Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2011 arrow Награда „Подкрепа за библиотеките 2010“
Награда „Подкрепа за библиотеките 2010“ Печат
ББИАНа 1 ноември – Денят на будителите, Българската библиотечно-информационна асоциация обяви номинациите и носителя на наградата „Подкрепа за библиотеките 2010“
Номинации 
за годишната награда 
„Подкрепа за библиотеките”
(по азбучен ред)
 
ИздателствоСиби
Издателство „Сиби“ е водещо издателство за правна литература в България. До този момент с логото на „Сиби“ са отпечатани повече от 700 авторски заглавия. „Сиби“ издава единствената поредица сборници с нормативни актове „Джобни издания“, която излиза вече 12 години. С логото на поредицата са публикувани над 150 заглавия. „Сиби“ издава списанията „Съвременно право“ и „Юридически свят“. От 2004 г. „Сиби“ поддържа нова поредица – MODUS STUDENDI, която има за цел да утвърди една различна и ефективна формула за усвояване на материята от студентите по право, както и за актуализиране на знанията на практикуващите юристи.

 
През 2010 г. издателство „Сиби“ дари на Столичната библиотека 116 актуални заглавия, които допълват и обогатяват наличния библиотечен фонд от юридическа литература. Голяма част от тях са учебници, помагала и коментари, които са полезни и за студентите по право в процеса на обучението. Наличието на няколко екземпляра от определени заглавия, подпомага студентите, които изучават тази специалност в трите юридически факултета в град София. Книгите са на разположение на всички, които търсят литература в областта на правните науки.  Издателство „Сиби” е сред редовните дарители на библиотеките у нас.
Ротари клуб – Силистра
Ротари клуб – Силистра е спомоществовател и партньор в дейността на РБ „Партений Павлович”.
През последните години 15 са общите инициативи на „Ротари клуб – Силистра” и Регионалната библиотека. Те са насочени към осъвременяването на материалната база и обновяването на фондовете на три библиотеки – РБ „Партений Павлович” и училищните библиотеки при ОУ „Иван Вазов” в Силистра и ОУ „Отец Паисий” в Добротица. Досега са дарени:
- мултимедия и копирна машина
- 2 компютърни конфигурации за Детски отдел
- 600 тома за фондовете на Регионална библиотека „Партений Павлович” и двете училищни библиотеки
Ротарианци участват в организираните коледни и великденски дарителници в полза на Регионалната библиотека.

 
През 2010 г. клубът подпомага издаването на Информационния бюлетин „Библиотечен калейдоскоп” на РБ „Партений Павлович”.  Ротари клуб – Силистра осигурява посадъчен материал за „Лунна алея” в Дунавския парк, създадена с участието на Регионалната библиотека. Ярка проява на отличното партньорство са двете изложби на ротарианеца Йордан Георгиев, организирани в библиотеката: „Журналистиката между три века” и „Китай – страна на обреди и кодове”.
Фондация Обществен дарителски фонд – Стара Загора
От създаването си през 2003 г. до днес Фондът подкрепя иновативни проекти на Библиотека Родина, които осигуряват съвременни библиотечни услуги за гражданите на Стара Загора. С негова помощ са набавени 4 компютърни конфигурации за ползватели, цветен лазерен принтер, лаптоп, широкоформатен ксерокс, дигитален фотоапарат и домашно кино за Детския отдел. Създаден е детски културно-информационен център с динамичен сайт и клуб Приятели на книгата.

 

Фондът е партньор на библиотеката по програмите й за стимулиране на детското четене и провокиране на интереса към знанието и творчеството у децата: Клуб Приятели на книгата, Четяща Стара Загора, Деца четат на деца, Ваканция в библиотеката. С негово съдействие са изработени и отпечатани рекламни материали, обзаведена е лятна читалня, осъществени са контакти със социални домове и НПО.
Фондацията съдейства за подобряване на условията за работа за хората с увреждания, читатели на библиотеката
През 2010 г. Фондът е основен партньор в отбелязването на 150-годишния юбилей на библиотеката. С финансовата му подкрепа е отпечатан библиографският указател „Периодичен печат. Стара Загора 1882 – 1944”. Юбилейната изложба „Библиотека Родина в три века” се превръща в „пътуваща” и е представена в Стара Загора, София и Пловдив. 
Фондът подпомага провеждането на Националния семинар „Автоматизираната библиотека – днес и утре” и VІ Маратон на четенето „Четяща Стара Загора ”. 
Фондът подкрепя финансово проекта „Библиотеката – традиции и новаторство” и организира първия в Стара Загора благотворителен търг на книги и на картини от млади старозагорски художници в подкрепа на комплектуването на библиотечните фондове с нови издания. С приходите от търга са набавени 593 тома нови книги. Със средства на Фонда са набавени още 509 нови издания. Той се ангажира с подкрепата на кампания за набиране на средства за обзавеждане на Детския отдел и на многофункционалната зала за деца в ремонтираната сграда. 
Фондацията е подкрепила проекти на Библиотека Родина на обща стойност 40 580 лв. 

 

Годишна награда
„Подкрепа за библиотеките” – Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” 
инициатива Глобални библиотеки

Годишната награда „Подкрепа за библиотеките” се дава на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, инициатива Глобални библиотеки за изключителния й принос за развитието на обществените библиотеки в България, за тяхното утвърждаване като центрове за информация, комуникация и електронни услуги за гражданите.
Дейността на фондация „Бил и Мелинда Гейтс” започва преди повече от десетилетие с подкрепа за проекти в областта на здравеопазването по света, за подобряване живота на населението в тихоокеанския северозапад и за технологично развитие на библиотеките в САЩ. По-късно дейността й се разширява и включва подкрепа за образованието в САЩ и за глобалното развитие. Днес фондацията работи с партньори по целия свят, за да могат всички хора – особено тези с най-малки възможности – да имат достъп до необходимите им ресурси, за да успеят в обучението и в живота.
Като част от Програмата за глобално развитие на фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, инициативата „Глобални библиотеки” се осъществява в страни, доказали необходимостта и готовността да подпомогнат обществените библиотеки за предоставяне на свободен достъп до компютри и интернет и обучения за пълноценното им използване. Инициативата се стреми да превърне обществените библиотеки в жизнени източници на помощ, с която може да се подобри животът на милиони хора.
Инициираната от фондацията програма „Глоб@лни библиотеки – България" отговори на нуждите на българските граждани за равен достъп до информация и ограничаване на информационната неравнопоставеност, за да бъдат постигнати националните приоритети за социално и икономическо развитие. Програмата подпомага приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество, повишава качеството им на живот и ускорява развитието на гражданското общество. Тя обединява усилията на партньорите по проекта и на библиотечната общност за качествена промяна на библиотечното обслужване и издигане статута на обществените библиотеки.
Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” предостави 606 320 щатски долара за планиращата фаза и 14 996 467 щатски долара за осъществяването на програмата. Това е най-значителната инвестиция в развитието на обществените библиотеки у нас през последните години. Инвестицията е не само финансова, тя прави възможно реализирането на една нова съвременна функция на обществените библиотеки в информационното общество.
Чрез своите целеви библиотеки, програмата има присъствие в 260 от 264 общини. Тя осигурява свободен достъп до информационни и комуникационни технологии и интернет за посетителите в 960 обществени библиотеки в 895 населени места. Програмата предоставя безплатно обучение за 3000 библиотекари в четири направления: ИКТ, управление на библиотеката, библиотечни услуги, общуване и работа с потребители и общности. Тя подпомага обществените библиотеки да се превърнат в агенти на промяната и центрове за информация, комуникация, активен културен и социален живот, предоставяне на обучения и електронни услуги за гражданите.

 
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.