Начало

консултантски услугиЕкспертно-консултантски услуги

Безплатни експертно-консултантски услуги и инструкции и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и ИФЛА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

Национална кръгла маса по информационна грамотност
ББИАБългарската библиотечно-информационна асоциация организира Национална кръгла маса на тема „Информационната грамотност в дигиталната ера – къде сме ние?“, която ще се състои на 13 октомври 2015 г. от 9.30 до 16.30 ч. в залата на Представителството на Европейската Комисия в България, София, ул. „Раковски” 124 Темата за информационната грамотност е недостатъчно дискутирана в професионалната общност, а това е важно направление в дейността на библиотеките, което има съществена роля за утвърждаване на ролята им в предлагането на услуги, полезни на хората в днешната дигитална ера. Събитието ще се проведе в навечерието на Третата европейска конференция по информационна грамотност (19 – 22 октомври 2015). Целта на форума е да се провокира работна професионална дискусия по проблемите на информационната грамотност и да се представи добрият опит на библиотеките в тази насока, да се направи анализ доколко съществуващата практика съответства на възприетото в международен мащаб съвременно разбиране за същността на информационната грамотност. В основната презентация ще бъде изяснена същността на понятието и рамката на възможните услуги, които библиотеките могат да предлагат на своите потребители. Деловата работа на кръглата маса ще протече в три панела: 
  • Информационната грамотност в университетските библиотеки;
  • Услуги на обществените и училищните библиотеки по информационна грамотност;
  • обща дискусия.
За участие с презентации – срок за заявки 30 септември 2015 г. на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

Програмата ще бъде оповестена до 5 октомври 2015 г. на сайта на ББИА.
Всички колеги, които проявяват интерес към темата, имат какво да споделят или искат да участват в дискусията, молим да се регистрират чрез писмена заявка в свободен текст на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. до 9 октомври 2015 г.

Пълен текст...
 
Напусна ни Кремена Зотова
На 18 септември 2015 г. почина ст.н.с. Кремена Зотова. С нейната смърт българската и международната библиографска общност загубиха един от своите изтъкнати представители, а Националната библиотека  „Св. св. Кирил и Методий” дългогодишен верен сътрудник. 
Кремена Зотова  е родена на 29 април 1928 г. в гр. Горна Джумая в семейството на видните възрожденски просветители и революционери – братята Константин, Дончо и Георги Босилкови. През 1950 г. Кремена Зотова  завършва Философския факултет на Софийски университет, а две години по-късно започва работа в Българския библиографски институт, където работи до неговото закриване през 1963 г., след което продължава активната си библиографска и научна дейност в Народната библиотека. От 1970 г. Кремена Зотова  отговаря за сектора „Текуща национална библиография”, а от 1975 г. след успешно издържан конкурс става научен сътрудник, началник на Центъра за национална библиография, зам. директор на Народната библиотека и ръководител на Научната секция по библиография.
Пълен текст...
 

Етичен кодекс

Етичен кодекс на библиотекарите

Етичният кодекс на библиотекарите в Република България е приет през 2002 г. Той предлага норми за професионално поведение, отговарящи на задачите и интересите на библиотечната общност и имащи за цел за консолидират цялостната й дейност и стила на общуване в нея. Прочети

Закон

Закон за обществените библиотеки

Законопроектът е изработен в рамките на проект "Правна регулация на библиотеките и библиотечно-информационните дейности в България", подкрепен от Британски съвет - София.  
Законът е приет от 40-то Народно събрание на 26 май 2009 г. В сила от 6 юли 2009 г. Обн. ДВ. бр. 42 от 5 юни 2009 г., изм. ДВ. бр. 74 от 15 септ. 2009 г., изм. ДВ. бр. 38 от 21 май 2010 г. / Текст

Национални кампании

Библиотечна седмица

От 2006 г. ББИА ежегодино организира Национална библиотечна седмица, за да привлече вниманието на властите и обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество. Повече

Четяща България

По инициатива на ББИА се организира Национален маратон на четенето, с който се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право - 23 април. Инициативата се провежда за първи път през 2006 г. като част от кампанията Четяща България.Повече
IFLA
Посолство на САЩ в България
Британски съвет в България
Гьоте институт - България
Американска библиотечна асоциация
Фондация Америка за България
Програма Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 - 2015 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, пл. "Славейков" 4, ст. 609, тел. 0885311821, имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.