Начало arrow Актуално arrow Новини от библиотеките
Новини от библиотеките
Обява за работа в Пловдив Печат
mu_plovdiv.jpg
Медицински университет  Пловдив обявява конкурс по документи и събеседване за заемане на една длъжност "библиотекар" в Библиотечно-информационния център. Основни дейности: регистрация и библиотечно-информационно обслужване на български и чуждестранни студенти и преподаватели; каталогизация и аналитико-синтетична обработка на библиотечни документи; справочно-библиографска и информационна дейност.
Документи се подават всеки делничен ден от 8:00 до 12:00 и от 13:00 до 16:00 часа в Билиотеката на МУ  Пловдив на бул. "Васил Априлов" № 15А в срок до 19 август 2020 г. Телефон за справка в БИЦ: 0882 512 972.
Пълен текст...
 
Каталог на наличните заглавия 2020 Печат
catalog_biblioteki_2020.jpeg
Асоциация „Българска книга“ изработи каталог, предназначен за българските библиотеки, който има за цел да улесни избора на заглавия при попълването на техните книжни фондове. Той съдържа близо 15 000 заглавия, издадени от 150 български издателства и налични на книжния пазар. Каталогът е свидетелство за многообразието на жанрове и националност на автори, присъстващи във всеки един момент в българското културно пространство, и като такъв може да се ползва и от други специалисти, както и от граждани с интереси в областта на литературата и книгата.
В каталога може да се разгледа цялостният списък с книги, систематизирани по жанрове. При кликване върху всеки отделен жанр, излизат всички заглавия от него в таблици, които може да се използват за различни проекти. В каталога са дадени доставните цени, определени от издателствата за библиотеките.
 
VІІ Международна научна конференция "Еволюция срещу революция или за моделите на развитие" Печат
konferencia_ruse_2020.jpg
Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе организира VІІ Международна научна конференция „Еволюция срещу революция или за моделите на развитие“ на 17 и 18 септември 2020 г. Съорганизатори на форума са Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Канев“ АД – Русе. Международната научна конференция се провежда за поредна година и събира специалисти от различни области на знанието. Отворена е за научни работници, преподаватели, изследователи, докторанти, както и всички, които имат интерес към темата.
Заявки за участие се приемат до 10 август 2020 г. Такса за участие 50.00 лв. Срокът за изпращане на докладите е 31 август 2020 г. За повече информация: Валерия Йорданова: e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. ; 0876043155 и Валентина Караджова:  e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. ; 0878574912.
 
МОН обяви кандидатстване по модула „Библиотеките като образователна среда“ Печат
uchilishtni_biblioteki_2020.png
Министерството на образованието и науката обяви кандидатстване по модула „Библиотеките като образователна среда“ от националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. По нея училищата могат да кандидатстват с проекти за финансиране за създаване на библиотечен фонд или обогатяване със съвременна литература на вече съществуващ и да организират различни инициативи, свързани с четенето, повишаване на грамотността и формиране на умения за учене през целия живот съвместно с други училища и/или обществени библиотеки. 
По модула могат да кандидатстват всички държавни и общински училища, в които се обучават ученици от 1-и до 12-и клас. Документите и придружителното писмо до дирекция „Учебници и училищна документация“ се подават в деловодството на МОН до 18 юни 2020 г. В случаите, в които документите се изпращат по пощата или чрез куриерска фирма, важи съответно датата на пощенското клеймо или датата на изпращане. Училищата кандидатстват с формуляр по образец и приложение.

 
Проект „BIBLIO – повишаване на дигиталните умения и компетентности на библиотекарите в Европа” Печат
biblio-logo-frame.jpg
Фондация „Глобални библиотеки – България” като партньор в изпълнението на проект „BIBLIO – повишаване на дигиталните умения и компетентности на библиотекарите в Европа” вече няколко месеца активно работи по анализа на нуждите на работещите в библиотечния сектор в нашата страна. Този анализ е многоаспектен, има няколко компонента и включва няколко основни дейности. Вече е завършено кабинетното проучване, за което подробности можете да видите на сайта на Фондацията.
Подготвен бе и българският вариант на онлайн анкета, в която бяха поканени да участват повече от 100 библиотекари и други специалисти от различни библиотеки и библиотечни организации и институции в страната. При приключването на анкетата е отчетено участие на 79 работещи в библиотеките в България. Предстои обощаване на резултатите до края на май и представянето им през юни 2020 г.
 
ХХХVІІ Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" Печат
logo_biblioteka_rodina.jpg
Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви. Организира се от Библиотека "Родина" и къща музей "Гео Милев" и е част от културния календар на Община Стара Загора.
В конкурса могат да участват всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години към датата на отчитане на конкурса – 30.10.2020 г. (родени след 30 октомври 1995 г.), които нямат издадена стихосбирка. Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби.
Творби на участниците се приемат до 30 септември 2020 г. на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , факс: 042 603 950 или с препоръчана кореспонденция на адрес: 6000 Стара Загора, бул. „Руски“ 17, Библиотека „Родина”. Изпратените текстове трябва да са придружени с точно посочени: 
име, презиме и фамилия на участника;
настоящ адрес, телефон за контакти, имейл адрес;
дата, месец, година и място на раждане.
Пълен текст...
 
Национален онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките” Печат
logo_national_library.jpg
Уважаеми колеги,
Националната библиотеката „Св. св. Кирил и Методий” Ви кани да вземете участие в Национален онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките” по повод 11 май, професионалният празник на българския библиотекар. Форумът ще се проведе на 11 май 2020 г. от 11 ч. в онлайн платформата ZOOM. Библиотечните специалисти ще могат да вземат участие в дискусионната среща по всички въпроси за съхраняването и поддръжката на националните ни ценности, духовно-нравствените и културни аспекти, както и всички други направления в нашата библиотечна работа по време на пандемия. 
Срок за заявяване на участие: 7 май 2020 г. на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
Условия за участие: кратки изказвания до 5 мин. или представяне на резюме на доклад.
Техническата проба за включване към платформата ZOOM ще се извърши на 8 май 2020 г. от 11 ч.
Пълен текст...
 
Национален литературен конкурс “Спас Зафиров” 2020 Печат
nch_peshtera.jpg
По повод отбелязването на 75-годишнината от края на Втората световна война Общинска библиотека при НЧ „Развитие – 1873” – Пещера и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Пещера организират национален литературен конкурс “Спас Зафиров” за написване на есе на тема "Никога повече война". В конкурса могат да  участват ученици от 7-ми до 12-ти клас. Есетата трябва да бъдат авторски, в тях да личи отношението на пишещия към темата, както и да показват езиковата култура на автора. За класираните на първите три места в конкурса НЧ ”Развитие – 1873” осигурява парични награди. Номинираните за отличия ще бъдат информирани допълнително как ще си получат наградите по случай 11 май – Ден на библиотекаря.
Конкурсните материали се приемат по пощата на адрес: 4550 Пещера, ул. „Димитър Горов” №4 или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. до 18 ч. на 30 април 2020 г. В пощенския плик на отделен лист се изпращат данни за автора: трите имена, възраст, адрес, клас, училище, тел. за контакт.
 
<< Първа < Предишна 1 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 8 от 8
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.