НБС 2014 Печат


Кампанията се организира с подкрепата на Фондация "Америка за България".

Програма на национално равнище 

12 май
10:00 ч. Откриване на Националната библиотечна седмица и връчване на Годишните награди на ББИА, Шератон София Хотел Балкан, 2 етаж, зала Роял 1.
11:00 ч. Национална изложба „Майските православни празници в църковния календар“, Централното фоайе на НБКМ.
10:00 – 17:00 ч. Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ при Философски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Втора студентска конференция с международно онлайн участие на тема: „Облачните технологии и тяхното приложение в библиотеките“, Софийски университет, Ректорат, Нова конферентна зала.

13 май
10:00 – 12:30 ч. Кръгла маса „Четенето – път към по-висока грамотност“, Американски център, Столична библиотека.
14:00 ч. ФНАБИС: Представяне на проект “Невидимата Сердика”, безплатно приложение за мобилни телефони, Национален студентски дом, Зала „Галерия“.

14 май
Обявяване на двете книги – победители в Националната награда за най-добра детска книга "Бисерче вълшебно" 2014 на тържествена церемония (събитие само с покани). Желаещите да разберат кои са книгите, грабнали любовта на най-много български деца в наградата "Бисерче вълшебно", могат да посетят от 18:00 до 21:00 часа читателско гнездо "Бисерче вълшебно" на ул. "Васил Априлов" №3 и да станат част от събитието "Нощ на литературата". Откъси от двете книги победители в наградата ще се четат от Здрава Каменова.

15 май
14:00 ч.
Откриване на изложба „Писатели през фотообектива” – ранни фотографии, представени от НАБИС за проекта EuropeanaPhotography, станция СУ "Св. Климент Охридски" на софийското метро. 

Основни цели на кампанията

  • Да привлече вниманието на властите и обществеността към библиотеките като съвременни центрове за насърчаване на Четенето, като основен фактор за развитието на личността и просперитета на обществото.
  • Да представи широките възможности за достъп до Информация и Знание, които библиотеките предоставят и които могат да се използват широко в подкрепа на образованието и обучението.
  • Да представи библиотеките като привлекателни и полезни средища за Учене през целия живот в днешния свят на динамично развитие и промени, което поражда нужда от постоянно обогатяване на знанията, уменията и компетентностите.
  • Да покаже библиотеките като „третото място“ след дома и работата – пространство за Общуване и Развлечение, където хората осъществяват социални контакти, създават приятелства и осмислят свободното си време.

Конкретни цели на кампанията

Да демонстрира пред българското общество, че БИБЛИОТЕКИТЕ откриват нови хоризонти

за децата, учениците и младите хора, защото

  • приобщават най-малките към приказния свят на книгите и стимулират тяхното ранно детско развитие;
  • предлагат среда за учене, забавление, игри и са безопасно място за свободното време на децата;
  • обогатяват общата култура и допълват знанията, придобити в учебния процес,
  • създават умения и навици за търсене и ползване на информация.

за хората в активна възраст, защото

  • предоставят възможности за актуализирация на знанията и уменията, за развитие на нови компетентности и поддържане на високи професионални стандарти;
  • предлагат обучения в умения за търсене и намиране на работа;
  • предоставят информация за решаването на ежедневните проблеми на хората, като здравна превенция, финанси, законодателство, образование, култура, хоби;
  • предлагат разнообразни културни програми.

хоризонти за хората в неравностойно положение и възрастните хора, защото

  • организират безплатни обучения по информационна грамотност;
  • съдействат за преодоляването на социалната и дигитална изолация чрез свободен достъп до интернет и безвъзмездно предоставяне на информация в достъпен формат;
  • предлагат благоприятна среда за общуване и разнообразни културни програми;
  • приобщават хората в неравностойно положение към трудова дейност и активно участие в обществения живот.

хоризонти за гражданското общество, защото

  • утвърждават равнопоставеност между хората в правото им за достъп до информация и знания;
  • създават подкрепяща социална среда за преодоляване на бедността и социалната изолация;
  • стимулират активното гражданско участие в полза на значими обществени каузи;
  • подпомагат развитието на местната културна идентичност.

Организация и дейности на кампанията

Кампанията се организира на национално и местно равнище. Насърчаваме и подкрепяме участието на всички видове библиотеки – университетски, академични, училищни, обществени, специални.

В подкрепа на инициативите и събитията през Националната библиотечна седмица ББИА подготвя промоционални материали – плакат, обръщение, дипляна.
В дипляната е предвидено място, където читателите могат да напишат своите предложения за развитие и модернизиране на библиотеката, която ползват. Очакваме колегите да осигурят тази възможност като поощряват и насърчават читателите да попълнят отрязъка за предложения и да го върнат в библиотеката. Всяка библиотека трябва да обобщи направените от нейните ползватели предложения, да ги систематизира и до края на м. май да ги представи пред местните власти или управляващите органи, от които зависи изпълнението на волята на ползвателите.
Изготвените обобщения молим да изпратите в офиса на ББИА, за да се направи заключителен документ за резултатите от НБС 2014, който ще бъде публикуван в списанието на асоциацията „ББИА онлайн“ и на сайта на ББИА.

Предложенията на вашите читатели ще използваме в бъдещи застъпнически действия и кампании.

Молим всички колеги, които ще организират събития в рамките на Националната библиотечна седмица, да изпращат информация за подготвената програма до 7 май 2014 г. на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. . Заявки за необходимото количество от промоционалните материали молим да изпращате на посочения имейл до 7 май 2014 г.

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.