Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                              
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Позиция на ББИА
Позиция на ББИА Печат

Позиция на ББИА относно законодателно уреждане на авторските права при възпроизвеждане и отдаване в заем на произведения в библиотеките

logobbia_sm.jpg

През последните седмици в общественото пространство се появиха становища на български автори и организации, призоваващи за законодателно уреждане на авторските права при възпроизвеждане и отдаване в заем на произведения, както и много коментари от колеги и граждани. Изразените мнения повдигнаха дискусия до колко обществените библиотеки трябва да бъдат ангажирани в процеса на събиране на възнагражденията, които се дължат на авторите в такива случаи. 
 
Библиотечната общност високо цени труда на българските творци и уважава техните искания за справедливо възнаграждение. 

Едновременно с това бихме искали да подчертаем, че обществените библиотеки съществуват, за да служат на обществото и да гарантират свободен и неограничен достъп на всички граждани до пълния спектър на човешкото знание и информация. Те имат съществена роля в осигуряването на подходящ баланс между обществения интерес и законово определените и морални права на авторите. Именно поради това в нормативната уредба за авторското право е въведен механизмът на изключенията и ограниченията, които са договорени на международно равнище и адекватно отразени в Закона за авторското право и сродните му права. Най-новият пример е договорът от Маракеш на СОИС (27.06.2013 г.), който разширява изключенията и ограниченията в авторското право относно публично достъпните произведения, за да се осигури достъп до тях за хора със зрителни увреждания. Договорът е подписан от ЕС през 2014 г.
 
Изключителните права на авторите стимулират инвестициите и производството на културни и научно-познавателни стоки. В същото време изключенията от тези права създават балансирана система, която позволява използването на творчески произведения в подкрепа на образованието, иновациите, творчеството, конкуренцията и нуждите на обществения интерес. Работейки в рамките на предвидените от закона ограничения и изключения, библиотеките се стремят да осигурят на своите ползватели равен достъп до защитените от авторско право произведения. 
 
Библиотеките са най-големите потребители и разпространители на произведенията на българските автори. Въпреки сериозните финансови ограничения, първостепенна задача на библиотеките е да набавят най-новите творби на български автори, към които читателите имат интерес. Те не само купуват техните произведения, но и всеотдайно работят в полза на българските автори. Библиотеките имат за своя мисия да популяризират българската литература чрез разнообразни форми и методи. Те организират представяния и срещи на читателската публика с авторите, като правят това доброволно и по своя инициатива. 
 
Нека, изхождайки от не само правния, но и с морално измерение принцип за разумен баланс между обществения интерес и този на авторите, не допускаме противопоставяне на интересите на авторите и гражданите, поставяйки във фокуса на проблема библиотеките. За голяма част от хората библиотеките са единствения начин да се докоснат до съвременните литературни произведения. 
 
Обръщаме се към българските автори да подкрепят библиотеките и редом с тях да призоват законодателната, изпълнителната и местната власт да направят необходимото за решаване на проблемите на библиотеките, като по този начин гарантират правото на българските граждани на библиотечно обслужване в съвременни библиотеки, предлагащи богати колекции от печатни и електронни издания и широка палитра от електронни услуги.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.