог и система за онлайн заявки за литература. Предлага разнообразни културни програми за гражданите от района.
 
Номинации
Библиотечно-информационен, научен и образователен център на Университета по архитектура, строителство и геодезия – София
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово
Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” – Разград
Регионална библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище       
Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен         

Награда за цялостен принос за развитието на библиотеките
 
nagradi_2016_4.jpg
Носител на наградата
 
Красимира Папазова – организационен секретар на ББИА
Целият професионален път на Красимира Папазова е посветен на библиотеките и библиотечната професия. Като методист в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” тя разработва и внедрява концепция за създаване на отделите „Изкуство” в регионалните библиотеки, работи за усъвършенстването на системата на свободния достъп и библиотечното обслужване. Повече от 20 години Красимира е организационен секретар на ББИА. Неоценим е нейният принос за организационното изграждане на сдружението, привличането на нови членове, развитието на издателската дейност, издигането престижа на професията. Висок професионализъм, преданост, любов и  безкрайна всеотдайност към професията  – това са само част от характеристиките на Красимира Папазова като библиотекар и личност.

Категория „Подкрепа за библиотеките 2016”
 
Носители на наградата
 
Румен Манов, галерист
Благодарение на щедрите му дарителски жестове Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” – Кюстендил обогати фондовете си с над 50 книги и периодични издания с висока краеведска стойност. По-специално внимание заслужава ръкописът „Кодекс на българското читалище въ Кюстендилъ. 1869” – извор за историята на кюстендилското читалище, избрало за свой девиз звучащите с удивителна актуалност и днес слова: „Богатството е смертно, а добродетелта безсмертна”. Културната и историческа стойност на дарените от Румен Манов издания се изразява не в тяхното количество, а в ценното им съдържание, повод да станат част от колекцията „Старопечатни, редки и ценни издания” на регионалната библиотека.                                                                                                                                                                                                                                                                      
nagradi_2016_5.jpg
КонтурГлобал Марица Изток 3  
Следвайки своята Политика за Социална отговорност и устойчиво развитие, компанията ежегодно подкрепя и осъществява разнообразни социални проекти, подпомагайки местните общности. При изпълнение на проектите, фокусирани в няколко основни области – образование, култура, здраве и безопасност, опазване на околната среда, човешки права и анти-корупция, компанията се стреми да  ангажира местна работна сила, като по този начин насърчава  и местното предприемачество. Служителите на компанията са също пряко ангажирани с работа в полза на местната общност – доброволците на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ежегодно участват в разнообразни инициативи в полза на различни обществено значими  идеи  и организации.  
Подкрепата на КонтурГлобал Марица Изток 3 за Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора през 2016 г. се изразява в абонамент на 5 специализирани периодични издания в областта на енергетиката и минното дело, подмяна на посетителските столове в обслужващите звена на библиотеката и покупка на три компютърни конфигурации за потребителите в Читалнята за хуманитарни науки. Общата сума на дарението е 6 145 лв.
 
nagradi_2016_6.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фотогалерия  от събитието. 
 
< Предишен   Следващ >
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.