Начало arrow Актуално arrow Новини от библиотеките
Новини от библиотеките
ХХХІХ Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" Печат
logo_biblioteka_rodina.jpg
Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви. Организира се от Библиотека "Родина" и къща музей "Гео Милев" и е част от културния календар на Община Стара Загора.
В конкурса могат да участват всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години към датата на отчитане на конкурса – 28 октомври 2022 г., които нямат издадена стихосбирка. Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби.
Творби на участниците се приемат до 30 септември 2022 г. на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , факс: 042 603 950 или с препоръчана кореспонденция на адрес: 6000 Стара Загора, бул. „Руски“ 17, Библиотека „Родина”. Изпратените текстове трябва да са придружени с точно посочени: име, презиме и фамилия на участника; настоящ адрес, телефон за контакти, имейл адрес; дата, месец, година и място на раждане.
Пълен текст...
 
Обява за работа в Пловдив Печат
mu_plovdiv.jpg
Медицински университет  Пловдив обявява конкурс по документи и събеседване за заемане на две щатни длъжности "библиотекар" в Библиотечно-информационния център, едната от които е по чл. 68, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда (заместване на отсъстващ служител).
Основни дейности: регистрация и библиотечно-информационно обслужване на български и чуждестранни студенти и преподаватели; каталогизация и аналитико-синтетична обработка на библиотечни документи; справочно-библиографска и информационна дейност.
Документи се подават всеки делничен ден от 8:00 до 12:00 и от 13:00 до 16:30 часа в Библиотеката на МУ  Пловдив на бул. "Васил Априлов" № 15А в срок до 23 септември 2022 г. Телефон за връзка с БИЦ: 0882 512 972.
Пълен текст...
 
Напусна ни Богдана Сиракова Печат
bogdana_sirakova.jpg

С дълбока скръб съобщаваме, че на 16 август 2022 г. ни напусна Богдана Христова Сиракова – библиотекар, вдъхновител на много млади автори и радетел за разпространение на българската литература с голямо сърце. Родена е на 20 юни 1964 г. в Пещера. Завършва Института по библиотечно дело в София, специалност "Библиотекознание и библиография" през 1992 г. и семестриално специалност "Библиотечни и информационни науки" в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в Библиотеката при НЧ "Развитие – 1873" – Пещера 26 години, като от 2019 г. е главен библиотекар.
Богдана Сиракова активно сътрудничи на списание „ББИА онлайн“ от 2017 г. с нейни публикации и интервюта с млади пещерски автори. Реализираната с нейна подкрепа инициатива за популяризиране на българската поезия в чужбина „Българско слово без граници“ също беше отразена на страниците на списанието. 
Дълбок поклон пред паметта на Богдана Сиракова. Почивай в мир!
 
Научна конференция "Интерпретиране на историческата тема в литературата през 21 век" Печат
logo_vtarnovo.jpg
На 17 и 18 ноември 2022 г. в Регионална библиотека "Петко Р. Славейков" – Велико Търново ще се проведе XXI национална научна конференция с международно участие "Библиотеки – четене – комуникации" на тема "Интерпретиране на историческата тема в литературата през 21 век". Конференцията е посветена на 100-годишнината от учредяването на Великотърновската народна библиотека. Обхваща теми в областта на библиотечни и информационни науки, книгознание, литературна история, печатни комуникации и медии. Участниците с доклади трябва предварително да ги предоставят на хартиен и електронен носител до 15 октомври 2022 г. За повече информация: имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. ; тел.: 062/620 208; 062/628 098.
 
Теодора Георгиева е избрана за директор на общинската библиотека в Казанлък Печат
teodora-docheva-georgieva.jpg
След проведен конкурс през юли за директор на Общинска библиотека „Искра“ – Казанлък е избрана Теодора Георгиева. Завършила е библиотечен и комуникационен мениджмънт във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Тя е част от екипа на библиотеката от 1986 г., като през годините е заемала различни длъжности. През последните години отговаря за Детско-юношеския отдел. Тя е била общински съветник в Общинския съвет – Казанлък от 2011 до 2015 г. и председател на Комисията по култура, вероизповедания и информационни средства.
Като основен приоритет в бъдещата си работа Теодора Георгиева поставя приобщаването на децата и младите хора към книжното богатство и различните възможности за привличането им към библиотеките.
От името на цялата колегия пожелаваме на Теодора Георгиева успешен и ползотворен път като ръководител на казанлъшката библиотека!

 
Обява за работа в София Печат
nch_aleko_konstantinov_sofia_w.jpg
Народно читалище „Алеко Константинов  1897” с адрес: София, ул. „Оборище” №73, обявява свободно работно място за длъжността „Библиотекар”. Необходими документи за кандидатстване: 
1. Копие от документи за придобита образователно-квалификационна степен, допълнителна квалификация. 
2. CV – европейски формат. 
Кандидатите подават документите за кандидатстване на имейл адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. в срок до 10 май 2022 г. включително. След подбора по документи допуснатите до събеседване кандидати ще бъдат уведомени допълнително за мястото, датата и часа на провеждането му. С избрания кандидат ще бъде сключен постоянен трудов договор с 6-месечен изпитателен срок. Лице за контакт: Цветанка Котева. Телефон за контакти: 0885657289. 
Пълен текст...
 
Обява за работа в София Печат
hch_tzar_boris_iii_w.jpg
Народно читалище „Цар Борис III – 1928“, София, ул. „Клокотница“ №29 обявява свободно работно място за длъжността „Библиотекар”. Необходими документи за кандидатстване:
1.  Копие от документи за придобита образователно-квалификационна степен, допълнителна квалификация.
2.  CV – европейски формат.
Кандидатите подават документите за кандидатстване лично в библиотеката на читалището, София, ул. „Клокотница“ № 29 в срок до 31 май 2022 г. включително. След подбора по документи, допуснатите до събеседване кандидати ще бъдат уведомени допълнително за мястото, датата и часа на провеждането му. С избрания кандидат ще бъде сключен постоянен трудов договор с 6-месечен изпитателен срок.
Лице за контакт: Галина Савова. Телефон за контакти: 0885643045.
Пълен текст...
 
Обява за работа в Пловдив Печат
mu_plovdiv.jpg
Медицински университет  Пловдив обявява конкурс по документи и събеседване за заемане на една длъжност "библиотекар" в Библиотечно-информационния център. Основни дейности: регистрация и библиотечно-информационно обслужване на български и чуждестранни студенти и преподаватели; каталогизация и аналитико-синтетична обработка на библиотечни документи; справочно-библиографска и информационна дейност.
Документи се подават всеки делничен ден от 8:00 до 12:00 и от 13:00 до 16:00 часа в Библиотеката на МУ  Пловдив на бул. "Васил Априлов" № 15А в срок до 15 април 2022 г. Телефон за връзка с БИЦ: 0882 512 972.
Пълен текст...
 
Национален литературен конкурс “Спас Зафиров” 2022 Печат
nch_peshtera.jpg
Библиотеката при НЧ „Развитие – 1873” – Пещера организира по повод 300 г. от рождението на Паисий Хилендарски Национален литературен конкурс “Спас Зафиров” 2022 за написване на есе на тема „Будителите, които ни вдъхновяват”. В конкурса могат да участват ученици от 7-и до 12-и клас. Есетата трябва да бъдат авторски, в тях да личи отношението на пишещия към темата, както и да показват езиковата култура на автора. За класираните на първите три места в конкурса НЧ ”Развитие – 1873” осигурява парични награди. Номинираните за отличия ще бъдат информирани допълнително как ще си получат наградите по случай 11 май – Ден на библиотекаря.
Конкурсните материали се приемат по пощата на адрес: 4550 Пещера, ул. „Димитър Горов” №4 или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. до 18 ч. на 22 април 2022 г. В пощенския плик на отделен лист се изпращат данни за автора: трите имена, възраст, адрес, клас, училище, тел. за контакт.
 
ІХ Международна научна конференция „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ Печат
rb_ruse_2022.jpg

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе организира ІХ Международна научна конференция „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“, която ще се проведе на 28 и 29 април 2022 г. в Русе. Конференцията се посвещава на 150 г. от Първото общо събрание на БРЦК и 150 г. от смъртта на Ангел Кънчев. Съорганизатори на научния форум са Русенски университет „Ангел Кънчев“, Съюз на учените – клон Русе, Национален музей „Васил Левски“ – Карлово, Фондация "Васил Левски".
Срокът за изпращане на докладите и заявките за участие е до 5 април 2022 г. Таксата за участие от 60.00 лв. се плаща по банков път. Разходите на участниците (пътни, дневни и квартирни) са за сметка на командироващата страна. За повече информация: Валерия Йорданова, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , 0876043155 и Валентина Караджова, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , 0878574912.
 
<< Първа < Предишна 1 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 13 от 13
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.