2020
Поздравителен адрес по случай професионалния празник на библиотечните специалисти Печат
11may.jpg

Уважаеми колеги,

Професията на библиотекаря е колкото позната, толкова и непозната. Често сме възприемани като отдадени любители на книги, които прекарват часове, прелиствайки прашните страници. Ежедневието пък ни сблъсква с хора, които очакват, че знаем всичко и можем да намерим нужната им информация на мига. Дигитално роденото поколение има своите очаквания от нас…
Измина една много трудна и изпълнена с предизвикателства за всички нас година.
Традиционната представа свързва библиотеките със съхраняването и опазването на паметта на нацията. Мисията ни днес обаче е да подпомагаме всеки гражданин и всички сектори на обществото. Затова ние, библиотекарите, сме професионалисти и мечтатели! Убедени сме, че ресурсите, услугите, възможностите, които предоставят библиотеките, подобряват качеството на живот на хората. С хубава книга и проверена информация продължаваме да се грижим за физическото и духовното здраве на нашите читатели и в днешната трудна за всеки реалност. За да продължат да ни вярват!
Честит професионален празник, колеги, всички вие, за които професията библиотекар е мисия и призвание!
Бъдете все така креативни и заредени от добрите практики, научените уроци в последните месеци и плановете за новата нормалност. Продължавайте да вярвате в магията на книгите. Ценете професията и колегите си. Нека социалната изолация си остане само физическа.
Убедени сме, че българското общество има право на по-добри, съвременни и модерни библиотеки! Развитието на библиотеките е вяра в бъдещето. Затова нека си пожелаем достойно бъдеще за нашите библиотеки и здраве и удовлетвореност за всички работещи в тях специалисти.

УС на ББИА

 
Национална библиотечна седмица 2021 Печат
НБС 2021
За 15-а поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира застъпническата кампания Национална библиотечна седмица, която ще се проведе от 17 до 21 май 2021 г. под надслов „Библиотеката ще ти помогне!“. Инициативата се провежда в партньорство с Фондация „Глобални библиотеки – България”.
Молим всички колеги, които ще организират събития в рамките на НБС 2021, да изпратят информация за подготвената програма до 7 май 2021 г. на имейл  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .
Припомняме, че очакваме вашите клипове до 1 минута, отразяващи работата на библиотеката и предлаганите от нея услуги в условия на пандемия, до 23 април 2021 г. (петък).

Можете да изтеглите част от материалите за кампанията:
Послание на НБС 2021 (.pdf)
Лого на кампанията (.pdf) (.pdf)
Плакат (.jpg) 

 

 
Прессъобщение (.docx
 
Съболезнователен адрес до ББИА от НБКМ Печат
 
Последно сбогом! Печат
emilia_milkova_w.jpg
С дълбока скръб съобщаваме, че на 31 март 2021 г. ни напусна д-р Емилия Станева-Милкова, председател на Управителния съвет на ББИА. 
Д-р Емилия Веселинова Станева-Милкова е завършила „Библиотекознание и библиография” в Държавния библиотекарски институт. Придобива магистърска степен във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” по специалност „История”. През 2013 г. защитава докторска дисертация в УниБИТ по Книгознание, библиотекознание и библиография. Има редица специализации в САЩ и Германия. Д-р Милкова е била член на Постоянната комисия „Обществени библиотеки” към ИФЛА. Автор е на множество публикации, библиографски указатели и съставител на сборниците: „С подпис от автора – мигове история”, „Библиотеката в новото хилядолетие”, „Жрец и войн на живота” и др. През последните четири години беше депутат в 44-ото Народно събрание от гражданската квота в парламентарната група на ПП ГЕРБ. През юни 2020 г. беше избрана за председател на ББИА. Емилия Милкова членува в националната експертна група по дигитализация към фонд „13 века България“ и Националния съвет по библиотечно дело към министъра на културата. Удостоена е с наградата „Носител на просветата 2016“ в конкурса на Националното представителство на студентските съвети в България.
Целият професионален път на Емилия Милкова беше посветен на библиотечното дело. Започнала като библиотекар в Детския отдел на Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич, от 1992 г. тя работи първо като каталогизатор, а по-късно като библиотекар в Справочния отдел на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. От 1998 г., повече от 20 години, тя беше директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Д-р Милкова не се примиряваше със статуквото, тя следеше всички новости в развитието на библиотечния сектор и смело ги въвеждаше в практиката на своята библиотека, към която беше силно привързана и обичаше безпределно. Под нейно ръководство тя преобрази облика си и се превърна във водеща обществена библиотека в страната. Безспорен е нейният принос в развитието на електронните услуги, дигитализацията на библиотечните фондове, инициативите за насърчаване на четенето. По нейна идея стартира първият Маратон на четенето, който по-късно се превърна в национална инициатива. Емилия Милкова участва в десетки международни проекти, сред които AquaNarrabilis, X-LIBRIS, LoCloud, Europeana Awareness, Digital Literacy 2.0 и много други.
Емилия впечатляваше всички със своята енергичност, работоспособност, далновидност и иновативни идеи, които въплъщаваше в практиката неуморно. Като депутат и председател на ББИА отстояваше интересите на библиотеките и правеше всичко по силите си за по-доброто им финансиране и правна регулация. Емилия Милкова умееше да отстоява интересите на библиотеките пред изпълнителната власт и да убеждава политиците в тяхната значимост за общественото развитие. Тя остави ярка следа в професионалната ни общност и ще остане еталон за етичност, колегиалност и човещина.
Дълбок поклон пред паметта на Емилия Милкова. Почивай в мир!
 
Годишни библиотечни награди за 2020 г. Печат
logobbia.jpgУС на ББИА започва набиране на кандидатури за Годишните библиотечни награди за 2020 г. Очакваме вашите предложения за:
•    БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА
•    БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА
•    МЛАД БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА
•    ПОДКРЕПА ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ
Може да изпращате вашите предложения на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. до 26 септември 2021 г., като за всяка получена кандидатура ще получите потвърждение. Подаването на предложения става по реда, отразен в Статута и Процедурата на Годишните библиотечни награди. Ако имате въпроси и неясноти по процедурата за изготвяне на предложенията, може да се обръщате към членовете на ИБ на ББИА.
 
Маратон на четенето 2021 Печат
maraton_2021.jpg
Уважаеми колеги,
предстои да проведем заедно шестнадесетия Маратон на четенето от 2 до 23 април 2021 г. Във връзка с ограниченията, наложени в страната поради извънредната епидемична обстановка, ви приканваме да се включите с инициативи в дигитална среда – организиране на онлайн четения, онлайн срещи с автори, разпространяване чрез социалните мрежи на видео записи с четения на разнообразни произведения. Могат да бъдат организирани конкурси за снимка с любима книга, прочетена в този период, или за най-много прочетени книги, както и други подобни, за да демонстрираме и в новата ситуация библиотеките като значим фактор за четене и общуване в онлайн среда.
Моля да изпращате информация за вашите инициативи текущо на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. в периода 1 – 23 април 2021 г.
 
Уебинар „Европейските структурни и инвестиционни фондове (2021 – 2027): възможности за библиотеките” Печат
eblida_webinar.jpg

Българската библиотечно-информационна асоциация и Фондация „Глобални библиотеки – България” организират уебинар на тема „Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) през 2021 – 2027 г.: възможности за библиотеките”, който ще се проведе онлайн през платформа Zoom на 17 март 2021 г. от 14.00 до 16.45 ч. българско време. За да заявите участие в уебинара и да зададете предварително вашите въпроси, свързани с европейските фондове, към Джузепе Витиело, директор на ЕБЛИДА, моля да попълните електронния формуляр. На заявилите участие в уебинара допълнително ще бъде изпратен линк за включване. / Програма

 
Национален календар на библиотечните инициативи през 2021 г. Печат
Календарът е подреден по месеци и библиотеки. Отворен е за допълнения от всички библиотеки в страната. Информация изпращайте на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

ЯНУАРИ 

1 януари – 31 декември
РБ „Априлов – Палаузов” – Габрово
Постоянна витрина по повод 235 години от рождението на Йосиф Соколски (ок.1786 – 30.09.1879) – основател на Габровския Соколски манастир (1832 г.) и на Девическия манастир в Габрово (1836) и 160 години от ръкополагането му от папа Пий IX за архиепископ на Българската униатска църква (2.04.1861).
Постоянна витрина по повод 180 години от издаването на „Денница на новобългарското образование” на Васил Априлов (1841). 
Постоянна витрина по повод 160 години (26.10.1861) от създаването в Габрово на Българско народно читалище (1861), след Освобождението – Габровска народна библиотека „Априлов-Палаузов”. 

1 януари – 31 май
РБ „Любен Каравелов” – Русе
XVІІ международен конкурс за екслибрис "EX LIBRIS – EX TRAINS".

15 януари
РБ „Христо Смирненски” – Хасково
Изложба, посветена на 120 г. от рождението на Делчо Василев, български писател, литературен и театрален критик, публицист, поет и журналист.
 
ФЕВРУАРИ
 
18 февруари – 1 април
РБ „Петър Стъпов” – Търговище
Ученически литературен конкурс за есе на теми „Има два пътя – кой ще изберете?” и „Нужен ли ни е Левски днес“, посветен на 148-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

МАРТ

РБ „Христо Ботев” – Враца
Изложба карикатури на Ивайло Никодимов, посветени на пандемията „Ко вид19”.

1 март – 22 април
Библиотека при НЧ „Развитие 1873” – Пещера 
Национален литературен конкурс „Спас Зафиров” за написване на есе на тема „Бащин език – катехизис мой”.
3 март  
РБ „Стилиян Чилингиров” – Шумен
Онлайн рецитаторски конкурс за изпълнение на българска литература, посветен на Националния празник на България – 3 март и на 140-годишнината от рождението на патрона на библиотеката Стилиян Чилингиров.

15 март – 15 юни
РБ „Дора Габе” – Добрич

Национален конкурс "Гласът на родовата памет" по повод 105-годишнината от репресиите над мирното население от Добруджа (1916 – 1918) и 80 години от Крайовската спогодба (7.9.1940 г.) – съвместна инициатива с Фондация "Вигория" и с подкрепата на Община Добрич.

15 март
РБ „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново
Документална изложба „Дипломацията през сърцата на два  народа – 110 години дипломатически отношения между България и Испания“ – съвместна инициатива с Посолството на Испания в България, Държавна агенция „Архиви” и Регионална дирекция „Архиви“ – Велико Търново, 

АПРИЛ

РБ „Христо Ботев” – Враца
Пролетна онлайн изложба „Честитим ви Воскресение Христово” – пролетни и великденски пощенски картички от фонда на отдел „Краезнание”.

1 април
РБ „Априлов – Палаузов” – Габрово
Обявяване на конкурс за ученическо есе на тема ”Няма по-верен приятел от книгата”, посветен на 160-годишнината от създаването на библиотеката.

2 – 30 април
Библиотека „Родина” – Стара Загора
Общински маратон „Четяща Стара Загора”.

5 април 
РБ „Любен Каравелов” – Русе
II национален младежки форум „Арнаудови срещи 2021. Пътят към познанието“.

21 – 26 април
РБ „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново
„Фоайе на книгата с автограф 2021“ – панаир на книгата с участието на близо 50 издателства от Велико Търново и страната с най-новата си книжна продукция, представяне на автори, изложби и други прояви, чрез които  ще се популяризира книгата. Съвместна инициатива с Община Велико Търново и Асоциация „Българска книга”.

26 април – 21 май
РБ „Дора Габе” – Добрич 
„Видни добруджанци с принос в културата и изкуството на Добруджа” – изложба по повод 95 г. от рождението на народната певица Верка Сидерова Иванова (26 април 1926), почетен гражданин на град Добрич и 90 г. от рождението на Иван Георгиев Иванов, добруджански народен певец и кавалджия (1931 – 1992).
 
МАЙ

РБ „Христо Ботев” – Враца
„Ботеви дни” – всеки ден представяне в социалните мрежи на едно интересно издание от Дигиталната библиотека – колекция „Христо Ботев”.

9 май 
РБ „Петър Стъпов” – Търговище
„Европа в Търговище” – уъркшоп по повод деня на Европа в партньорство с „Европа директно” и посланици на ЕП.

10 – 11 май
РБ „Николай Вранчев” – Смолян
Конкурс „Библиотека на годината”  и  „Библиотекар на годината” за област Смолян, съвместна инициатива на Регионална библиотека и Областна администрация.
„Първоучители и просветители в Средните Родопи” – изложба.
Конкурс за превод на художествен текст от български на английски, немски, испански и руски език на името на патрона на библиотеката Николай Вранчев.

11 май
РБ „Стилиян Чилингиров” – Шумен
Регионална среща на читалищните библиотекари от област Шумен.

17 – 23 май 
Национална библиотечна седмица.

26 – 28 май
РБ „Христо Смирненски” – Хасково
XLIX Национален конкурс за дебютна литература “Южна пролет – 2021”.

28 май 
РБ „Стилиян Чилингиров” – Шумен
VІІ Нощ на библиотеката – гостува Георги Тошев.

ЮНИ

1 юни – 16 септември
Библиотека „Родина” – Стара Загора
Детски литературен конкурс "Нарисувай с думи лятото" (в три възрастови групи от 7 до 14 г.).

9 – 30 юни
РБ „Дора Габе” – Добрич 
„Видни добруджанци с принос в културата и изкуството на Добруджа“ – изложба по повод 95 г. от рождението на Калчо Георгиев, добрички актьор (13 юни 1926 – 1992) и 90 г. от рождението на Галина Ненова, добричка актриса (1931 – 1984). 

14 – 20 юни
РБ „Гео Милев“ – Монтана
Седмица на родния град „Нося Монтана в сърцето си“, посветена на 130 г. от обявяването на градския статут на Монтана.

ЮЛИ

30 – 31 юли
РБ „Стилиян Чилингиров” – Шумен
Младежки фестивал на изкуствата.

АВГУСТ

12 август 
РБ „Николай Вранчев” – Смолян
„Анастас Примовски – краевед, етнограф, фолклорист и писател” – изложба по повод 110 г. от рождението му.

СЕПТЕМВРИ

РБ "Димитър Талев" – Благоевград
XXVIII семинар на фирма РС-ТМ с участие на прдставители на библиотеки от цяла България.

8 септември
РБ „Христо Смирненски” – Хасково
Изложба с творби на фотографа Карекин Каракинян по повод 95 г. от рождението му.

21 септември – 22 октомври 
РБ „Дора Габе” – Добрич 
Изложба на по повод 85 г. от рождението на Елена Попова, добрички краевед, поет, белетрист (1936) и във връзка с Деня на Добрич (25 септември) и 81 г. от възвръщането на Южна Добруджа към България (1940).

23 – 25 септември
РБ „Христо Ботев” – Враца
Литературен фестивал „Враца – книжен град”.

ОКТОМВРИ

РБ "Димитър Талев" – Благоевград
Балканска регионална краеведска конференция „Миналото ни – послание към бъдещето” на тема „Народните художествени занаяти от Македонския край”.

7 – 8 октомври 
РБ „Стилиян Чилингиров” – Шумен
Национална кръгла маса, посветена на 140 години от рождението на Стилиян Чилингиров. 

8 октомври 
РБ „Стилиян Чилингиров” – Шумен
Фотодокументална изложба „Последният възрожденец. 140 години от рождението на Стилиян Чилингиров”.

11 – 22 октомври 
РБ „Стилиян Чилингиров” – Шумен
Европейски седмица на програмирането.

14 – 15 октомври 
РБ „Пейо Яворов” – Бургас
XXXI Национална конференция на ББИА "Библиотеките – предизвикателства и трансформации в COVID и пост-COVID среда".

21 октомври
РБ „Николай Вранчев” – Смолян
„Освобождението на Родопите в снимки и документи“ – конкурс за фотографски колаж по повод празника на община Смолян.

22 октомври 
РБ „Стилиян Чилингиров” – Шумен
Представяне на Дигитална колекция „Календари” по повод 140 години от рождението на Стилиян Чилингиров.

26 октомври
РБ „Априлов – Палаузов” – Габрово
Отбелязване на 160-годишнината на РБ „Априлов – Палаузов” – създаване на Българско народно читалище (26.10.1861), което след Освобождението става Габровска народна библиотека „Априлов – Палаузов”. 

29 – 30 октомври
Библиотека „Родина” – Стара Загора
ХХХVІІІ издание на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев".

29 октомври 
РБ „Стилиян Чилингиров” – Шумен
Есенни поетични четения.

НОЕМВРИ

РБ „Христо Ботев” – Враца
ХVIII регионална краеведска конференция „Миналото на родния край – послание към бъдещето”.

1 ноември
РБ „Априлов – Палаузов” – Габрово
Връчване на Априловска награда за краеведска/историческа книга.

4 ноември 
РБ "Димитър Талев" – Благоевград
Представяне на био-библиография за проф. Илия Манолов, етномузиколог, професор по изкуствознание.

17 – 18 ноември
РБ „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново
XX Национална научна конференция с международно участие „Библиотеки – четене – комуникации”, посветена на информационното осигуряване на лица със специални потребности, организирана съвместно с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

25 ноември
РБ „Гео Милев“ – Монтана
Трета регионална краеведска конференция „Монтана пред погледа на Балкана и ласката на Огоста“ – посветена на 130 г. от обявяването на градския статут на Монтана.

ДЕКЕМВРИ

2 декември
РБ „Христо Смирненски” – Хасково
„Недялка Симеонова – вълшебница на цигулката” – изложба по повод 120 г. от рождението на световноизвестната цигуларка.
 
Становище на ББИА Печат

ДО
Г-Н БОИЛ БАНОВ
МИНИСТЪР
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

ДО
Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ
КОМИСИЯ ПО КУЛТУРА И МЕДИИ
НАРОДНО СЪБРАНИЕ

СТАНОВИЩЕ

Относно: Разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата през 2020 г.

През 2020 г. бяха разпределени допълнителни средства до 5 000 лв. на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата. Усвояването на средствата отново бе чрез заявление за участие и процедура за подбор и оценка.
Със заповед на министъра на културата през 2020 г. бяха утвърдени актуализирани Правила за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата, където бяха взети под внимание част от предложенията на ББИА.

Пълен текст...
 
Становище на ББИА Печат

ДО
Г-Н БОИЛ БАНОВ
МИНИСТЪР
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

ДО
Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ
КОМИСИЯ ПО КУЛТУРА И МЕДИИ
НАРОДНО СЪБРАНИЕ

СТАНОВИЩЕ
Относно: Реализиране на Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на Министерството на културата  през 2020 г.

През 2020 г. за програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ бяха осигурени 2 млн. лева от бюджета на Министерството на културата. Участието в програмата отново бе на конкурсен принцип, чрез процедура за подбор и оценка на проекти в две сесии – първа, за НБКМ, регионални и общински библиотеки и втора, за читалищни библиотеки. Участието на голяма част от нашите членове с проектни предложения, както и участието на представители на ББИА в конкурсната процедура, ни ангажира да изразим нашата позиция относно начина на провеждане на конкурсните сесии и резултатите от тях.
Със заповед на министъра на културата през 2020 г. бяха утвърдени Правила за условията и реда за финансово подпомагане на проекти на обществените библиотеки при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, които отразяват голяма част от исканията ни в публикуваните през годините становища на ББИА за промени в Правилата с цел средствата по програмата да бъдат изцяло усвоени и изразходвани по възможно най-добрия начин.

Пълен текст...
 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 15 - 24 от 24
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.