Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2010 arrow Започна доставката и инсталирането на компютри и периферна техника по Програма „Глоб@лни библиотеки
Започна доставката и инсталирането на компютри и периферна техника по Програма „Глоб@лни библиотеки Печат
Глобални библиотеки - България

455 обществени библиотеки:  410 читалищни, 27 регионални, 12 градски и 6 общински от 234 общини в цялата страна са включени в Етап 2009 г. на програмата. 105 от библиотеките са разположени в населени места под 1000 души.  

След доставката и инсталирането на техниката, обществените библиотеки ще предоставят безплатен достъп до интернет и ползване на компютри за своите потребители. Така библиотеките ще увеличат потенциала си на обществени и информационни центрове, приобщавайки хората към ресурсите на глобалното информационно общество.

Библиотеките ще обогатят услугите, които предоставят и ще се превърнат в места за учене през целия живот, където се придобиват нови знания и умения и се развива дух на предприемачество; в средища за развитие и мост за общуване между различни хора и социални групи; в партньори в образованието на деца, ученици и студенти.

Местните общности ще имат възможност да създават електронно съдържание, чрез което да съхранят местните културни традиции и обичаи; да вземат решения на базата на информиран избор; да участват пълноценно в политическия и социален живот; да развиват творческия си потенциал и съхранят културната си идентичност.

До 2013 година 900 обществени библиотеки от цялата страна ще бъдат включени в програмата. 3000 библиотекари ще бъдат обучени в компютърни умения, библиотечен мениджмънт, предоставяне на модерни библиотечни услуги и умения за работа с граждани и общности. 

„Глоб@лни библиотеки – България” е съвместна инициатива на Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие и се финансира с 15 милиона щ.д. грант от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс", дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона щ.д. от Майкрософт и насрещно финансиране на стойност 29 милиона щ.д. от централния и местните бюджети в България. Партньори в изпълнението на програмата са Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националното сдружение на общините в Република България и Българската библиотечно-информационна асоциация.

За повече информация:
Трендафил Меретев
Ръководител на програма „Глоб@лни библиотеки-България”
Тел. 989 90 88
www.glbulgaria.bg

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.