Начало arrow Актуално arrow Новини от библиотеките
Новини от библиотеките
Проф. дфн Боряна Христова е назначена за заместник-министър на културата Печат
5868_boriana_hristova.jpg
Със заповед на служебния премиер Огнян Герджиков проф. дфн Боряна Христова е назначена за заместник-министър на културата.
Боряна Христова е професор в Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. В периода 1998 – 2016 тя е била директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. 
От името на цялата колегия пожелаваме на проф. Христова успешен и ползотворен мандат. 

 
Връчване на наградите „Читател на годината 2016“ Печат
chitatel_2016.jpg
На тържествена церемония в Столична библиотека на 21 януари 2017 г. бяха връчени отличията на победителите в националната кампания „Читател на годината 2016“, която организираха за втора поредна година зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европарламента Мария Габриел и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Основен стремеж на кампанията бе да насърчи четенето сред всички възрасти, което допринася за трупането на знания и умения и споделянето на ценности. В инициативата се включиха регионалните библиотеки в страната, всяка от които излъчи своя читател, заел най-голям брой книги през 2016 г. Наградата за всички, отличени с приза, е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел.
Преди връчването на отличията евродепутатът Мария Габриел благодари специално на директорите и читателите на регионалните библиотеки за приноса им към разпространението на знания, подпомагането на културното разнообразие и развиването на съзнание за идентичност. „Тази кампания е символ и предизвикателство. Символ на онзи наш български стремеж към знанието, който в днешния глобализиран свят ни помага да отстояваме своите национални и общоевропейски ценности за обединение и културно многообразие. Тя е и предизвикателство да отговорим на статистиките и мотивираме повече млади хора да се обърнат към четенето. Ако сме успели да формираме допълнително само у един култура на четене, то значи сме го вдъхновили и мотивирали и кампанията е успешна.  Защото това е четенето – вдъхновява и мотивира, изостря ума, държи ни будни в бързо променящия се глобализиран свят”, заяви Мария Габриел.
Пълен текст...
 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 15 - 16 от 16
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.