Начало arrow Дейности arrow Национални кампании arrow Национална библиотечна седмица 2022
Национална библиотечна седмица 2022 Печат
nbs2022_logo.jpg
Организирана от
 
С любезното домакинство
на Столична библиотека

 

 Кампания 2022

За 16-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица с поредица от разнообразни събития в цялата страна. Инициативата се провежда в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България”. Медийни партньори на кампанията са БНТ, БНР, в. Стандарт и онлайн медиите Аз чета и Детски книги.

Национална програма

9 май (понеделник)
13:00 ч. Откриване на Националната библиотечна седмица 
Столична библиотека, Американски център
Водещ: Анна Ангелова, журналист и водещ на предаването „Библиотеката“ по БНТ

Анета Дончева, председател на Българската библиотечно-информационна асоциация. Обръщение на ББИА.
Барбара Лизон, президент на Международната организация на библиотечните асоциации и институции. Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие (.pdf)
Здравка Евтимова, писател и преводач. Слово.
Поздравления.
Връчване на Годишните награди на ББИА за 2021 г.
Коктейл.

Поканени да участват в откриването са представители на законодателната и изпълнителната власт, на библиотеки, библиотечни институции, неправителствени организации.

13 май (петък)
11:30 – 13:30 ч. Кръгла маса „Библиотеките – постижения и резултати, ползи и възвръщаемост на инвестициите“
Столична библиотека, Американски център
Модератор: Спаска Тарандова, член на УС на ББИА и изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България”

Презентации:
Анета Дончева, председател на УС на ББИА. Състояние на нормативната уредба и механизмите за финансиране на библиотеките в България.(.pdf)
Теодора Евтимова, директор на РБ „Любен Каравелов” – Русе. Проектно финансиране и участие на библиотеките в проекти и програми (.pdf)
Калина Иванова, член на УС на ББИА и директор на РБ „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново. Инвестиции в развитието и квалификацията на библиотечния персонал за подобряване на качеството и ефективността на библиотечните дейности.(.pdf)
Надежда Груева, член на УС на ББИА и директор на РБ „Захарий Княжески” – Стара Загора. Показатели и индикатори за измерване на резултатност в регионалната библиотека.(.pdf)

Дискусия за посоките на развитие, финансирането и инвестициите в  библиотеките с представители на: Министерство на културата; Министерство на образованието и науката; образователни институции; различни видове библиотеки; изследователски институти.

Пенка Иванова, директор на Дирекция „Учебници и училищна документация“ в МОН. НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Модул „Библиотеките като образователна среда“ (.pdf)

Приемане на заключителен меморандум.

Кръглата маса се провежда с любезното домакинство на Столична библиотека. Всички желаещи ще могат да разгледат дигиталната лаборатория и другите отдели на Столична библиотека от 10:30 ч. до 11:30 ч.

 ---------------------------------------------------------------------- 

 

Програма

 

 

 Лого (.pdf

 Плакат (.jpg

 Брошура (.pdf

 Обръщение (.pdf

 

 

 

 

 

 

 

    

 


    

 
< Предишен   Следващ >
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.