Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2014 arrow Повишаване на ролята на библиотеките в динамиката на устойчивото развитие
Повишаване на ролята на библиотеките в динамиката на устойчивото развитие Печат

Направи зелена твоята библиотека

Изтегли плаката (.jpg, 12 MB) 

 

През последните години Българската библиотечно-информационна асоциация стана инициатор на ред инициативи, представящи добри примери за новата роля на библиотеките като стратегически партньори на местната власт при оформянето и постигането на целите на устойчивото развитие. Добрите връзки на библиотеките с общността, техният капацитет да организират програми и разпространяват информация до широка и разностранна публика, както и универсалната достъпност, която те предлагат, ги правят естествени партньори при изграждането на здрави и процъфтяващи общности. 
Инициативата „Направи зелен@ твоята библиотека“ цели да позиционира българските библиотеки сред лидерите в дейностите и образователните инициативи по опазване на околната среда като:

  • Работят за повишаване осведомеността на общността за екосъобразни практики, вкл. чрез своите фондове и услуги, както и чрез използване на социалните медии и нови форми на участие на населението.
  • Станат пример за екологично-съобразни практики и прилагане на зелени стандарти.
  • Създават партньорства за устойчиво развитие.
  • Бъдат сред първите в организирането на образователни програми, свързани с опазване на околната среда.  
На национално равнище инициативата ще създаде среда, в която участващите библиотечни специалисти ще обменят идеи помежду си и ще насърчават и други да се присъединят към тях:
  • Ще провежда информационни кампании за да могат идеите на инициативата и нейните цели да бъдат подкрепени от широката общественост.
  • Ще осигурява информация за добри практики и ще дава предложения за програми и услуги, подходящи за приложение в библиотеките.
  • Ще насърчава креативността за осъществяване на зелени проекти и ще награждава най-добрите.
  • Ще осигурява подкрепа на библиотечните зелени инициативи от централната и местна власт, неправителствени организации и бизнеса.
  • Ще включва зелените теми в инициативи на Българската библиотечно-информационна асоциация като Национална библиотечна седмица, Маратон на четенето, Лятно четене и други.
  • Ще публикува информация за международни инициативи и практики.

На местно ниво отделните библиотеки ще организрат разнообразни събития като семинари по опазване на околната среда, училищни програми и обществени форуми за запознаване на населението с практическа информация за нови зелени идеи, които те могат да приложат в ежедневието си.

Българската библиотечно-информационна асоциация кани всички колеги да се присъединят към инициативатаНаправи зелен@ твоята библиотека. Нека дадем своя принос за устойчивото развитие на българските общини!

Първите 50 ще получат копие от плаката в рамка, готов да бъде поставен на видно място в библиотеката. Очаквайте и други изненади! За да се присъедините към инициативата, изпратете съобщение на г-жа Красимира Няголова на Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. като посочите и точен пощенски адрес.

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.