Начало

консултантски услугиЕкспертно-консултантски услуги

Безплатни експертно-консултантски услуги и инструкции и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и ИФЛА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

Магистърски програми на катедра “Библиотекознание, научна информация и културна политика”

SU.jpgПрез учебната 2014/2015 г. Катедра “Библиотекознание, научна информация и културна политика” обявява прием в следните магистърски програми:
1. Библиотечно-информационни науки и културна политика
2. Библиотечно-информационни технологии
3. Управление на електронно съдържание.
Повече информация тук.

Документи за кандидатстване се приемат всеки работен ден в периода от 25 август до 05 септември 2014 г. Мястото за прием е в аудитория 63 А, етаж ІІІ, сграда Ректорат, Южно крило – от 9.00 до 18.00 часа. Телефон за контакт: (02) 9308 491; Повече информация тук.

 
Посещение и публична лекция на Н.В.Пр. Монсиньор Жан-Луис Брюге, директор на Ватиканската библиотека

SU.jpgСофийският университет „Св. Климент Охридски“, ББИА и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ имат честта да Ви поканят на 24 септември 2014 г. от 10.00 ч. в Ректората на Алма матер на публичната академична лекция на Негово Високо Превъзходителство Монсиньор Жан-Луис Брюге, директор на Ватиканската библиотека. Предварително заявената тема на лекцията е „Църква и минало“.
Моля, всички, които биха желали да присъстват на публичната лекция да изпратят потвърждение до 12 септември 2014 г. на следния имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или на телефон: 02 421 9886 (от броя на заявилите участие ще зависи изборът на залата за провеждане). Командировъчните са за сметка на участниците.

Пълен текст...
 
Семинар за проактивната справочна и проучвателна дейност на библиотекарите
bbia_logo.jpg
Уважаеми колеги,
ББИА има удоволствието да ви покани на двудневен семинар на 17 и 18 септември 2014 г. на тема „Елвис напусна сградата. Библиотекарите сред общността“ с лектор г-н Джеймс ЛаРу, библиотечен експерт от Колорадо, САЩ (обучител по проекта ABLE през 2004).  Неговото гостуване е подкрепено финансово от IRIS (Международен ресурсен център на Айова, САЩ), след спечелен проект от ББИА. 
Темата на семинара е за проактивната справочна и проучвателна дейност на библиотекарите, насочена към разрешаване на конкретни проблеми на цялата общност, в частност вземане на информирани решения и изграждане на политики. За по-подробно запознаване с темата можете да прочетете статията на Нанси Болт „Седем значими тенденции, пред които са изправени обществените библиотеки“ в брой 6 от 2013 г. на сп. „ББИА онлайн“.   

Семинарът е предназначен за ръководители  на обществени библиотеки, за главни библиотекари и специалисти, ангажирани в библиотечна работа с местната власт и гражданските организации, за ръководители на справочно-информационните отдели. 

Място на провеждане: Американски център на Столична библиотека 
Начало – 17 септ., 9.30 ч. 

Командировъчните са за сметка на участващите библиотеки. 
Заявки за участие можете да изпращате до 2 септемви 2014 г. 
на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
 

Етичен кодекс

Етичен кодекс на библиотекарите

Етичният кодекс на библиотекарите в Република България е приет през 2002 г. Той предлага норми за професионално поведение, отговарящи на задачите и интересите на библиотечната общност и имащи за цел за консолидират цялостната й дейност и стила на общуване в нея. Прочети

Закон

Закон за обществените библиотеки

Законопроектът е изработен в рамките на проект "Правна регулация на библиотеките и библиотечно-информационните дейности в България", подкрепен от Британски съвет - София.  
Законът е приет от 40-то Народно събрание на 26 май 2009 г. В сила от 6 юли 2009 г. Обн. ДВ. бр. 42 от 5 юни 2009 г., изм. ДВ. бр. 74 от 15 септ. 2009 г., изм. ДВ. бр. 38 от 21 май 2010 г. / Текст

Национални кампании

Библиотечна седмица

От 2006 г. ББИА ежегодино организира Национална библиотечна седмица, за да привлече вниманието на властите и обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество. Повече

Четяща България

По инициатива на ББИА се организира Национален маратон на четенето, с който се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право - 23 април. Инициативата се провежда за първи път през 2006 г. като част от кампанията Четяща България.Повече
IFLA
Посолство на САЩ в България
Британски съвет в България
Гьоте институт - България
Американска библиотечна асоциация
Фондация Америка за България
Програма Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 - 2013 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, пл. "Славейков" 4, ст. 609, тел./факс 02 9870734
София 1606, бул. "Ген. Тотлебен" 28, ет. 4, тел./факс 02 4219886, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.