Електронен бюлетинАктуален брой                         

АРХИВ

Конкурси

Национален литературен конкурс „Яна Язова” 
Организатори: Община Лом
и Народно читалище
„Постоянство 1856” – Лом 
Срок: 30 септ. 2016 г.

Библиотеките променят живота
видео на Public Libraries 2020

библиотечен софтуер
Начало

консултантски услугиВ помощ на библиотеките

Експертно-консултантски услуги с помощта на специалисти. Инструкции, насоки и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

ББИА все още очаква отговор от Министерство на културата
В съобщение на Министерство на културата от 4.7.2016 г., озаглавено „Министерство на културата: търсят се възможности и продължават усилията да бъдат осигурени допълнителни средства за попълване на библиотечните фондове“ четем: „За съжаление се оказа, че към момента на разработване на финалните параметри на бюджета, тази сума отпадна.“

Уважаваме усилията на Министерство на културата, описани подробно в това съобщение, но остават няколко въпроса: 
–  Защо се търсят „допълнителни“ средства? Къде са планираните? 
– Как и къде „отпадна“ предвидената в бюджетната рамка сума за попълване на фондовете на библиотеките в страната с нови информационни източници?
–  Защо Министерство на културата не уведоми своевремено за тази промяна? 
–  Кой ще поеме отговорност?
Пълен текст...
 
Нанси Болт с престижни награди за нейната международна дейност

ala_logo.jpgНа 26 юни 2016 г., по време на годишната конференция на Американската библиотечна асоциация (АБА), Нанси Болт получи наградата на АБА  „Катализатор на промяната“ на името на Елизбет Футас. Наградата се присъжда за нейните многобройни постижения, подчертаващи умението ѝ да допринася за въвеждането на иновации и за позитивна промяна в областта на библиотечното дело. „Тя предизвиква и вдъхновява, и с много упоритост работи за осъществяването на програми, които за някои са трудни, ако не и невъзможни“ – отбелязва председателят на журито Кевин Рейнолдс.  
На 27 юни 2016 г. Комитетът за международни връзки на АБА отличи Нанси Болт с наградата на OCLC/Forest Press на името на Джон Еймс Хъмфри, присъждана за значителен принос към международното библиотечно сътрудничество. В съобщението за наградата се подчертава дългогодишното успешно сътрудничество на Нанси Болт с българските библиотеки и участието ѝ в ръководството на проекта ABLE.
От името на българската библиотечна общност, председателят на ББИА изпрати поздравителен адрес, прочетен при връчването на наградата. 
  nancy_award.jpg
Снимка: АБА
 
Градска библиотека "Паисий Хилендарски" – Асеновград получи награда в конкурса #ВМУЗЕЯСМЕ
logo_asenovgrad.jpg
Градска библиотека "Паисий Хилендарски" – Асеновград получи поощрителна награда в конкурса #ВМУЗЕЯСМЕ на Фондация „Америка за България” в категория "Най-добра работа със семейства". Програмата „Работилница за родители – да пораснем заедно” се осъществява от библиотеката за трета поредна година в партньорство с УНИЦЕФ – България и Община Асеновград. 
По време на работилниците в малка група родителите на деца до 4-годишна възраст научават за основните психологически потребности на децата в тази възраст, как могат да насърчат познавателното и емоционално развитие на своето дете, как да поставят граници, без да прибягват до насилие и как ефективно да общуват с малкото дете.
Честито на колегите с пожелания за устойчиви успехи! 
ББИА
  asenovgrad.jpg 
 
Среща в Комисията за културата и медиите на 43-то Народно събрание
logobbia_m.jpg
На 28 юни 2016 г. представители на ББИА се срещнаха с г-н Славчо Атанасов  председател на Комисията по културата и медиите в 43-то Народно събрание. В срещата участваха председателят на ББИА Снежана Янева и членовете на УС на ББИА Ваня Грашкина и Димитър Минев.
Председателят на асоциацията благодари за предоставената възможност и подчерта усилията на ББИА като професионална организация да бъде максимално полезна за постигането на по-високо съвременно равнище на библиотеките в България. В изказването беше изразена тревога от липсата на държавна стратегия за развитието на библиотеките и от сериозното им изоставане както от световните стандарти, така и от изискванията на обществото и нуждите на българските граждани.
Представителите на ББИА връчиха предложенията на асоциацията за изменение на Закона за обществените библиотеки, Закона за народните читалища, Закона за културното наследство и Закона за авторското право и сродните му права и поискаха подкрепа от г-н Атанасов за тяхното разглеждане в Комисията по културата и медиите. Председателят на ББИА посочи нуждата за осигуряване в Бюджет 2017 на необходимите средства за въвеждане на Стандарта за библиотечно-библиографско обслужване.
 
„Новата роля на обществените библиотеки“ – на живо от Европейския парламент
ep_logo_rgb_bg.png
На 20 юни 2016 г. от 15.00 ч. (CET) в рамките на заседанието на Комисията по култура и образование на Европейския парламент беше проведен работен семинар на тема „Новата роля на обществените библиотеки“, иницииран от Тематичен отдел Б на Комисията. 
За библиотечната общност както в България, така и другите страни-членки на Европейския съюз, организирането на този семинар е знак на внимание към развитието на сектора и стъпка към намиране на общи решения за подкрепа на библиотеките и техните нови функции, произтичащи от променящите се потребности на обществото. Семинарът е организиран в сътрудничество с Програма „Публични библиотеки 2020“ и в него участваха колеги от водещи библиотеки и университети. Видеозапис от семинара може да се гледа тук. Програма на семинара (.pdf).
 
„Им/пулсът на научните библиотеки в България”
mu_plovdiv.jpgНа 16 и 17 юни 2016 г. се състоя национална среща на Секцията на научните библиотеки към ББИА на тема „Им/пулсът на научните библиотеки в България”, инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация и Медицинския университет – Пловдив. Срещата беше открита от Мая Урумова – директор на БИЦ – МУ Пловдив. Участниците в срещата получиха поздравителен адрес от името на ректора на МУ – Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, с пожелание да бъдат импулс за всички читатели с пулса на времето.    bbia_plovdiv_2016.jpg
Пълен текст...
 
Мариана Иванова получи награда „Златен век – печат на Симеон Велики“
logo_vtarnovo.jpg
 На 16 и 17 юни 2016 г. Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново бе домакин на юбилейна среща, посветена на 50 години краеведска дейност в обединение „Мизия” на библиотеките във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. На юбилейното честване дългогодишният директор на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”  Ловеч Мариана Иванова получи отличието „Златен век – печат на Симеон Велики" на Министерството на културата. То й бе връчено от Венцислав Велев, началник отдел „Регионални дейности”, както и грамотата за принос в развитието и утвърждаването на библиотечното дело, подписана от министъра на културата Вежди Рашидов. Благодарствена грамота за изключителния й принос за успешното изпълнение на Програма „Глобални библиотеки – България” (2009  2013) беше връчена от изпълнителния директор на Фондация „Глобални библиотеки – България” Спаска Тарандова.
  lovech_2016.jpg 
 
Среща с Принцеса Лаурентин за грамотността, ученето през целия живот и библиотеките

logo_rrf.png

На 11 юни Нейно кралско Височество Принцесата на Кралство Нидерландия Лаурентин бе в България за участие в третото издание на инициативата „Чети с мен” под патронажа на президента на Република България – Росен Плевнелиев. В рамките на своето посещение в България принцеса Лаурентин проведе работна закуска по въпросите на грамотността и мястото на библиотеките в процесите на неформалното образование и ученето през целия живот. 
На закуската присъстваха Меглена Кунева – зам. министър председател и министър на образованието и науката, Снежана Янева – председател на ББИА, Спаска Тарандова – изпълнителен директор на ФГББ, Емилия Милкова – директор на РБ „Пенчо Славейков” – Варна, Веселин Димитров  ­от сдружение „Образование България 2030” и Симеон Василев от Фондация „Кредо Бонум“.
Участниците в срещата разговаряха за ролята на формалното и неформално образование в България, както и за опита на Нидерландия в справянето с проблемите на неграмотността чрез програми, обединяващи усилията на различни институции. Участниците се обединиха около мнението, че само координираните усилия на министерства, държавни агенции и неправителствени организации могат да доведат до по-бързото и успешно преодоляване на съществуващите проблеми и негативните тенденции, а министър Кунева се ангажира да инициира среща на заинтересованите организации.
 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияБритански съвет в БългарияГьоте институт - БългарияАмериканска библиотечна асоциацияФондация Америка за БългарияФондация Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 - 2015 Българска библиотечно-информационна асоциация
София, бул. „Васил Левски“ 88, ет. 1, стая 73; тел. 02 8412487, 0885311821; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.