Начало

консултантски услугиЕкспертно-консултантски услуги

Безплатни експертно-консултантски услуги и инструкции и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и ИФЛА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

Конкурс за участие в Четвърта национална конференция „Насърчаване на четенето“
Център за развитие на човешките ресурси обявява конкурс за участие в Четвърта национална конференция „Насърчаване на четенето“.
Срок за кандидатстване - 4 септември 2015.
Повече информация за конкурса може да намерите тук.
 
ХХХІІ Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” – Стара Загора, 2015 г.
Конкурс за поезия Стара Загора 2015

Организатори: Община Стара Загора, Библиотека „Родина”, Къща музей „Гео Милев

РЕГЛАМЕНТ
Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви.

1. В конкурса могат да вземат участие всички автори, навършили четиринадесет и не по-възрастни от двадесет и пет години към датата на отчитане на конкурса – 06.11.2015 г. (родени след 6 ноември 1990 г.), които нямат издадена стихосбирка.
2. Конкурсът е явен. Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби, напечатани в три еднообразни екземпляра.

Пълен текст...
 
Конкурс за финансиране на проекти за училищни библиотеки
Уважаеми училищни библиотекари,
Открива се чудесна възможност за вашите училищни библиотеки. ББИА ви предоставя информация за отворена програма, към която могат да се представят проекти от училищата за средно образование чрез училищните им настоятелства „за превръщане на училищните библиотеки в място, стимулиращо желанието за учене, ефективно усвояване на нови знания и  подобряване представянето на учениците в учебния процес.“

За повече информация:

Насърчаваме колегите училищни библиотекари да участват активно в подготвянето на проекти за модернизиране на техните училищни библиотеки! 
Колеги, вие имате възможност да проявите творчество и професионалзъм, за да осигурите развитието на вашите библиотеки! Срокът започва да тече от днес!
Пожелаваме ви успех!
 
Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом’2015
 nch_lom.jpg  
Община Лом и Народно читалище „Постоянство” 1856 – Лом обявяват Национален литературен конкурс „Яна Язова” Лом’2015 (девето издание). Условия за участие:
  • конкурсът е анонимен;
  • до три литературни творби в три екземпляра;
  • литературен жанр – разказ, който не е награждаван на други конкурси;
  • размер на творбата – до пет машинописни страници;
  • възраст – от 14 до 35 години;
  • срок за изпращане на творбите – 30 септември 2015 г.
Пълен текст...
 
Международен конкурс за представяне на местната история

РБ ВарнаВарненската библиотека ви кани да участвате в международен конкурс на проект LoCloud за представяне на местната история!

Ако сте …
Креативна личност?
Интересувате се от местна история?
Искате да развиете своята креативност и да направите нещо ново?
Искате да го споделите с Европа?
Конкурсът на LoCloud е за Вас! 

Участието е в две категории:

  • My Local Heritage: за проучване на любимо място или част от местната история чрез онлайн ресурсите на Европеана и представяне чрез уеб страница, блог или дори видео. Видеото трябва да бъде максимум 5-8 минути (пример: http://vimeo.com/62602290).
  • My LoCloud Services: е за програмисти, агрегатори и културни институции, които да покажат начина, по който използват услугите, разработени като част от LoCloud. (Повече информация относно услугите: http://support.locloud.eu/)

Краен срок: 1 октомври 2015 г. 

Пълен текст...
 

Етичен кодекс

Етичен кодекс на библиотекарите

Етичният кодекс на библиотекарите в Република България е приет през 2002 г. Той предлага норми за професионално поведение, отговарящи на задачите и интересите на библиотечната общност и имащи за цел за консолидират цялостната й дейност и стила на общуване в нея. Прочети

Закон

Закон за обществените библиотеки

Законопроектът е изработен в рамките на проект "Правна регулация на библиотеките и библиотечно-информационните дейности в България", подкрепен от Британски съвет - София.  
Законът е приет от 40-то Народно събрание на 26 май 2009 г. В сила от 6 юли 2009 г. Обн. ДВ. бр. 42 от 5 юни 2009 г., изм. ДВ. бр. 74 от 15 септ. 2009 г., изм. ДВ. бр. 38 от 21 май 2010 г. / Текст

Национални кампании

Библиотечна седмица

От 2006 г. ББИА ежегодино организира Национална библиотечна седмица, за да привлече вниманието на властите и обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество. Повече

Четяща България

По инициатива на ББИА се организира Национален маратон на четенето, с който се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право - 23 април. Инициативата се провежда за първи път през 2006 г. като част от кампанията Четяща България.Повече
IFLA
Посолство на САЩ в България
Британски съвет в България
Гьоте институт - България
Американска библиотечна асоциация
Фондация Америка за България
Програма Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 - 2015 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, пл. "Славейков" 4, ст. 609, тел. 0885311821, имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.