Начало arrow Актуално arrow Архив arrow От библиотеките 2022
От библиотеките 2022
Напусна ни Зорница Петкова Печат
SU.jpg
С дълбока скръб съобщаваме, че на 17 ноември 2022 г. ни напусна доц. д-р Зорница Петкова, водещ изследовател, един от основоположниците, преподавател и създател на цялостната концепция за съдържанието и реализирането на основната за библиотечното образование дисциплина “Теория на научната информация”. Двадесет и пет години от издирвателската и преподавателската дейност на Зорница Петкова са свързани със съвременната “Катедра по библиотекознание, научна информация и културна политика”.
Зорница Петкова е родена през 1927 г. Завършва английска филология и курсовете към “Българския библиографски институт“. През 1956 г. печели конкурс за научен сътрудник в “Българския библиографски институт”, а след сливането му с Народната библиотека продължава да работи в нея до 1972 г. 
През 1965 г. е избрана с конкурс и за хоноруван преподавател по дисциплината “Теория и методика на научната информация” в „Катедрата по библиотекознание и научна информация“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а от 1972 г. отново след конкурс става щатен преподавател. През 1982 г. защитава докторат върху научната информация в областта на библиотекознанието, библиографията и информатиката. Тя разработва два основни курса – „Теория и методика на научната информация” и „Организация на информационната дейност”. През 1985 г. става първият доцент в областта на научната информация у нас. 
Първоначалните изследователска дейност на Зорница Петкова е тясно обвързана с библиографските среди, от които тя израства, и се свързва с десетки публикации. В областта на научната информация и научно-информационната дейност нейните изследователски интереси са свързани с библиометричните анализи на документалните потоци. Тя е сред специалистите, наложили този тип анализи в българската информационна практика. Тя е и първият автор у нас, популяризирал световната информационна система „Science Citation Index”, изследва и представя различни гледни точки за същността и перспективите на развитие на информационната наука, обективна и ясна картина на основните проблемни изследвания в областта, дискусиите, свързани с утвърждаването на единна терминология и на еволюцията в обекта и предмета на изследване на информационната наука от оформянето ѝ като самостоятелна научна дисциплина до средата на 80-те години на ХХ век.
Дълбок поклон пред паметта ѝ!
 
Национална работна среща на училищните библиотекари в Пловдив Печат
logo_nbiv.png
На 31 октомври и 1 ноември 2022 г. в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив ще се проведе Национална работна среща на училищните библиотекари на тема: „Бъдещето на училищните библиотеки“. Желаещите да участват може да попълнят и изпратят електронната заявка най-късно до 17 октомври 2022 г. За повече информация: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , 0899 926 798; Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , 0893 681 622.
 
ХХХІХ Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" Печат
logo_biblioteka_rodina.jpg
Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви. Организира се от Библиотека "Родина" и къща музей "Гео Милев" и е част от културния календар на Община Стара Загора.
В конкурса могат да участват всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години към датата на отчитане на конкурса – 28 октомври 2022 г., които нямат издадена стихосбирка. Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби.
Творби на участниците се приемат до 30 септември 2022 г. на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , факс: 042 603 950 или с препоръчана кореспонденция на адрес: 6000 Стара Загора, бул. „Руски“ 17, Библиотека „Родина”. Изпратените текстове трябва да са придружени с точно посочени: име, презиме и фамилия на участника; настоящ адрес, телефон за контакти, имейл адрес; дата, месец, година и място на раждане.
Пълен текст...
 
Обява за работа в Пловдив Печат
mu_plovdiv.jpg
Медицински университет  Пловдив обявява конкурс по документи и събеседване за заемане на две щатни длъжности "библиотекар" в Библиотечно-информационния център, едната от които е по чл. 68, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда (заместване на отсъстващ служител).
Основни дейности: регистрация и библиотечно-информационно обслужване на български и чуждестранни студенти и преподаватели; каталогизация и аналитико-синтетична обработка на библиотечни документи; справочно-библиографска и информационна дейност.
Документи се подават всеки делничен ден от 8:00 до 12:00 и от 13:00 до 16:30 часа в Библиотеката на МУ  Пловдив на бул. "Васил Априлов" № 15А в срок до 23 септември 2022 г. Телефон за връзка с БИЦ: 0882 512 972.
Пълен текст...
 
Напусна ни Богдана Сиракова Печат
bogdana_sirakova.jpg

С дълбока скръб съобщаваме, че на 16 август 2022 г. ни напусна Богдана Христова Сиракова – библиотекар, вдъхновител на много млади автори и радетел за разпространение на българската литература с голямо сърце. Родена е на 20 юни 1964 г. в Пещера. Завършва Института по библиотечно дело в София, специалност "Библиотекознание и библиография" през 1992 г. и семестриално специалност "Библиотечни и информационни науки" в СУ "Св. Климент Охридски". Работи в Библиотеката при НЧ "Развитие – 1873" – Пещера 26 години, като от 2019 г. е главен библиотекар.
Богдана Сиракова активно сътрудничи на списание „ББИА онлайн“ от 2017 г. с нейни публикации и интервюта с млади пещерски автори. Реализираната с нейна подкрепа инициатива за популяризиране на българската поезия в чужбина „Българско слово без граници“ също беше отразена на страниците на списанието. 
Дълбок поклон пред паметта на Богдана Сиракова. Почивай в мир!
 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 9 от 15
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.