Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                             
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Семинар "50 години от смъртта на Илия Дилберов"
Семинар "50 години от смъртта на Илия Дилберов" Печат
РБ БлагоевградНа 29 август 2012 година се навършиха 50 години от смъртта на Илия Дилберов. С оглед на значимостта на годишнината от смъртта му и обстоятелството, че е живял в Благоевград, през май 2012 г. Регионална библиотека „Димитър Талев“ организира семинар „50 години от смъртта на Илия Дилберов“. Темата предложи възможности за интерпретация на широк кръг от проблеми, свързани с личността му и неговата дейност.
Илия Дилберов е участник в националноосвободителното движение, войвода на ВМОРО. Участва в пленяването на мис Стоун. Сражава се като доброволец в Балканската война. През Първата световна война се включва в партизанския отряд на 11 дивизия. В 1919 г. се заселва в Горна Джумая, където умира през 1962 г. Оставя спомени за революционната си дейност в Кукушко.
С научни съобщения във форума се включиха Любима Петрова от Държавен архив — Благоевград („Документи за Илия Дилберов в Държавен архив – Благоевград”), Елена Янева-Александрова от Регионален исторически музей — Благоевград („Дейността на Илия Дилберов (Дилбер Илия) в борбите за освобождение и обединение на българите в Македония (1898 – 1918 г.)”), Красимира Кацарска – литературен критик и председател на клуб „Огнище” към ОНЧ „Никола Вапцаров” – Благоевград и доц. Костадин Бонев от катедра „Телевизионно и киноизкуство” във Факултета по изкуства на ЮЗУ ”Неофит Рилски” – Благоевград. 
Илия Дилберов е прототип на героя от романа „Литургия за Илинден“ на Свобода Бъчварова, публикуван за първи път през 1969 г. Авторката представя величавата епопея на Илинденското въстание — героичните и вечно живи страници на борбата на македонските българи за освобождението им. Красимира Кацарска – литературен критик и председател на клуб „Огнище” към ОНЧ „Никола Вапцаров” — Благоевград, представи съобщението си за книгата „Литургия за Илинден” и образа на литературния герой Танас Дилбер под надслов „Съдбата на България в „Литургия за Илинден” от Свобода Бъчварова”. 
По романа „Литургия за Илинден” е създаден  българският филм „Мера според мера“. Филмът бе представен от доц. Костадин Бонев от катедра „Телевизионно и киноизкуство” във Факултета по изкуства на ЮЗУ ”Неофит Рилски” – Благоевград. Свобода Бъчварова  е съсценаристка, заедно с режисьора Георги Дюлгеров и актьора Руси Чанев, на филма „Мера според мера“. Оператор е Радослав Спасов. Музиката във филма е композирана от Божидар Петков. Художник на постановката е Георги Тодоров-Жози. Руси Чанев играе и главната роля — на събирателния образ на поборника за освобождение на Македония Дилбер Танас, чийто прототип е Дилбер Илия. 
Филмът разказва историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. по изключително интересен и увлекателен начин. Част от героите са реални исторически личности — Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев и други. Филмът проследява историческите събития, човешките драми и политическите игри в началото на ХХ век, когато смисълът и целта на изначалната идеалистична борба постепенно променят своето значение. 
Поради епичността на сцените, той е заснет като трисериен игрален филм. По-късно са направени седем телевизионни епизода. Актьорите говорят на македонски диалект, което допринася за автентичността на филма.
Цяла плеада звезди на киното и театъра ни участват  в "Мера според мера", който се появява през 1981 г. Може би най-българският филм на всички времена променя историята на седмото ни изкуство. След него вече нищо не е същото. И досега няма, а едва ли и някога ще се появи аналог на епоса за една от най-големите трагедии на нацията — откъсването на Македония от България.
Семинарът „50 години от смъртта на Илия Дилберов“, организиран от Регионална библиотека „Димитър Талев“ — Благоевград,  получи широк обществен отзвук. Като резултат бе сформиран инициативен комитет от журналистите Андрей Петров, Румен Жерев и Иванка Лалева за почитане паметта на героя. Съвместно с община Благоевград бе поставена паметна плоча на гроба на Дилбер Илия, който се намира в старите гробища, както и в градинката срещу Пето СОУ в Благоевград, където е била къщата му.
 
 
     
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.