Начало arrow Актуално arrow Архив arrow 2015 arrow Посещение на евродепутат Искра Михайлова в РБ Пазарджик
Посещение на евродепутат Искра Михайлова в РБ Пазарджик Печат

В рамките на Програмата „Обществени библиотеки 2020“, която се осъществява от Фондация „Четмо и писмо“ на Н.K.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин, стартира нова инициатива „Members of European Parliament Library Champions“. Тя за първи път обединява представители в Европейския парламент, които биха работили в полза на обществените библиотеки и биха подкрепили бъдещи действия за тази кауза на местно и европейско ниво. Като начало евродепутатите ще посетят обществена библиотека в своята родина.
Целта на обиколката на Public Libraries 2020 е да се покаже фантастичната работа, която вършат 65 000 обществени библиотеки в Европа. От иновативни дигитални решения до събирания на общността по различни поводи, обществените библиотеки изграждат силни общности като допринасят за социалното приобщаване, електронното включване и учене през целия живот.
Чрез споделяне на историите на читатели, библиотекари-мечтатели и политици, ще се покажат някои от лицата на 100-те милиона европейци, които посещават своите библиотеки. Във всички страни, всички възрасти и всички професии има едно ясно послание: библиотеките променят живота.


 
 
Интервю с г-жа Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, при посещението й в Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик през м. декември 2014 г. В него тя споделя мислите си за ролята на библиотеките в обществото: „Библиотеката е естествен център за обучение през целия живот“.   Теодора Ташкова, библиотекарка в Детския отдел на РБ Пазарджик, разказва за проекта „Четене от самото начало“. Работейки заедно с местни детски градини, библиотекарите насърчават деца на възраст от 3 до 6 години и техните родители да четат книги. Това стимулира тяхното въображението и уменията им за общуване и им дава силен старт за началното училище.   Божидар Чергаров, незрящ от 17-годишна възраст, споделя своята история. Благодарение на ресурсите на библиотеката и помощта на библиотекарите той се научава да борави с компютър и различни приложни програми, да търси информация и контакти в интернет. В последствие си намира работа и кандидатства във ВУЗ. В момента е студент по педагогика и работи като ресурсен учител.
 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.