Първокласниците от Черноконево нетърпеливи за Маратона на четенето

Най-малките ученици от ОбУ „Св.св. Кирил и Методий“ се оказаха нетърпеливи за първото си участие в инициативата „Маратон на четенето“. След като в началото на април първокласниците станаха официално читатели на библиотеката, днес те гостуваха в Детския отдел, за да четат любими автори и книжки. Малките възпитаници на старши учителя Красимира Маркова се запознаха с творчеството на Андерсен, след което с интерес изслушаха приказките „Грозното патенце“, „Малката русалка“, „ Снежната кралица“, „Палечка“ и „Принцесата върху граховото зърно“. После децата от квартал „Черноконево“ проведоха забавни игри и показаха, че познават приказните герои и знаят поуките от прочетените приказки.  

135 години от рождението на Чарли Чаплин (16.04.1889 – 25.12.1977)

Витрина, посветена на живота и творчеството на великия Чарли Чаплин е подредена в библиотеката. Тя може да бъде разгледана в зала „Снежана Янева“ и включва книги и статии от вестници и списания.
Чарлс Спенсър Чаплин е британски комик, режисьор, сценарист и композитор, работил през по-голямата част от живота си в САЩ. Той е една от най-важните фигури в историята на филмовата индустрия и една от най-талантливите личности от ерата на нямото кино. Изключителното филмово наследство на великия комик включва филмите „Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Златна треска“, „Светлините на рампата“ и др.

Илко Чамов с дарение към потребителите на Центъра за временно настаняване

Набраните дарения при премиерата на книгата „Непродадена любов“ на Илко Чамов, състояла се в Градска библиотека „Пеньо Пенев“, зарадваха потребителите на Центъра за временно настаняване в Димитровград. Сумата от 190 лева бе предоставена на управителя на центъра Борислав Борисов за нуждите на потребителите.  

Шестокласници се запознаха отблизо с библиотеката по проект „Успех за теб“

Шестокласници от димитровградското ОУ „Пейо Яворов“ гостуваха на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, за да се запознаят отблизо с дейността й като институция. Посещението на група „БЕЛ – 6“ с ръководител Тонка Колева е във връзка с изпълнение на проекта „Успех за теб“ 2023-2024 г., по програма „Образование“ – 2021-2027,  съфинансирана от Европейския съюз. Младежите разгледаха заемна за възрастни, читалните, дигиталния център и обособените пространства за четене и популяризиране на научна и художествена литература. Най-интересно се оказа посещението в Детски отдел, където децата четоха книги и се включиха в творческо ателие.

Малчугани се запознаха с Андерсен и неговите приказки

Специален урок, посветен на Ханс Кристиан Андерсен и неговите незабравими приказки, имаха днес най-малките ученици от димитровградското ОУ „Пейо Яворов“. Те научиха интересни факти за живота и творчеството на датския писател, който започнал да съчинява и пише истории още 11-годишен. Децата с интерес изгледаха презентацията, която виртуално ги отведе в Дания, в къщата на малкия Андерсен, в театъра на Копенхаген и най-вече в приказния му свят. Библиотекарите прочетоха на първокласниците две от известните негови приказки – „Новите дрехи на краля“ и „Огнивото“. След това те с интерес разгледаха и други книжки в Детски отдел, които ги очакват и през лятната ваканция.  

Празник на грамотността честваха първокласниците от ОУ „Пейо Яворов“

Първокласниците от димитровградското ОУ „Пейо Яворов“ имаха вълнуващ Празник на буквите в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Двата класа отбелязаха тържествено, че вече са грамотни – знаят българската азбука и могат да четат и пишат. Децата бяха посрещнати от горските феи на Детски отдел, които ги преведоха през пет изпитания, за да открият вълшебния ключ на знанието. Празникът премина в много забавни игри и състезания, в които децата показаха наученото от Буквара. В края на тържеството всеки получи специална грамота и читателска карта, с която вече може да си взема книжки от библиотеката.    

Децата от градина „Приказка“ участваха в Маратона на четенето

Малчуганите от детска градина „Приказка“ гостуваха на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в рамките на инициативата „Маратон на четенето“. Групата бе посрещната от Феята на приказките, която им разказа за известни детски писатели и им прочете едни от най-завладяващите им истории. Всички слушаха в захлас за приключенията на страшни герои, за зли вещици и за вълшебствата, с които доброто побеждава злото. Децата научиха повече за книжките и с интерес разгледаха Детския отдел на библиотеката, където ги очакват много приказни пътешествия.  

Малчуганите от Ябълково имаха приказна среща в Маратона на четенето

Специална среща с приказните герои на Ханс Кристиан Андерсен имаха малчуганите от детската градина в село Ябълково. Горската вълшебница от Детския отдел на библиотеката посети децата в рамките на инициативата „Маратон на четенето“. Тя им прочете приказките „Дивите лебеди“ и „Палечка“, след което им разказа за техния автор и какви вълшебства и приключения се крият в детските книжки. Групата зарадва приказната гостенка с песничка и танц, които децата са разучили специално за урока по безопасност на движението. Приказната среща завърши с вълшебство, с което малчуганите научиха цялата българска азбука.