Начало

консултантски услугиЕкспертно-консултантски услуги

Безплатни експертно-консултантски услуги и инструкции и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и ИФЛА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

Евродепутати на посещение в български библиотеки

В рамките на Програмата „Обществени библиотеки 2020“, която се осъществява от Фондация „Четмо и писмо“ на Н.K.В. принцесата на Нидерландия Лаурентин, стартира нова инициатива – „Members of European Parliament Library Champions“. Тя за първи път ще обедини представители в Европейския парламент, които биха работили в полза на обществените библиотеки и биха подкрепили бъдещи действия за тази кауза на местно и европейско ниво.  Като начало се предвижда евродепутатите да посетят обществена библиотека в своята родина. През м. септември 2014 г. бяха организирани първите две събития от инициативата – посещение на евродепутата Антанас Гуога в обществена библиотека в Литва и на Председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в градската библиотека в Кьолн.       
Българската библиотечно-информационна асоциация отправи покана към българските представители в Европейския парламент да се присъединят към инициативата и да планират посещение на обществена библиотека в България. Много от тях изразиха готовност да се запознаят с работата на обществените библиотеки. В края на м. октомври г-н Емил Радев посети Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна, а в края на м. ноември г-н Момчил Неков и г-н Илхан Кючук посетиха съответно Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра и Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" – Ловеч.
На 13 декември гост на Регионална библиотека "Никола Фурнаджиев" – Пазарджик беше г-жа Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент. По време на посещението й в библиотеката към нея се присъединиха кметът на Пазарджик Тодор Попов, представителят на Програма „Обществени библиотеки 2020“ Йеле Веник и председателят на ББИА Снежана Янева.
На 23 декември г-жа Ева Паунова ще бъде гост на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, а на 5 януари 2015 г. г-жа Мария Габриел ще бъде в Столична библиотека. Планирани са и други посещения.
Изказваме нашата благодарост на всички евродепутати, които се включиха в инициативата, и им пожелаваме крепко здраве и много успехи през Новата 2015 година!

 
Сборник с доклади от XXIV национална конференция на ББИА

ББИА Излезе от печат сборникът „Библиотеки в трансформация: проблеми, предизвикателства, нови възможности: Доклади от XXIV национална конференция на ББИА, София, 5 – 6 юни 2014 г.“ Сборникът се разпространява безплатно на авторите на доклади, на библиотеките – колективни членове на ББИА, и на индивидуални членове при поискване. Екземпляри могат да се получат в офиса на Българската библиотечно-информационна асоциация (бул. "Ген. Тотлебен" 28, ет. 4) или да бъдат изпратени по пощата/с куриер за сметка на получателя.

 
Абонаментна кампания за 2015 година
korica_5.jpg 

Уважаеми колеги,

стартира абонаментната кампания за списание ББИА онлайн за 2015 година.

Предлагаме следните варианти за абонамент:

  • печатно издание за 6 месеца (24 лв.);
  • печатно издание за 1 година (48 лв.);
  • електронно издание за 1 година (24 лв.);
  • печатно и електронно издание за 1 година (60 лв.).

Крайният срок за превеждане на сумата за абонамент е 23 декември 2014 г.
Талонът за абонамент може да бъде изтеглен от уебстраницата на списанието: www.lib.bg/publish/Списание. Изпращайте талоните на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или на адрес: София 1606, бул. "Ген. Тотлебен" 28, ет. 4. Приложение към талона – копие от платежния документ.    

Пълен текст...
 
Нова Наредба за фондовете
ББИА
В Държавен вестник, № 98 от 28 ноември т.г. е обнародвана Наредба №3 от 18 ноември 2014 г. за съхраняването, ползването и разпореждането с документи от библиотечния фонд на министъра на културата. 
Тази Наредба се издава на основание чл. 55, ал. 2 от Закона за обществените библиотеки.
Очаквайте подробна публикация в списание “ББИА онлайн” за обхвата, съдържанието и новите моменти в Наредбата.
 
100 години от рождението на Петър Увалиев
Петър Увалиев
 
През 2015 г. се навършват 100 години от рождението на Петър Увалиев (1915 – 1998) – дипломат, писател, радиожурналист, критик, филмов продуцент, сценарист и режисьор, театрал, теоретик на изкуството, семиотик, преподавател.
На 3 декември 2014 г. в Софийския университет се състоя пресконференция под патронажа на г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България, на която бе обявена програмата за честването на 100-годишнината на Петър Увалиев, един от най-влиятелните и световно признати български интелектуалци от втората половина на ХХ век.
ББИА насърчава библиотеките да се включат в отбелязването на бележитата дата, като през юбилейната година представят на своите читатели, гости и на цялата общественост притежавани във фондовете им документи и материали, свързани с живота и делото на Петър Увалиев – ярка личност, пример за родолюбие и ерудиция.
 

Етичен кодекс

Етичен кодекс на библиотекарите

Етичният кодекс на библиотекарите в Република България е приет през 2002 г. Той предлага норми за професионално поведение, отговарящи на задачите и интересите на библиотечната общност и имащи за цел за консолидират цялостната й дейност и стила на общуване в нея. Прочети

Закон

Закон за обществените библиотеки

Законопроектът е изработен в рамките на проект "Правна регулация на библиотеките и библиотечно-информационните дейности в България", подкрепен от Британски съвет - София.  
Законът е приет от 40-то Народно събрание на 26 май 2009 г. В сила от 6 юли 2009 г. Обн. ДВ. бр. 42 от 5 юни 2009 г., изм. ДВ. бр. 74 от 15 септ. 2009 г., изм. ДВ. бр. 38 от 21 май 2010 г. / Текст

Национални кампании

Библиотечна седмица

От 2006 г. ББИА ежегодино организира Национална библиотечна седмица, за да привлече вниманието на властите и обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество. Повече

Четяща България

По инициатива на ББИА се организира Национален маратон на четенето, с който се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право - 23 април. Инициативата се провежда за първи път през 2006 г. като част от кампанията Четяща България.Повече
IFLA
Посолство на САЩ в България
Британски съвет в България
Гьоте институт - България
Американска библиотечна асоциация
Фондация Америка за България
Програма Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 - 2013 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, пл. "Славейков" 4, ст. 609, тел./факс 02 9870734
София 1606, бул. "Ген. Тотлебен" 28, ет. 4, тел./факс 02 4219886, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.