Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                              
АРХИВ

    Общо събрание на ББИА        
26 март 2024 г.  
         Национален календар         
на библиотечните инициативи
през 2024 г.
библиотечен софтуер

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало

консултантски услугиВ помощ на библиотеките

Експертно-консултантски услуги с помощта на специалисти. Инструкции, насоки и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

Работна среща на председателя на ББИА в Министерство на културата Печат
ББИА
На 11 юли 2018 г. председателят на ББИА проведе работна среща с г-жа Амелия Гешева, зам.-министър на културата.
 
На срещата г-жа Янева сподели притесненията на гилдията относно сериозното забавяне в обявяването на сесия по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ и липсата на прозрачност при изработването на критериите за кандидатстване. Тя напомни, че на 14 март 2018 г. ББИА е изпратила писмо до МК с молба за ускоряване на процедурата и предложение за съдействие, но отговор така и не е получен. Г-жа Янева изрази надежда, че критериите за кандидатстване са съобразени с разпоредбите на Стандарта за библиотечно-информационно обслужване. Зам.-министър Гешева увери г-жа Янева, че Министерство на културата разбира важността на сесията и е положило всички усилия за изработване на подходящите критерии за кандидатстване, a конкурсната сесия ще бъде обявена всеки момент.   

Г-жа Янева засегна и въпроса с осигуряването на средства за изпълнение на Стандарта за библиотечно-информационно обслужване. Такива средства не бяха осигурени в бюджета за 2018 г. въпреки включването им в Проекта за бюджет за 2017 г. и актуализираната бюджетна прогноза за 2018 – 2019 г. в програмен формат. За съжаление, в публикуваната на сайта на Министерство на културата бюджетната прогноза за периода 2018 – 2020 г. такива средства не са предвидени. Г-жа Янева помоли за повече яснота относно механизма за отпускането на средства за изпълнение на Стандарта – планиране на тези средства, тяхното одобряване по време на бюджетната процедура и предоставянето им на библиотеките. В проектобюджета за 2019 г. не са включени и отдавна предлаганите от ББИА целеви програми за технологично обновяване на библиотеките и за финансиране на проекти по съхраняване, опазване и дигитализация на книжовното културно наследство. Г-жа Гешева изрази удовлетвореността си, че Министерство на културата е включило библиотеките като бенефициенти и по нови международни програми, администрирани от Министерството, за проекти, свързани с книжовното наследство.
 
Особено внимание бе отделено на ролята на Националния съвет по библиотечно дело (НСБД), който не се събирал от четири години, за изработването на политики за библиотечния сектор. Беше отбелязано, че всяка година Министерство на културата трябва да извършва оценка за библиотечната дейност и въз основа на тези оценки да изготви доклад за прилагането на Стандарта за период от три години и да го предложи на вниманието на Националния съвет. Зам.-министър Гешева, която е председател на НСБД, увери г-жа Янева, че Министерството работи по такъв доклад, но тя ще предложи на заседание на НСБД през м. септември Съветът да обсъди и вземе отношение по доклада от изследването за състоянието на обществените библиотеки, проведено от Фондация „Глобални библиотеки – България“ в края на 2017 г. 
 
Г-жа Янева помоли Министерство на културата да вземе отношение по новите статистически показатели, съобразени с международните стандарти и  предложени на вниманието на Министерството веднъж в края на 2016 г. в отчета на работна група към Фондация „Глобални библиотеки – България“ и втори път през декември 2017 г. в писмо на ББИА до Министерството. Тя посочи сериозните разминавания в събираната статистическа информация и невъзможността тя да се използва за следене на действителното състояния на библиотеките. Г-жа Гешева пое ангажимент да се срещне с ръководството на Националния статистически институт и да обсъди както възможността за въвеждане на нови статистически показатели, така и координацията при събирането на статистическа информация.     
 
Във връзка със законодателната програма г-жа Янева напомни за отдавна чакани промени в Закона за обществените библиотеки и помоли предложенията на ББИА да бъдат взети предвид при подготовката на ЗИД за ЗНЧ и ЗКН. ББИА е изпратила своите предложения за включване на библиотеките в Националната стратегията за развитие на културата.  Необходимо е да се подготви и позиция на Министерството по обсъжданата в Европейския парламент Директива за авторското право в единния цифров пазар. Г-жа Гешева благодари за активността на ББИА във връзка с основни документи, касаещи библиотеките, и увери г-жа Янева, че предложенията на Асоциацията ще бъдат разгледани внимателно при изработването на проектите за изменения в законодателството и при изработването на Стратегията за развитие на културата.  
 
Председателят на ББИА посочи добри практики на българските библиотеки и ролята им за ученето през целия живот и за повишаване грамотността на населението във всички нейни форми и бяха обсъдени възможностите Министерство на културата да работи по-тясно с Министерство на образованието и науката за включването на библиотеките в национални програми по тези теми и за осигуряване на съответното финансиране.

 
< Предишен   Следващ >
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.