Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                             
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Писмо в подкрепа на НБКМ
Писмо в подкрепа на НБКМ Печат

ББИАББИА изпрати писмо до г-н Бойко Борисов, Министър-председател на Република България, във връзка с намаляване числеността на персонала в НБКМ, националните музеи и галерии. 

 

  

ДО
Г-н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ
Г-н ВЕЖДИ РАШИДОВ
МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

Относно: Постановление N 8 от 16.01.2015 г. за изпълнение на Закона за бюджета на Република България в частта за Министерство на културата и писма на министър Вежди Рашидов за намаляване числеността на персонала в Националната библиотека "Св. Св. "Кирил и Методий", както и в националните музеи и галерии.

Уважаеми господин Министър-председател,

    Обръщам се към Вас като председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, за да изразя загрижеността на цялата библиотечна общност във връзка с обявеното намаляване числеността на персонала в някои национални културни институти, с което Министерство на културата изпълнява ангажимента си за 10% съкращение в администрацията.

    За нас остава неясно защо висококвалифицираните специалисти, работещи в тези институти, се възприемат от Министерство на културата като администрация, а не като експерти, които чрез своя професионализъм допринасят за развитието на културата и опазването на културното ни наследство. Присъединяваме се към мнението на синдикалните организации, че съкращението е извършено без да са приложени критерии, принципи и оценка на дейността им, при пълно непознаване на тяхната специфика.

    Отправям към Вас молба да разпоредите на Министерство на културата да направи анализ на работата на националните културни институти и поставените им за изпълнение задачи, да обсъди резултатите от този анализ с Обществения съвет към министъра на културата и едва след това да излезе с решение за промяна на числеността на специалистите, работещи в тях.  

    Само така всички ние – правителство, специалисти и неправителствени организации, ще можем да покажем истинско европейско отношение към културата като национално богатство и да бъдем еднакво отговорни пред бъдещите поколения, които няма да ни простят последствията от принизяването на ролята на националните културни институти.

    Българската библиотечно-информационна асоциация има най-преки впечатления от работата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Десетки професионалисти от библиотеката са членове на нашата организация. Затова не можем да останем безучастни към получената от колегията и дискутираната вече няколко дни в публичното пространство новина за не 10%, а 15% съкращение на персонала на Националната библиотека и намаляване на бюджетните средства на институцията.

    Считаме, че Националната библиотека е изключително важен национален културен институт с множество функции, определени в чл.12 – 18 от Закона за обществените библиотеки и чл. 10, т. 1 и т. 2 от Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Те са свързани със съхраняването и опазването на българската книжнина и книжовното ни наследство, с библиотечно-информационното обслужване на гражданите, със създаването на текущата национална библиография, с реставрацията и консервацията на ръкописи, редки и ценни издания и много други. Такова драстично съкращение на работещите в нея ще доведе до невъзможност за пълноценното изпълняване на вменените й от Закона функции. Кой ще поеме отговорността за това?

    Националната ни библиотека през цялото си развитие е била и продължава да бъде стожерът на библиотечното дело в страната. Тя е библиотеката с най-големите ресурси, с най-големите книжовни богатства и ние искаме да я видим като модерната библиотека на държавата, а не като постоянно недофининсирана и неглежирана институция. В Националната библиотека работят високо-квалифицирани специалисти, които се изграждат в продължение на дълги години. Драстичното съкращаване на щата може да има дългосрочни негативни последици.

    В настоящия критичен момент се обръщам към Вас с молба да бъде преразгледана Заповедта на министъра на културата № РД 09-46/24.01.2015 г. и да бъде намален процента на съкратените работни места в Националната библиотека. Разчитам на разбирането Ви, още повече като имаме предвид, че още в началото на мандата си обявихте, че ще бъдат полагани специални грижи за книгите и четенето.

 

 

 

С уважение:

                                                                                             Снежана Янева
                                                                                             Председател на УС на ББИА         

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.