Фондация Америка за България
Начало arrow За нас arrow Годишни награди arrow Наградени по години arrow Годишни библиотечни награди на ББИА за 2018
Годишни библиотечни награди на ББИА за 2018 Печат
Годишните библиотечни награди на ББИА за 2018 г. бяха обявени на тържественото откриване на Националната библиотечна седмица на 13 май 2019 г. в Софийската градска художествена галерия.

Наградите бяха връчени от г-жа Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката, г-жа Силва Налбантян-Хачерян, началник на отдел „Регионални дейности“ в Министерство на културата, Иванка Цанкова, директор по оценката на въздействието на програмите на Фондация „Америка за България“ и г-жа Спаска Тарандова – изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България“.

Категория „Млад библиотекар на годината 2018”

Млад библиотекар на годината 2018
Носител на наградата

Димка Иванова Михайлова, Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора
 
В началото на 2018 г. Димка Михайлова защитава отлично магистърска теза на тема „Регионална библиотека „Захарий Княжески” и тийн пространството на град Стара Загора“, в която развива идеята си за необходимостта от зона за подрастващи от 12 до 18 години в Стара Загора. Тя разработва модел на такова пространство в регионалната библиотека. Следва кандидатстване за финансиране. Ръководството на компанията КонтурГлобал Марица Изток 3 подкрепя идеята като насочена към решаване на обществено значим проблем. Димка Михайлова участва при нейното осъществяване във всеки етап на реализацията. 
Изцяло реновирана и обзаведена подходящо зала в сградата на библиотеката (64 кв. м), се превърна в сигурно убежище за тийнейджъри – пълно с книги, списания и комикси, които ги интересуват, с отлична интернет свързаност, предлагащо електронни четци и друг модерен достъп до знание и култура; място, ръководено от децата, с техните правила и избори, следвайки вече установени световни модели на работа с тийнейджърите. Днес тийн зоната в Регионалната библиотека на Стара Загора е вече реалност. Тя е новото място за учене, срещи и събития на младите хора от Стара Загора. А човекът, който посреща тийнейджърите в „тяхното място“, е Димка Михайлова.

Номинации
Соня Ефтимова Първанова, Библиотека при НЧ „Христо Ботев – 1898“ – Рила
Теодора Лъчезарова Костадинова, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив

Категория „Библиотекар на годината 2018”

Библиотекар на годината 2018

Носител на наградата

Миланка Христова Банкова, Библиотека при НЧ „Паисий Хилендарски – 1870“ – Балчик

Миланка Банкова е истински  библиотекар от ново поколение. Тя има изключителен принос за развитието на библиотеката. Проучва и внедрява добри библиотечни практики и  иновативни политики, включва се с инициативи в националните кампании на ББИА. Организира и подготвя създаването на дигитална колекция „История на Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870”.  През 2018 г. ръководи успешно внедряването на електронен каталог и централизирана обработка за всички библиотеки в община Балчик. 
Организатор и ръководител е на проект „Библиотеката – посредник между книгата и детето”, финансиран от фондация „Глобални библиотеки – България” в който се включват над 120 деца, родители и учители от две училища в града. Чрез организираните различни дейности по проекта,  тя насърчава четенето и възпитава любов към книгата при децата и мотивира родителите за ползите от четенето. Тя провежда множество инициативи, като „Лято в библиотеката”, с цел привличане не само на  деца от града, но  и на летуващите деца. Чрез набирането на доброволци и организирането на множество инициативи и проекти Миланка Банкова допринесе за значително увеличаване броя на потребителите на библиотеката, привличане на нови целеви групи и показа библиотеката като културно-информационна институция отворена за всички представители на общността.

Номинации
Кинка Димитрова Кирилова, Библиотека при НЧ „Иларион Драгостинов – 1897“ – с. Арбанаси, общ. Велико Търново

Категория „Библиотека на годината 2018”

Библиотека на годината 2018

Носител на наградата

Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас

Регионална библиотека „Пейо Яворов” продължава да се утвърждава като средище, в което се развиват технологиите и се работи в посока опазване на околната среда. Те я преоткриват и посредством интерактивната пясъчна кутия, която беше закупена и монтирана в Детския отдел по проект „Опознай Земята – пази я”, подкрепен от фондация „Глобални библиотеки – България”. Интерактивната пясъчна кутиядава възможност на децата под формата на игра да се забавляват и да учат. Тя бързо става популярна и от началото на юни 2018 г. (когато е монтирана) до момента е посетена от над 2000 души от региона. 
Със съдействието на РУО – Бургас през октомври 2018 г. са организирани две обучения на преподаватели по география и природни науки от Бургаска област. Тя е от полза и на стотиците студенти, които се обучават в Бургас в специалности като Екология и опазване на околната среда, Информационни технологии и други. В резултат на този проект, библиотеката спечели за втори път престижната награда на американската фондация EIFL в категорията „Изменение на климата и други въпроси, засягащи околната среда”. В рамките на три години това е втората награда, която от EIFL присъждат на РБ „Пейо Яворов” – Бургас. Това е неоспоримо доказателство, че посоката е вярна и библиотеката работи активно за опазване на околната среда и приобщаване на подрастващите съм тази кауза.
Друга иновативна услуга в подкрепа на опазването на околната среда е внедрената машина за дезинфекция, дезинсекция и обезпрашаване на книги. В допълнение всеки читател на библиотеката може, преди да вземе книги за домашно ползване, безплатно да ги дезинфекцира на машината, да се запознае с новите практики за опазване на книгите, да допринесе за по-добра поддръжка на библиотечния фонд и по-високо качество в обслужването на потребителите.

Номинации
Библиотека при НЧ „Развитие – 1873” – Пещера
Библиотека при НЧ „Развитие – 1884” – с. Поликраище, общ. Горна Оряховица
Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик
Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково

Категория „Подкрепа за библиотеките 2018

Подкрепа на библиотеките 2018

Носител на наградата

Издателство „Захарий Стоянов“ – София 

През 2018 г. издателство „Захари Стоянов” дарява около 400 тома българска и преводна литература на обща стойност 6000 лева на Централната библиотека на БАН.

  Годишни награди 2018

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.