Начало arrow Актуално arrow Архив arrow Международни 2021
Международни 2021
Уебинар „Културното наследство в бъдещето на Европа“ Печат
webinar_2021_im.jpg
На 26.11.2021 г. (петък) от 14:00 ч. ще се проведе уебинар „Културното наследство в бъдещето на Европа“. Уебинарът информира за „Конференция за бъдещето на Европа“, която цели да даде на гражданите по-голяма роля във формирането на бъдещите политики и цели на ЕС и в която всички европейци са добре дошли да участват в дискусиите, независимо от възраст, пол, образование или професия, като се насърчава активното участие на младите хора.
Уебинарът се организира от г-жа Искра Михайлова – евродепутат, зам.-председател на политическата група „Обнови Европа“ в Европейския парламент. На него ще бъде представена Конференцията за бъдещето на Европа – цели и очаквания, от г-н Илхан Кючюк – евродепутат, представител на Европейския парламент в „Конференцията за бъдещето на Европа“. Доц. д-р Анета Дончева – председател на ББИА ще сподели практики от работата на българските библиотеки по време на пандемията и ще представи идеите си за това как трябва да се промени отношението и какви трябва да са приоритетите на българските библиотеки след COVID-19.
Приканваме всички колеги с активна гражданска позиция да участват като изкажат мнение и предложат идеи, защото това може да допринесе за реалното отражение върху важните решения и конкретни действия на ЕС, които ще бъдат взети в областта на културата, културното наследство и институциите на паметта – библиотеки, музеи, галерии, архиви. За участие може да се регистрирате на сайта
 
Уебинар „Европейските структурни и инвестиционни фондове (2021 – 2027): възможности за библиотеките” Печат
eblida_webinar.jpg
На 17 март 2021 г. се проведе националният уебинар на ЕБЛИДА с българските библиотеки, организиран от ББИА и ФГББ и посветен на възможностите за финансиране на библиотечни проекти чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Библиотеката на МУ – Пловдив и РНБ „П. Р. Славейков“ – Велико Търново запознаха участниците с опита си при изпълнението на проекти, финансирани по ЕСИФ през изминалия програмен период. Директорът на ЕБЛИДА Джузепе Витиело представи насоките по темата, включени в доклада на организацията „Да мислим немислимото: програма на европейските библиотеки в условията на пост-Ковид, свързана с Целите за устойчиво развитие и финансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове (2021 – 2027)“. 
Пълен текст...
 
Международна награда в областта на маркетинга на ИФЛА Печат
thinkoutsidethebook.jpg
Секцията по мениджмънт и маркетинг на ИФЛА в партньорство с компанията PressReader обявява конкурс за международна награда в областта на маркетинга за библиотеки, които са реализирали успешни маркетингови проекти или кампании. През 2021 г. победителите, заели първо, второ и трето място, ще получат средства за покупка на нови технологии за своята библиотечна дейност. Те ще бъдат поканени да представят своите добри практики в областта на маркетинга на конгреса на ИФЛА през 2021 г., който ще се проведе в онлайн формат. 10-те най-добри кандидатури ще бъдат отличени със сертификати.
Лица, подали заявки в указания срок, ще получат свободен достъп за един месeц до ресурсите на PressReader, а също и достъп до пълния каталог с вестници и списания в мобилното приложение PressReader. Победителите ще бъдат обявени през април и ще бъдат наградени по време на виртуалния конгрес на ИФЛА 2021. Може да подадете онлайн вашата кандидатура най-късно до 19 март 2021 г.
 
Награда за зелена библиотека 2021 на ИФЛА Печат
ifla-ensulib-logo.png
ENSULIB и Секцията по околната среда, устойчивостта и библиотеките на ИФЛА обявяват 6-та награда за зелена библиотека 2021! Наградата ще спомогне за осветяване на ролята на библиотеките и библиотекарите в развитието на стандартите за устойчивост и насърчаване на специализирани знания в рамките на професионалната практика.
Всяка библиотека с проект, инициатива или идея в областта на зелените библиотеки може да кандидатства за наградата. Проектът, инициативата или идеята могат да бъдат представени по различни начини – чрез есе, видео, плакат, статия, набор от слайдове. Кандидатурите трябва да бъдат написани на един от седемте езика на ИФЛА.
Финалистите ще бъдат представени на виртуалния 87-и Световен библиотечно-информационен конгрес на ИФЛА 2021. Крайният срок за кандидатстване е 28 февруари 2021 г.
 
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.