Фондация Америка за България

Електронен бюлетин Актуален брой                                                                          
АРХИВ

Национален календар        
на библиотечните инициативи
през 2023 г.

Обяви за работа

търси библиотекар-експерт
библиотечен софтуер

Месечен е-бюлетин

Актуални новини и предстоящи прояви
Начало

консултантски услугиВ помощ на библиотеките

Експертно-консултантски услуги с помощта на специалисти. Инструкции, насоки и примерни правила за всички видове библиотеки.

професионално образование и квалификацияПрофесионално образование и квалификация

Предложения за продължаващо образование и придобиване на ІІІ степен на квалификация по професията Библиотекар.

Издателска дейностИздателска дейност

Информация за печатните издания на ББИА и пълните текстове на документи и професионални издания в електронен формат.

Кръгла маса по проблемите на каталогизацията
      logo_ff_su.png logo_ub_SU.jpg
                                               
                                                                      
logobbia_m.jpg
На 27 ноември 2023 г. в конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса по проблемите на нормативната уредба на българската каталогизация, организирана от Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ и Българската библиотечно-информационна асоциация. Тя се проведе в хибриден формат, като участие взеха близо 100 представители на различни библиотеки и институции от страната. На кръглата маса, открита от доц. Анета Дончева, председател на ББИА, бяха представени четири презентации:
В проведените дискусии бяха обсъдени различни предложения за премахване на остарели стандарти и за споразумение за разработване на нови правила за каталогизация. Предложена беше структура на работна група с ръководител доц. Милена Миланова – ръководител на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ и представители на най-големите български библиотеки и план за действие, който да се следва.
 
Нов размер на годишния членски внос от 2024 г.
logobbia_m.jpg
Уважаеми колеги,
на Общото годишно отчетно събрание на ББИА, което се проведе на 24 март 2023 г. в София, беше обсъдено, гласувано и прието решение за повишаване на размера на годишния членския внос от 1 януари 2024 г., както следва:
Индивидуален членски внос: за работещи – 24 лв.; за пенсионери – 6 лв.
Членски внос за юридически лица според числеността на персонала:
  • от 1 до 3 души – 40 лв.
  • от 4 до 10 души – 80 лв.
  • от 11 до 20 души – 100 лв.
  • от 21 до 50 души – 150 лв.
  • от 51 до 100 души – 180 лв.
  • над 100 души – 200 лв.
  • за фирми, издателства и други организации – 150 лв.
 
Предложения на ББИА за промени в Проекта на Закон за държавния бюджет на РБългария за 2024 г.
mf_2023.jpg
Уважаеми колеги,
Колегията е информирана, че на 10 ноември 2023 г. Министерството на финансите (МФ) официално публикува Проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 г.  и от този момент на практика са започнали дебатите по  проекта. Малко преди това МФ публикува и „Анализ на дейността на музеите, художествените галерии и библиотеките с регионален характер и на читалищата“, който предизвика доста бурни реакции и несъгласия. В тази връзка нашата Асоциация, подкрепяна във всичките си действия от Фондация „Глобални библиотеки – България“ (ФГББ), направи опити за получаване на допълнителна информация и изясняване на противоречивите позиции относно състоянието и финансирането на обществените библиотеки в страната. На 13 ноември, на годишния форум на ФГББ, председателят на ББИА, членове на УС на ББИА и колеги от различни библиотеки разговаряха с министър Асен Василев, който ни демонстрира уважение и готовност за конкретни действия за подобряване на работата на библиотеките. На 14 ноември участвах  в  Кръгла маса на тема “Устойчиво финансиране на българската култура“, която се проведе в Народното събрание и беше организирана от Комисията по култура и медии в 49-то Народно събрание на Република България, Министерството на културата, Националното сдружение на общините в Република България и Обсерваторията по икономика на културата. На 17 ноември заедно със Спаска Тарандова участвахме в среща, в кабинета на министъра на финансите Асен Василев, организирана от депутати от Комисията по културата.  На тази среща се разбрахме с министъра какво конкретно можем да предложим. 
Така се оформи един пакет с предложения, отнасящи се до финансирането на  обществените библиотеки, които УС на ББИА разгледа и одобри на свое заседание на 20 ноември. Този пакет съдържа:
ЧАСТ 1. Предложения за промяна на стандарта за субсидирана численост в сектора „Регионални библиотеки“
1. ПИСМО на ББИА, подкрепено от директорите на регионалните библиотеки, за  увеличение на Единния разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки и увеличение на размера на допълващия стандарт за управляваните закрити площи в библиотеките.
ЧАСТ 2. Предложение за промяна на размера на средствата по програма на Министерство на културата 
1. ПРЕДЛОЖЕНИЕ за увеличаване на размера на средствата по Програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, изпълнявана от Министерството на културата.
ЧАСТ 3. Предложения за допълнително финансиране (програмно финансиране) на обществените библиотеки
1. ПРОГРАМА за допълнително финансиране на общинските/градските библиотеки за 2024 г.
2. ПРОГРАМА за допълнително финансиране на регионалните библиотеки за 2024 г.
3. ПРЕДЛОЖЕНИЕ за допълнително финансиране на читалищните библиотеки за 2024 г.
4. СПИСЪК на проекти на регионалните библиотеки, готови за реализиране.
Предложенията са изпратени в парламента, в министерствата, имащи отношение към дейността и финансирането на обществените библиотеки, а също така и в Националното сдружение на общините в Република България. 
Всички оставаме с надеждата предложенията ни да бъдат обсъдени и приети.

Анета Дончева
 
Среща на УС на ББИА с представители на EBLIDA и SIGL
fgbb_2023.jpg
На 13 и 14 ноември 2023 г. в София се проведе VIII Национален форум „Библиотеките днес”, посветен на 10-годишнината от учредяването на Фондация „Глобални библиотеки – България”. Темата на форума беше „Партньорство за устойчивост”. ББИА е институционален партньор на форума и нейни представители взеха активно участие в дискутираните в сесиите проблеми, свързани с новите възможности за бъдещо сътрудничество на трансгранично, транснационално и европейско ниво с цел библиотеките да се развиват все повече като информационни посредници и центрове за устойчивото развитие на общностите, за по-добър достъп до интернет, информационни услуги, дигитална, информационна и медийна грамотност, учене през целия живот, развитие на креативните и предприемачески умения, повишаване на участието на гражданите в обществения живот и по-добра интеграция на групите в неравностойно положение.
В рамките на форума се състоя среща на представители на УС на ББИА с официалните гости и панелисти г-жа Хела Клаузер и г-жа Инга Лунден. Г-жа Хела Клаузер е вицепрезидент на EBLIDA (2021 – 2024), отговаря за международното сътрудничество в рамките на мрежата за върхови постижения за библиотеки към Германската библиотечна асоциация (Deutscher Bibliotheksverband dbv) в Берлин и е член на борда на асоциацията BID (Bibliothek Information Deutschland). Г-жа Инга Лунден – член на борда на SIGL (Stichting IFLA Global Libraries), дълги години е била доброволец за програмата „Глобални библиотеки“ на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и познава българските библиотеки и библиотекари, защото през 2016 г. е гостувала в София като ментор в INELI Balkan (International Network of Emerging Library Innovators in Balkan), а две години преди това също гостува като президент на Шведската библиотечна асоциация. На срещата присъства и г-н Михаил Бояджиев – председател на Управителния съвет на Фондация „Глобални библиотеки – България“.
Пълен текст...
 
Абонаментна кампания за 2024 г.
korica_2023_1-2.jpg

Уважаеми колеги,
започва абонаментната кампания за списание ББИА онлайн за 2024 г. Предлагаме следните варианти за абонамент:
- печатно издание за 1 година (65 лв.);
- електронно издание за 1 година (30 лв.);
- печатно и електронно издание за 1 година (75 лв.). 

Моля да преведете сумата най-късно до 31 декември 2023 г. по банков път на сметката на ББИА:
УниКредит Булбанк 
IBAN BG13UNCR70001520064429 
BIC: UNCRBGSF

Талонът за абонамент може да бъде изтеглен от уеб страницата на списанието. Изпращайте талоните на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или на адрес: 1000 София, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16. Приложение към талона – копие от платежния документ. Списанието е включено и в каталога на Доби прес
 
IFLA
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.