Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                             
АРХИВ

         Национален календар         
на библиотечните инициативи
през 2024 г.
библиотечен софтуер

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало

консултантски услугиВ помощ на библиотеките

Експертно-консултантски услуги с помощта на специалисти. Инструкции, насоки и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

Национално признание за Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово Печат
gabrovo.jpg
Габровската библиотека „Априлов – Палаузов” стана носител на националната награда „Христо Г. Данов”. Престижното отличие беше връчено на директора Савина Цонева на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата-музей на родоначалника на книгоиздаването у нас Христо Груев Данов на 16 юни 2017 г. 
Националната награда за принос в българската книжовна култура на името на Христо Г. Данов е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив, във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата”. Присъжда се ежегодно, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура в девет категории. В категорията Библиотеки и библиотечно дело бяха номинирани още Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” – Пазарджик и библиотеката при НЧ „Св. св. Кирил и Методий” – Попово.
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово е номинирана за наградата от ББИА. През 2016 г. е реализиран мащабният проект „Съвременни подходи за проучване, представяне и достъп до книжовното културно-историческо наследство на област Габрово по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, мярка 2 „Документиране на културната история”, финансиран чрез Европейското икономическо пространство на обща стойност 199 884 евро. Основната цел на проекта е опазване на културното наследство за поколенията и осигуряване на свободен равнопоставен достъп на всички общностни групи до него. Проектът е разработен и реализиран съвместно с РИМ – Габрово. 

Изградени са два отделни центъра за дигитализация на културно наследство – в РИМ – Габрово и в РБ „Априлов-Палаузов”. Дигиталният център в РБ е оборудван с бук-скенер и специализиран софтуер на стойност 55 621.30 лева. Описани са вече 376 старопечатни книги и са дигитализирани 50 600 страници. За свободен достъп са предоставени 4200 страници, като ежеседмично се качват нови дигитални издания. По проекта е създаден електронен своден каталог на ръкописи, старопечатни книги, редки и ценни издания. Публикувани са 4909 страници с библиографски описания.
През 2016 г. са разработени и реализирани още два самостоятелни малки проекта: „Бяла, спретната къщурка… с книги най-отпред”, съфинансиран от Община Габрово по Програма „Култура” за изграждане на седем дървени къщички за книги с прилежащи буккросинг зони в активни обществени пространства на град Габрово на обща стойност 6 530 лева и „Библиотеката – вдъхновение за зелени идеи”, ориентиран към екологично образование и възпитание на стойност 4 800 лева, финансиран от Фондация „Глобални библиотеки”. Според идеята на този проект е създаден нов сайт, наречен „Зелена библиотека”.
 
< Предишен   Следващ >
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.