Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                             
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Обучение на обучители по лидерство за библиотеки в общински центрове
Обучение на обучители по лидерство за библиотеки в общински центрове Печат
IFLAОт 19 до 21 април 2011 г. в офиса на ББИА се проведе обучение на обучители по лидерство. То е първи етап  от проекта  Лидерство за общински библиотеки: Обучение на 12 обучители, които ще предоставят обучения за ръководители на общински библиотеки в цялата страна. 

В края на 2010 г. този проект на ББИА получи одобрение и финансова подкрепа от програмата на ИФЛА „Action for Development through Libraries” („Да работим за развитие чрез библиотеките“).  Целта на проекта на ББИА е да се подготвят 12 обучители по лидерство, които да  могат да предоставят обучение за бъдещите лидери на общински библиотеки. В изпълнение на Закон за обществените библиотеки, Раздел IV, всяка община предстои да избере една читалищна библиотека за своя общинска библиотека. Бъдещите ръководители на тази нова брънка в мрежата от обществени библиотеки са изправени пред отговорността да променят мисията и визията в съответствие с новите потребности на обществото; да бъдат живото свързващо звено между читалищните и регионалните библиотеки в споделянето на колекции и ресурси. Изграждането на лидерски умения ще им помогне да променят облика, авторитета  и ролята на библиотеката, да я направят желано място за гражданите, да привличат допълнителна финансова подкрепа.

За бъдещи обучители бяха поканени колеги от обществени библиотеки с опит в лидерството на по-големи или по-малки екипи или местни общности от Варна, Враца, с. Гара бов, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Русе, Силистра, София и Търговище. Целта на проведеното обучение бе да подпомогне участниците да развият собствените си лидерски умения и да получат преподавателски знания и умения по темата лидерство.

Със съдействието на ИФЛА за гостуващ лектор беше поканена г-жа Лиса Хинчлиф, президент на Асоциацията на научните и университетските библиотеки в САЩ, библиотекар и преподавател в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн, САЩ.  Тя въведе присъстващите в измеренията на лидерството на 21 век: визия за модерната библиотека, ангажираност, иновации. Убеди участниците, че трансформацията на библиотеките е неизбежна, ако искаме те да просъществуват. Библиотеките се нуждаят от лидери с визия и умения да увличат и мотивират екипите си по пътя на радикалната и неизбежна промяна. Г-жа Хинчлиф сподели ценни преживявания и изводи от личния си лидерски опит като ръководител на бакалавърската библиотека на университета и даде ценни идеи за подобряване на комуникациите между персонала и включването на всички членове във вземането на решения. Изключително ценно беше въведението към основите на активното учене и пространната лекция по планиране и организация на учебното съдържание, методи и средства на обучение за възрастни. Участниците имаха възможност да работят по свой личен план за действие относно следващите стъпки в личното си израстване.

Лектор от българска страна беше г-жа Ваня Грашкина, председател на ББИА. Тя представи основни концепции за лидерството, видове лидерски стилове и стратегии, които съвременният лидер трябва да познава и използва творчески. Участниците очертаха разликите между лидерство и мениджмънт, като още веднъж се увериха, че за промяната на библиотеките са нужни преди всичко лидери, способни да приобщават другите към собствените си идеи и да създават условия за успеха на сътрудниците си и цялата организация. Лидерът във взаимодействие с местната власт и обществото беше другият крайъгълен камък на обсъждането, тъй като успехът на една обществена библиотека зависи преди всичко от начина, по който лидерът й общува с местната власт, бизнеса и потребителските групи.

Вторият етап на проекта, спонсориран от ИФЛА, ще бъде провеждане на пилотно обучение на 20 ръководители на читалищни библиотеки от общински центрове, по възможност от една област. То ще се проведе до края на м. юни 2011 г. Изводите и препоръките от пилотното обучение ще бъдат взети под внимание при изработване на програма за постоянен курс по лидерство за общински библиотеки към ЦПОБ на ББИА, който за улеснение на участниците ще бъде предлаган в областни или общински центрове. Така в следващите няколко години ще се даде възможност на всички общини да имат достъп до обучение по библиотечно лидерство.
 
Повече снимки от трите дни на обучението ще намерите във Фейсбук профила на ББИА.
 
     
 
     
 

 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.