Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2013 arrow Напусна ни Савена Говедарова (1954 – 2013)
Напусна ни Савена Говедарова (1954 – 2013) Печат
Savena.jpg
Савена Говедарова си отиде от този свят тихо, без да дава знак за очакваното непоправимо. Сред колегията в Народна библиотека „Иван Вазов“  – Пловдив името ѝ беше синоним на изключителен професионализъм, интелигентност и ерудиция, почтенност във взаимоотношенията и действията, на деликатност и тънко чувство за хумор. Неформален лидер, това е най-точното определение за Савена. Личност, която без да има в ръцете си управленски лостове, притежаваше потенциала да определя посоката.
Савена Говедарова постъпва на работа в Пловдивската народна библиотека на 1 септември 1974 г. Оттам насетне житейският ѝ път е неизменно свързан с тази библиотека и с библиотечната професия. От 1974 до 1984 г. Савена работи в сектор „Обществени науки” на отдел „Обслужване на читателите”. Следват десет силни години в професионалната ѝ биография – работата в отдел „Методичен“ (1984-1994). През това време тя получава възможност да разгърне потенциала си на библиотечен експерт, обучител и методист. Възложена ѝ e персонална отговорност за развитието на читалищните библиотеки в големите общини на Пловдивска област – Първомай, Карлово, Садово, Родопи. 
Продуктивността ѝ се дължеше на умението на Савена да изгражда и поддържа отлични професионални взаимоотношения с всички – общински ръководства, читалищни сдружения, читалищни настоятелства, служби за централизирано комплектуване, организации-партньори на библиотеките,  библиотекари. Не остана чужда и на лични пристрастия и силни приятелства, продължили  в годините  напред. 
Безценно беше участието на Савена в общите дейности и проекти. Тя е съставител на методични указания, инструкции, писма, подпомагащи работата на общодостъпните библиотеки в областта. И към днешния ден, методическите указания за инвентаризация на библиотечните фондове и отчисляване на библиотечни документи в общообразователните библиотеки са базисни за работата в това поле. Регулярно Савена публикува материали в ежегодните две книжки на методичния сборник на Пловдивската народна библиотека, участва в разработката  на рекламни материали в помощ на културните мероприятия на библиотеките, на схеми и разделители за организацията на фондовете им. Високо ценени от ръководствата на библиотеките и от библиотекарите са нейните експертни оценки от регулярните комплексни проверки в общообразователните библиотеки. 
Прекрасна възможност за реализиране на компетенциите на лектор и обучител Савена Говедарова получи чрез участието си в проведените курсове за придобиване на библиотечна правоспособност от библиотекари в седемте области (Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян, Ямбол, Хасково и Кърджали), които съставяха съществуващата в онези години Южна библиотечна зона, както и в проведения през 1992 г., в сътрудничество с ПУ ”Паисий Хилендарски”, курс за придобиване на библиотечна правоспособност от библиотекари с висше образование. 
През периода 1993-1994 г. Савена участва в работните групи по съставянето на  основни вътрешно-нормативни документи на Народна библиотека „Иван Вазов” Пловдив – „План за прекласиране на фонда на Народна библиотека „Иван Вазов” по УДК”, „Правилник за вътрешния ред на НБ „Иван Вазов”, „Правила за обслужване на читателите в НБ „Иван Вазов”,  „Концепция за развитие на Детски отдел на НБ ”Иван Вазов”.
Съществен е приносът на Савена за организирането и обработката на дарената през 1994 г. на НБИВ лична библиотека на акад. Петър Динеков. Тя е първият представител на библиотеката в ТК16 „Архивна, библиотечна и информационна дейност” към Български институт за стандартизация (1992-2006). През годините от 1994 до последните ѝ дни Савена работи в отделите „Обслужване на читателите” и „Комплектуване и периодични издания”. 

Мястото на Савена Говедарова остава незаето и такова ще остане... 
Ще чувстваме отсъствието ѝ все по-осезаемо – и в професионален, и в личен смисъл... 

Поклон пред светлата ѝ памет.

Колегия на Пловдивската народна библиотека
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.