Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                             
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Представители на българската библиотечна общност участваха в Световния конгрес на ИФЛА
Представители на българската библиотечна общност участваха в Световния конгрес на ИФЛА Печат
ББИА

През тази година 18 представители на българската библиотечна общност участваха в редовната годишна конференция и световен конгрес на Международната федерация на библиотечните асоциации и институти - IFLA (www.ifla.org), който се проведе от 23-ти до 27-и август в Милано, Италия.

Това стана възможно благодарение на финансовата подкрепа от страна на Програмата „Глобални библиотеки – България”, както и на огромните усилия и всеотдайност на колегите Ани Попова и Снежана Янева. ИФЛА също оказа финансова помощ чрез поемането на таксата за участие на част от библиотекарите, включени в българската делегация.
В групата, която представяше българската библиотечна общност на този висок форум, бяха включени регионални координатори по Програмата „Глобални библиотеки – България”, представители на академичната общност – преподаватели по библиотечни дисциплини от Софийския университет и СВУБИТ, членове на Българската библиотечно-информационна асоциация, както и представители на Звеното за управление на Програмата.
В изключително богатата програма на конференцията бяха включени сесии за новите тенденции в развитието на библиотечните и информационни дейности; за съвременните добри практики и проблемите в работата на библиотеките; за амбициозните издателски проекти, базирани на новите технологични възможности и правните им аспекти; за съвременното разбиране на грамотността и мястото на библиотеките в нея; за стандартите в образованието на библиотекарите и профила на новия библиотекар; за умението и неумението ни да общуваме и да презентираме; за предизвикателствата пред професията на библиотекаря в съвременните условия и пред лицето на глобалните проблеми на човечеството.
Развитието на информационните технологии и новите очаквания на потребителите налагат смяна на парадигмата на библиотечните и информационни дейности и промяна във визията за библиотеките. Това беше един от акцентите на форума.
На огромна площ бяха разположени изложбени щандове на световни издателства и фирми, предлагащи нови технологични решения за съвременните библиотеки. С интерес участниците разглеждаха модерно оборудвания финландски библиобус, предоставящ възможност за достъп до информация и комуникация.
Членовете на българската делегация проведоха редица срещи с колеги от цял свят и взеха участие в дискусиите след всеки тематичен панел. Те участваха и в избора на нов президент на организацията.Българските библиотечни специалисти станаха съпричастни към най-голямото събитие на световната организация и това за тях ще остане едно неповторимо професионално преживяване.

Ели Попова

 
     
------------------------ 
Споделено за конгреса и конференцията от Стефка Илиева, НБИВ - Пловдив
Текст в .doc формат (90 KB)
Презентация в .ppt формат (7,7 MB)
 ------------------------
Други колеги, които желаят, могат да споделят своите впечатления от конференцията на страницата на ББИА.
 
 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.