Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2013 arrow Откриване на Национална библиотечна седмица 2013
Откриване на Национална библиотечна седмица 2013 Печат
 
ББИА
На 14 май 2013 г., в 18.00 ч., в Софийска градска художествена галерия се откри осмата Национална библиотечна седмица „Развити библиотеки за развито общество“. Най-голямото събитие в годишната програма на Българската библиотечно-информационна асоциация за трета година бе подкрепено от Фондация „Америка за България“. По традиция на откриването на застъпническата кампания бяха връчени Годишните библиотечни награди на ББИА за 2012 г.  Националната библиотечна седмица даде началото на новата инициатива на асоциацията – създаване на обществено движение за подкрепа на модернизацията на българските библиотеки „Посланици на библиотеките“. 
Внимание! Фотогалерия
 
В събитието участваха: Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България;  Марин Райков, министър-председател и министър на външните работи на Република България; проф. Кирил Топалов, секретар по духовност, култура и национална идентичност на Президента на Република България; проф. Мила Сантова – заместник-министър на културата, г-н Карл Форцхаймър – съпредседател на Фондация „Америка за България”, г-н Ричард Дамстра – културен аташе при Посолството на САЩ в София, г-жа Синика Сипила – президент на Световната федерация на библиотечните асоциации и институции, Ан Тортън – директор на Нюйоркската обществена библиотека; проф. Робърт Дарнтън – директор на Харвардската университетска библиотека; Орен Вайнберг – директор на Националната библиотека на Израел.  
 
Обявени бяха имената на първите посланици и им беше връчен отличителният знак, изработен специално за целта. 
 
В приветственото слово на г-жа Маргарита Попова и в изказването на г-н Марин Райков искрено прозвуча висока оценка и признателност към библиотечната гилдия, дълбоката им убеденост за значимостта на библиотеките в културния живот на страната и отговорната им роля в изграждането на развито обществото. 
 
„Една държава е толкова по-силна, по-стабилна и вещо управлявана, колкото повече вещи хора, привързани към знанието и към интелектуалната работа има по върховете на институциите”, сподели вицепрезидентът Маргарита Попова при получаване на отличителния знак „Посланик на библиотеките“. 
 
„Поемам ангажимента като министър-председател, а и след това, да инвестирам усилия в подкрепа на книгата в нашето общество, която в този момент отчаяно има нужда от по-важно място в нашето всекидневие”, заяви министър-председателят.
Сред посланиците на библиотеките са министърът на културата Владимир Пенев, проф. Кирил Топалов, проф. Мила Сантова, г-н Карл Форцхаймър  – съпредседател на Фондация „Америка за България” и г-жа Иванка Цанкова – директор „Оценки на проекти“ към Фондацията, писателят Георги Господинов, критикът и поет Марин Бодаков, онлайн експертът Жюстин Томс, създателят на сайта „Детски книги” Валентина Стоева и Александър Кръстев, създател на „Аз чета”.
 
За втори път в застъпническата кампания на ББИА участва лично президентът на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции. Г-жа Сипила изнесе изключително интересна публична лекция пред представителите на библиотечната общност в Американския център на Столична библиотека, проведе срещи в Министерството на културата, разговаря с експерти от президентството и ръководството на асоциацията.
 
Събитието бе уважено и от нашите партньори: г-жа  Бианка Рекенбайл и г-жа Мария Добревска от Гьоте институт – София, с които реализираме проекти, посветени на децата и детското четене; колегите от Асоциация „Българска книга“, с които заедно отстояваме позициите си пред властите за модернизирането на библиотечния сектор в България,  г-жа Огняна Главусанова и г-н Трендафил Меретев от ЗУП на програма „Глоб@лни библиотеки – България“.
 
На откриването присъстваха колеги от цялата страна. Те не само препълниха залите на Американския център и Софийската художествена галерия. Приповдигнато настроение и вълнение от засвидетелстваното уважение към професионалната общност, самочувствие, оптимизъм и заслужена гордост изпълваха присъстващите на форума. 
 
Към заредената с положителна емоция атмосфера се добави радостта и удовлетворението на наградените и номинираните колеги
 
Усещането за признание и съпричастност, сърдечната и емоционална атмосфера беше допълнена от прекрасните музикални изпълнения на квартет „МузикАнтс” и произведенията на изкуството – подходяща среда за случващото се начало.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.