Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                              
АРХИВ

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало arrow Актуално arrow Среща на представители на ББИА в Комисията по култура и медии
Среща на представители на ББИА в Комисията по култура и медии Печат
ББИА    
На 14 май 2015 г. представители на Българската библиотечно-информационна асоциация – Снежана Янева – Председател на ББИА, Анета Дончева – зам.-директор на НБКМ и Ели Попова – директор на ИБ на ББИА, участваха в заседание на Комисията по културата и медиите на 43-тото НС. Във втора точка от дневния ред Снежана Янева представи аргументирано становище за необходимостта от промяна в политиките за библиотеките. Председателят на асоциацията изтъкна огромната работа, която библиотеките извършват в полза на обществото и хората, подчерта тяхната ангажираност с изпълнението на важни за държавата задачи и настоятелно призова народните представители за по-активна подкрепа за библиотеките по отношение на финансирането на техните дейности и достойното заплащане на всеотдайния труд на българските библиотекари. Акцент на изложението беше необходимата промяна в разбирането и отношението на политиците към потребностите на българските библиотеки, за да стане възможна тяхната модернизация и ефективното им функциониране. В контекста на протичащата застъпническа кампания на ББИА – Националната библиотечна седмица под надслов „Библиотеките – място за учене през целия живот“ бяха отчетливо формулирани възможностите на библиотеките да съдействат за изпълнението на приоритетите и целите на Националната стратегия за учене през целия живот.
Заседанието на Комисията започна с емоционалното и топло посрещане на проф. Стефан Данаилов. След направеното от г-жа Янева изложение той категорично изрази своята подкрепа за библиотечната общност и предложи незабавни мерки за постигане на реални резултати по поставените от ББИА проблеми. 
Председателят на Комисията по културата и медиите – г-жа Полина Карастоянова откликна на изложените от Председателя на ББИА въпроси с предложение за поддържане на постоянни контакти и срещи за последователното разглеждане и решаване на конкретни казуси от компетенциите на Комисията. 

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.