Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                              
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Десета национална научна конференция „Библиотеки – четене – комуникации” във Велико Търново
Десета национална научна конференция „Библиотеки – четене – комуникации” във Велико Търново Печат
РБ Велико ТърновоНа 17 и 18 ноември 2011 г. в читалнята на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков” – гр. Велико Търново ще се проведе Десетата национална научна конференция „Библиотеки – четене – комуникации” на тема „Дигиталните колекции и способите за достъп до потребителите”. / Програма / Хотел

Конференцията се посвещава на 60-годишнината от рождението на проф. д-р Алберт Бенбасат. Съорганизатор на конференцията е Катедра „Библиотекознание и масови комуникации” при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

В програмата на конференцията са включени 63 доклада на преподаватели, докторанти, студенти и библиотечни специалисти от страната и чужбина. Пленарни доклади по проблематиката за дигиталните колекции и достъпа им до потребителите ще бъдат поднесени от доц. д-р Цветанка Панчева, която ще представи дигиталните колекции на  Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в подкрепа на научните изследвания и процеса на обучение, проф. дфн Милко Петров и гл.ас. д-р Мария Попова от Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще представят последователно способите за дигитализация на медиите в Европа и САЩ. Следват доклади на библиотечни специалисти от големите библиотеки в страната, които ще ни запознаят с водещи практики, свързани с процесите за дигитализация на библиотечните колекции и създаването на дигитални библиотеки, които по-късно да бъдат част от европейското книжовно наследство.

Интерес представлява информацията, поднесена от преподавателите от Института по математика към БАН и свързана с цифровото представяне на колекции от фолклорното ни наследство или  на  специални библиотечни фондове.

През тази година наши гости от чужбина са доц. д-р Нина В. Пономарева от Държавния университет за култура и изкуство в Санкт Петербург, Русия, Снежана Радович от Народна библиотека „Стеван Сремац” в гр. Ниш, Сърбия, и проф. Килиан Шьофел от Университета в Нюшател, Швейцария.

Втората част на конференцията е посветена на 60-годишнината от рождението на проф. д-р Алберт Бенбасат – литературен критик и историк, професор във Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ "Св. Климент Охридски", преподавател по литературно-художествено и масово книгоиздаване в катедра "Библиотекознание и масови комуникации" във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Пленарни доклади в тази сесия ще поднесат проф. дфн Ани Гергова, проф. дфн Мария Младенова и доц. д-р Антоанета Тотоманова. Своеобразна изненада по повод юбилейната годишнина на професор Бенбасат  са подготвили студентите от Катедра „Библиотекознание и масови комуникации” при  ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

По време на конференцията ще има презентации на фирми, които извършват дейности, подпомагащи библиотечната дейност. Фирма Логистични системи предоставя офис и складово оборудване, Фирма Фартт ЕООД представя консумативи  за библиотеките, а Доби Прес извършва абонамент на периодични издания.

През втория ден на конференцията ще бъде открита изложба, посветена на 200- годишнината от рождението на Ференц Лист. Изложбата е  организирана от Унгарския лекторат при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.