Електронен бюлетинАктуален брой                         

АРХИВ

Конкурси

Национален литературен конкурс „Яна Язова” 
Организатори: Община Лом
и Народно читалище
„Постоянство 1856” – Лом 
Срок: 30 септ. 2016 г.

Библиотеките променят живота
видео на Public Libraries 2020

библиотечен софтуер
Начало

консултантски услугиВ помощ на библиотеките

Експертно-консултантски услуги с помощта на специалисти. Инструкции, насоки и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

„Новата роля на обществените бибиотеки“ – на живо от Европейския парламент
ep_logo_rgb_bg.png
На 20 юни 2016 г. от 15.00 ч. (CET) в рамките на заседанието на Комисията по култура и образование на Европейския парламент ще бъде проведен работен семинар на тема „Новата роля на обществените библиотеки“, иницииран от Тематичен отдел Б на Комисията. 
За библиотечната общност както в България, така и другите страни-членки на Европейския съюз, организирането на този семинар е знак на внимание към развитието на сектора и стъпка към намиране на общи решения за подкрепа на библиотеките и техните нови функции, произтичащи от променящите се потребности на обществото. Семинарът е организиран в сътрудничество с Програма „Публични библиотеки 2020“ и в него ще участват колеги от водещи библиотеки и университети. Надяваме се на активно участие на членовете на Комисията по култура и образование в семинара и с интерес ще очакваме резултатите от неговото провеждане. Семинарът ще бъде предаван на живо тук. Програма на семинара (.pdf).
 
„Им/пулсът на научните библиотеки в България”
mu_plovdiv.jpgНа 16 и 17 юни 2016 г. се състоя национална среща на Секцията на научните библиотеки към ББИА на тема „Им/пулсът на научните библиотеки в България”, иницииран от Българската библиотечно-информационна асоциация и Медицинският университет – Пловдив. Срещата беше открита от Мая Урумова – директор на БИЦ – МУ Пловдив. Участниците в срещата получиха поздравителен адрес от името на ректора на МУ – Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, с пожелание да бъдат импулс за всички читатели с пулса на времето.    bbia_plovdiv_2016.jpg
Пълен текст...
 
Среща с Принцеса Лаурентин за грамотността, ученето през целия живот и библиотеките

logo_rrf.png

На 11 юни Нейно кралско Височество Принцесата на Кралство Нидерландия Лаурентин бе в България за участие в третото издание на инициативата „Чети с мен” под патронажа на президента на Република България – Росен Плевнелиев. В рамките на своето посещение в България принцеса Лаурентин проведе работна закуска по въпросите на грамотността и мястото на библиотеките в процесите на неформалното образование и ученето през целия живот. 
На закуската присъстваха Меглена Кунева – зам. министър председател и министър на образованието и науката, Снежана Янева – председател на ББИА, Спаска Тарандова – изпълнителен директор на ФГББ, Емилия Милкова – директор на РБ „Пенчо Славейков” – Варна, Веселин Димитров  ­от сдружение „Образование България 2030” и Симеон Василев от Фондация „Кредо Бонум“.
Участниците в срещата разговаряха за ролята на формалното и неформално образование в България, както и за опита на Нидерландия в справянето с проблемите на неграмотността чрез програми, обединяващи усилията на различни институции. Участниците се обединиха около мнението, че само координираните усилия на министерства, държавни агенции и неправителствени организации могат да доведат до по-бързото и успешно преодоляване на съществуващите проблеми и негативните тенденции, а министър Кунева се ангажира да инициира среща на заинтересованите организации.
 
Антоанета Антонова, Библиотекар на 2015 г., с почетен знак на община Попово
На 10 юни 2016 г. на Тържествена сесия на Общински съвет Попово по случай 133-та годишнина от обявяване на Попово за град, кметът на Община Попово – д-р Людмил Веселинов връчи Почетен знак на община Попово за високи професионални резултати в училищната библиотечна дейност на училищния библиотекар на ОУ „Любен Каравелов“, гр. Попово – Антоанета Йорданова Антонова.
 
Честито на Антоанета с пожелания за още много успехи!

ББИА  
   popovo.jpg

 
Съобщение на Секцията на директорите на регионални библиотеки към ББИА
logobbia_m.jpg
В рамките на Националната конференция на ББИА се състоя среща на Секцията на директорите на регионални библиотеки, на която бяха обсъдени бъдещи съвместни дейности, както и сътрудничеството с  Фондация „Глобални библиотеки – България“. На 10 юни представители на Секцията се срещнаха с новия директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” доц. д-р Красимира Александрова. В приятелска и колегиална атмосфера се поставиха актуални въпроси от сферата на библиотечната дейност и взаимоотношенията с НБКМ. Ясно се очертаха три непосредствени насоки за  бъдещи съвместни действия:
  • Директорът на НБКМ се ангажира да създаде звено за методична помощ и връзка с регионалните библиотеки.
  • Прие се идеята с водещата функция на Националната библиотека да се създаде цифрово хранилище и портал за достъп до дигиталното съдържание, изработено от отделните библиотеки.
  • Предложи се да се обмисли и създаде възможност за подкрепа и партньорство с регионалните библиотеки при участие в различни български и европейски проекти.
Към фотогалерия на страницата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.
 
Динамични библиотеки – достъп, развитие, промяна
logobbia_m.jpg
XXVІ-та Национална конференция на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) на тема „Динамични библиотеки – достъп, развитие, промяна“ се проведе на 9 и 10 юни 2016 г. в Университета по архитектура, строителство и геодезия.  През двата дни на конференцията в работата ѝ се включиха близо 160 библиотечни специалисти и университетски преподаватели и докторанти от цялата страна. Националната конференция беше открита с приветствия на Персида Рафаилова, директор на Библиотеката на УАСГ и Снежа Янева, председател на ББИА. Участниците в нея бяха поздравени от Даниела Панайотова и Нели Петрова, депутати  в 43-то Народно събрание и членове на Комисията по културата и медиите и Венцислав Велев от Министерство на културата.
konferencia_2016.jpg
konferencia_2016_1.jpg
Пълен текст...
 
РБ „Захарий Княжески” – Стара Загора стана носител на Националната награда „Христо Г. Данов”
logo_stara_zagora.jpg Награда Хр. Г. Данов
На 10 юни 2016 г. от 17 часа в дома-музей на Патриарха на българското книгоиздателско дело в Стария Пловдив се състоя официалната церемония по връчването на тазгодишните награди на името на Христо Г. Данов. Наградата се присъжда ежегодно по случай  24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година.
Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора получи националната награда „Христо Г. Данов” на Министерството на културата и Община Пловдив в категория Библиотеки и библиотечно дело. Нейната кандидатура беше издигната от Българската библиотечно-информационна асоциация.
От името на цялата библиотечна общност ББИА поздравява екипа на РБ „Захарий Княжески” – Стара Загора по повод получаването на престижното отличие. Пожелаваме на специалистите от наградената библиотека здраве, вдъхновение и нови професионални успехи!
 
Уважаеми колеги, ние се гордеем с вас!  
 
Директорът на РБ „Пенчо Славейков“ – Варна с награда „Носител на просветата 2016“
logo_Varna.jpg
На 9 юни, в Литературен клуб „Перото“ на НДК бяха обявени победителите в националния конкурс „Носител на просветата 2016“.
Д-р Емилия Станева-Милкова, директор на Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна получи награда „Носител на просветата 2016“ в категория "Те – носителите на просвета".
Организатор на конкурса е Национално представителство на студентските съвети в Република България. Събитието се организира под патронажа на г-жа Меглена Кунева – Министър на образованието и науката.
Категориите на конкурса са общо пет – за снимка; за кратко есе (до три страници); номинация на личност от българската културна, образователна или научна общност; кратък текст за добра практика или идея за такава практика в сферата на културата, образованието или науката; кратко съобщение до 180 знака в социалните мрежи Twitter или Facebook.
varna_nagrada_2016.jpg 
 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияБритански съвет в БългарияГьоте институт - БългарияАмериканска библиотечна асоциацияФондация Америка за БългарияФондация Глобални библиотеки - България
facebook
Copyright © 2000 - 2015 Българска библиотечно-информационна асоциация
София, бул. „Васил Левски“ 88, ет. 1, стая 73; тел. 02 8412487, 0885311821; имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.