Начало arrow Актуално arrow Архив arrow От библиотеките 2017
От библиотеките 2017
Обява за работа Печат
mu_plovdiv.jpg
Медицински университет  Пловдив обявява конкурс по документи и събеседване за длъжността "библиотекар" в Библиотечно-информационния център. Основни дейности:
1. Предоставяне на библиотечно-информационни ресурси и услуги на български и чуждестранни студенти.
2. Каталогизация и аналитико-синтетична обработка на библиотечни документи.
3. Справочно-библиографска и информационна дейност.
Документите се подават в Библиотеката на МУ  Пловдив на бул. "В. Априлов" № 15А, всеки работен ден от 8:30 до 17:30 ч. до 30 ноември 2017 г. включително. Допуснатите до събеседване кандидати ще бъдат уведомени по електронна поща. Телефони за справка в БИЦ: 032/602 522; 032/602 598.
Пълен текст...
 
Първа национална среща на консултанти по библиотерапия Печат
РБ Стара Загора
На 24 и 25 октомври 2017 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” се проведе Първата национална среща на консултантите по библиотерапия. Организатори на форума са Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България” и Фондация „Институт за съвременна психология”.
По време на събитието бяха споделени доклади, свързани с тенденциите, развитието и прилагането на библиотерапията в страната и чужбина, работа с конкретни случаи или работа с групи от деца или възрастни.
Презентациите от срещата са публикувани на сайта на РБ Стара Загора, а докладите ще бъдат издадени в сборник. Програма на срещата (.pdf)
 
Първа национална среща на консултанти по библиотерапия Печат
РБ Стара Загора
Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора организира Първа национална среща на консултантите по библиотерапия на 24 и 25 октомври 2017 г. (вторник и сряда). Основните цели на форума са да се представят иновациите в областта на библиотерапевтичното консултиране, да се споделят добри практики и опит и да се обменят идеи за бъдещото развитие на библиотерапевтичното консултиране в България. Организатори на срещата са Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България” и Фондация „Институт за съвременна психология”.
Форумът е отворен както за консултанти по библиотерапия, така и за всеки, който работи или проявява интерес към темата.
Заявка за участие с доклад, представяне на случай или групов опит или като слушател изпращайте в срок до 25 септември / 13 октомври 2017 г. Текстовете си изпращайте на адрес:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. . За контакти: тел. 042 648131; 0888642151.

 
Проект на Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" – Разград получи финансиране от САЩ Печат
razgrad_2017.jpg
Проектът на библиотеката „Чети под небето, твори в библиотеката” спечели финансиране от Ресурсния център за международна дейност в Айова, САЩ (IRIS). Средствата са за техническо оборудване на лятната читалня и създаване на творчески кът в библиотеката. Творческите кътове са особено популярна тенденция в световен мащаб, пространство, където деца и възрастни могат да творят чрез използване на технологии – 3D писалки, принтери, роботизирани игри. Тези места също помагат да се подготвят потребители, които се нуждаят най-важните умения на ХХІ век в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM).
IRIS е нестопанска организация с мисия да насърчава международното обучение и развитие чрез регионални инициативи. Центърът е много добре познат на българските библиотеки, тъй като той ръководи изпълнението на проекта ABLE (2003 – 2007) с грант от Държавния департамент на САЩ. Екипът на IRIS посрещна в Айова колегите, които проведоха триседмичен стаж в обществените библиотеки през 2004 и 2006 г.
IRIS набира средства, с които подпомага бившите си стажанти от цял свят и ежегодно отправя покана за кандидатстване с малък проект. Като участник в ABLE през 2004 г. Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" – Разград доби право да участва с разработен проект, насочен към местната общност. Тази година са одобрени само 4 проекта в цял свят.

 
Национално признание за Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово Печат
gabrovo.jpg
Габровската библиотека „Априлов – Палаузов” стана носител на националната награда „Христо Г. Данов”. Престижното отличие беше връчено на директора Савина Цонева на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата-музей на родоначалника на книгоиздаването у нас Христо Груев Данов на 16 юни 2017 г. 
Националната награда за принос в българската книжовна култура на името на Христо Г. Данов е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив, във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата”. Присъжда се ежегодно, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура в девет категории. В категорията Библиотеки и библиотечно дело бяха номинирани още Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев” – Пазарджик и библиотеката при НЧ „Св. св. Кирил и Методий” – Попово.
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – Габрово е номинирана за наградата от ББИА. През 2016 г. е реализиран мащабният проект „Съвременни подходи за проучване, представяне и достъп до книжовното културно-историческо наследство на област Габрово по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, мярка 2 „Документиране на културната история”, финансиран чрез Европейското икономическо пространство на обща стойност 199 884 евро. Основната цел на проекта е опазване на културното наследство за поколенията и осигуряване на свободен равнопоставен достъп на всички общностни групи до него. Проектът е разработен и реализиран съвместно с РИМ – Габрово. 

Пълен текст...
 
Представяне на резултатите по Проект "Андрагогика - виртуална среда за обучение на библиотекари" Печат
goal_logo.jpg

Асоциация „Съвременни читалища“ и Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик Ви канят на официално представяне на резултатите от работата по Проект „Андрагогика  виртуална среда за обучение на библиотекари“, което ще се състои на 7 юни 2017 г. в Централен дом на архитекта, София, ул. „Кракра“ № 1. | Програма | Покана
Разходите, свързани с участието в това събитие (такса участие, храна и материали), с изключение на пътни разходи, ще бъдат покрити от организаторите. На участниците ще бъдат връчени сертификати. Срокът за попълване на регистрационната форма е 05 юни 2017 г.

 
Бургаската библиотека с приз от EIFL Печат
burgas_2017.jpg
Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас е отличена с международна награда за иновации на фондация EIFL. Тя е една от четирите библиотеки в целия свят, които са носители на приза за 2017 г. Статуетките ще бъдат връчени на специална церемония, която ще се проведе на 12 юни в Орхус, Дания.
Наградата за Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас е за иновативните услуги в област екология. Тя възпитава екологично  мислене сред  учениците и младежите в града. Библиотеката разполага с 3D принтер, който дава възможност на тийнейджърите да реализират своите проекти.
EIFL е фондация, която стимулира новото мислене в  библиотеките  по света. Тя има за цел да им помага за трупане на знания, за образование, за насърчаване на обучението сред населението. Визията на фондацията е за свят, в който всички хора да имат достъп до информация.
 
Емилия Милкова положи клетва като народен представител в 44-то Народно събрание Печат
e_milkova_2017.jpg
На 10 май 2017 г. Емилия Милкова, дългогодишен директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“  Варна и член на Управителния съвет на ББИА, положи клетва като народен представител в 44-то Народно събрание.
От името на цялата библиотечна колегия пожелаваме на г-жа Милкова успешен и ползотворен мандат. 
 
РБ „Любен Каравелов“ – Русе представи модел на социален иноватор за партньорство в действие Печат

logo_ruse2.jpg
На 6 април 2017 г. в град Скопие, Македония, се проведе международна конференция на тема „Обществените библиотеки отговарят на реалните нужди на общността“, посветена на ролята, мястото и значението на културните институции в живота на съвременния човек. Форумът се организира от Градска библиотека „Братя Миладинови“ – Скопие, сдружение „ИНОВА ЛИБ“ и се реализира с подкрепата на Международната неправителствена организация за иновативни услуги в обществените библиотеки EIFL-PLIP. 
В рамките на конференцията директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, г-жа Теодора Евтимова, представи иновативните подходи и сподели добрите практики на русенската институция. Особено внимание беше отделено на изградените партньорства с организации от публичния, частния и неправителствения сектори, сред които са УниКредит Булбанк – клон Русе, Дружество „Еконт Експрес“ ООД, Агенцията за хората с увреждания и много други, благодарение на които Русенската библиотека се утвърди като желано и предпочитано място за всички жители на града. 

Пълен текст...
 
Национална конференция с международно участие на тема "Младите хора, четенето и библиотеките" Печат
logo_Varna.jpg  
Регионална библиотека "Пенчо Славейков"  Варна организира национална конференция с международно участие на тема "Младите хора, четенето и библиотеките" на 18 и 19 май 2017 г. Инициативата е част от календара на "Варна – Европейска младежка столица 2017". Ще се разискват теми, свързани  с младите хора и четенето, като предпоставка за творчество и активна гражданска позиция, инициативите на различните библиотеки за привличане на младата аудитория, създаването на пространство за споделяне на знания и добри практики, съвременните методи за комуникация в библиотеките, дигитализацията, електронните книги, авторското право. 
Заявки за участие с доклад или като слушател изпращайте в срок до 25 април 2017 г. Докладите си изпращайте на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. За контакти: тел. 052 659180.

 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 14 от 16
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.