Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                              
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow ББИА предлага нова услуга
ББИА предлага нова услуга Печат
ББИА

На 17 септември 2010 г. от 11.30 ч. в София, бул. „Ген. Тотлебен“ № 28, ет. 4 беше представен модел на нова експертно-консултантска услуга, разработен от екип на Българската библиотечно-информационна асоциация. ББИА ще предоставя експертно-консултантска помощ на библиотечните специалисти от всички видове библиотеки в цялата страна

В осъществяването на експертно-консултантската дейност ще бъдат привлечени водещи експерти в областта на библиотекознанието, библиотечно-информационните дейности, ИКТ, съвременните библиотечни услуги. На сайта на ББИА е създаден поддомейн (www.lib.bg/consult) с пълно описание на съдържанието и структурата на услугата, с полезна информация по тематичните направления и възможност за онлайн връзка с потребителите на услугата.

С това събитие официално беше открит новият офис на Българската библиотечно-информационна асоциация. Той е създаден по Проект „Напредък и устойчиво развитие на библиотечния сектор в България“, който се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Гости на тържеството бяха г-жа Иванка Цанкова – Програмен директор на направление „Образование и библиотеки“ във Фондация „Америка за България“, г-н Игор Чипев – началник отдел „Литературно наследство“ в МК и г-жа Цанка Бенчева – главен експерт в министерството; повече от 80 души, представители на партньорски организации като Асоциация „Българска книга“, Програма „Глобални библиотеки“; ръководители на библиотеки от цялата страна, активни членове на асоциацията, преподаватели от Катедрата по „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ на СУ „Св. Климент Охридски” и СВУБИТ, съмишленици, приятели и партньори на библиотеките. Скъпи гости за всички присъстващи бяха нашите заслужили колеги – водещи деятели на асоциацията и видни радетели на библиотечното дело, оттеглили се вече от активна дейност.

След встъпителни думи на домакините и поздрав с топлото българско „Добре дошли“, срещата започна с представяне на дейностите по проекта и членовете на екипа на Изпълнителното бюро на ББИА. Основната презентация беше направена от Анна Попова – координатор на проекти, програми и международна дейност в екипа, водещ специалист експерт и добре познато лице за библиотечната гилдия. Тя представи кратко и съдържателно – „на живо“, в режим онлайн новата услуга, която ББИА ще предлага.

Поздравления към присъстващите поднесоха Иванка Цанкова, Игор Чипев, доц. Александър Димчев – председател на СБИР за периода 1998 – 2000 г., Иван Александров – директор на Регионална библиотека – Велико Търново, колегите от магистърската програма на СУ. Получиха се поздравителни адреси и много поздравления по електронната поща от колеги от цялата страна. Поздравленията и подаръците – цветя, книги, икони и картина, рисувана от библиотекар от РБ – В. Търново, бяха израз на радостта и съпричастието в подреждането на общия дом на гилдията.

Присъстващите разгледаха новия офис и се убедиха, че той предлага отлични условия за срещи и дискусии, за квалификационни начинания, семинари и обмяна на опит, за полезни професионални контакти на библиотечната общност от цялата страна. Офисът ще развива и ще разполага със специализирана колекция от професионална литература, която може да се ползва в библиотеката, оборудвана с компютърни работни станции и безплатен интернет достъп за посетителите. Вече са събрани книги – български и чужди, продължаващи издания, проспекти, материали от различни форуми и е поставено началото на професионалната сбирка.

Официалната част на събитието беше последвана от градинско парти в сградата, където се помещава офисът. На обширната тераса, успяла да побере многото гости, продължиха уточненията и плановете за предстоящи събития, идеи за инициативи и партньорства, дискусии и обсъждания на възможни бъдещи проекти.

Фотогалерия  

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.