Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                           
АРХИВ

библиотечен софтуер

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало

консултантски услугиВ помощ на библиотеките

Експертно-консултантски услуги с помощта на специалисти. Инструкции, насоки и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

Напусна ни Татяна Янакиева
t_ianakieva_2024.jpg

С дълбока скръб съобщаваме, че на 2 февруари 2024 г. ни напусна доц. д-р Татяна Янакиева, дългогодишен преподавател и ръководител на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Татяна Ганева Янакиева е родена на 11.01.1944 г. в гр. Добрич. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски” с втора специалност библиотекознание и библиография (1966). Защитава дисертация на тема „Българската литературоведска библиография до Втората световна война” (1977 г.) и получава научна степен „доктор”. Специализира библиография в Московския държавен институт по култура (1990 г.).

Работи като ръководител на Отдел „Справочно-информационен” в Окръжна библиотека в Добрич (1966 – 1968 г.) и като специалист в Справочно-информационния отдел на Централна библиотека на БАН (1972 – 1973 г.). От 1974 г. е асистент в Софийския университет, където първоначално преподава в двете специализации „Библиотекознание и библиография“ и „Научна информация и документация“. Последователно става старши асистент (1977 – 1980), главен асистент (1980 – 1989 г.), а през 1989 г. е избрана за доцент. В периода 2004 – 2008 г. доц. Татяна Янакиева е ръководител на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“. За своята дългогодишна преподавателска и изследователска дейност на 20 май 2010 г. е удостоена с почетен знак „Св. Климент Охридски” със синя лента.

Доц. Татяна Янакиева е един от учредителите през 1990 г. на професионалната библиотечна организация СБИР, чиито правоприемник днес е Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Тя е пръв негов председател като заема длъжността в продължение на два мандата (1990 – 1992 г., 1992 – 1994 г.).

Доц. Татяна Янакиева е обичан колега, преподавател и приятел. Множество са нейните колеги, дипломанти, студенти, които помнят напътствията, съветите и подкрепата в начинанията. Тя е визионер, неуморно отдаден на каузата на библиотеките, библиотечното образование и професия, оставила трайна следа в тяхното развитие.

Поклон пред паметта ѝ! Опелото ще се състои на 4 февруари 2024 г. от 14.00 ч. в църквата „Св. София“.

 
Нов размер на годишния членски внос от 2024 г.
logobbia_m.jpg
Уважаеми колеги,
на Общото годишно отчетно събрание на ББИА, което се проведе на 24 март 2023 г. в София, беше обсъдено, гласувано и прието решение за повишаване на размера на годишния членския внос от 1 януари 2024 г., както следва:
Индивидуален членски внос: за работещи – 24 лв.; за пенсионери – 6 лв.
Членски внос за юридически лица според числеността на персонала:
  • от 1 до 3 души – 40 лв.
  • от 4 до 10 души – 80 лв.
  • от 11 до 20 души – 100 лв.
  • от 21 до 50 души – 150 лв.
  • от 51 до 100 души – 180 лв.
  • над 100 души – 200 лв.
  • за фирми, издателства и други организации – 150 лв.
 
Кръгла маса по проблемите на каталогизацията
      logo_ff_su.png logo_ub_SU.jpg
                                               
                                                                      
logobbia_m.jpg
На 27 ноември 2023 г. в конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса по проблемите на нормативната уредба на българската каталогизация, организирана от Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ и Българската библиотечно-информационна асоциация. Тя се проведе в хибриден формат, като участие взеха близо 100 представители на различни библиотеки и институции от страната. На кръглата маса, открита от доц. Анета Дончева, председател на ББИА, бяха представени четири презентации:
В проведените дискусии бяха обсъдени различни предложения за премахване на остарели стандарти и за споразумение за разработване на нови правила за каталогизация. Предложена беше структура на работна група с ръководител доц. Милена Миланова – ръководител на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ и представители на най-големите български библиотеки и план за действие, който да се следва.
 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.