Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                              
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow 11 май – 30 години празник на библиотечната колегия в Шуменска област
11 май – 30 години празник на библиотечната колегия в Шуменска област Печат
РБ ШуменНа 11 май 2011 год. за 30-и път библиотечните и информационни специалисти от Шуменска област празнуваха Деня на библиотекаря. Началото е поставено през 1981 год. по предложение на Екатерина Янчева – тогава директор на Народна библиотека – Шумен. От тогава до днес винаги на тази дата нашата библиотека е домакин на читалищни, училищни, университетски и специални библиотеки, а от 5 години, за наша радост, 11 май е с национално честване от библиотечната колегия.
През тази година гости на празника бяха представители на библиотеките от градовете Кралево, Димитровград и Лазаревац в Сърбия. Преди обед се проведе кръгла маса „Библиотеки без граници” – споделен опит за работата с деца с участието на сръбските колеги и представители на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”. По-късно бе открита изложба „EXLIBRIS” – представяща 30-годишната сграда и животът в нея, а след това фоайето отвори врати да посрещне поколения библиотекари, работили в РБ и представители на библиотеките от Шуменска област за коктейл. Поздрав с празнична програма поднесоха деца от хор „Бодра песен” и ансамбъл „Веселяче” при ОДК, както и виртуозът на устната хармоника Веселин Лечев.
Празникът  беше двоен, тъй като и библиотечната сграда навърши 30 години. Също през 1981 год. тя официално бе открита като първи обект на 1300 годишнината от създаването на Българската държава. Специално проектирана и строена за библиотека, разположена в центъра на град Шумен, в прекрасен парк тя е нашият втори дом. Съхранява книжовното богатство, труда, емоциите и енергията на своите стопани и читатели.
Финалът дойде с удостояването на Екатерина Янчева със златна значка от председателя на Общинския съвет. Тя получи високото отличие за приноса й при преместването и организирането на библиотечните фондове в новата сграда, както и за нейното усвояване. Сред многото причини са и инициираненето на Деня на библиотекаря, цялостният й принос за културното развитие на града и областта и 75-годишния юбилей.

Йовка Ръцева – методист в РБ Шумен

 
     
 
     
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.