Новини
Честит юбилей! Печат
tatiana_ianakieva_2024.jpg
На 11 януари 2024 г. се навършиха 80 години от рождението на доц. д-р Татяна Янакиева – филолог, библиограф, един от водещите специалисти в областта на библиотечно-информационните науки в България. Тя е родена в Добрич. Завършва СУ „Св. Климент Охридски” и специализира в Московския държавен институт по култура. Тя е сред основателите и пръв председател на Съюза на библиотечните и информационните работници – СБИР (днешната Българска библиотечно-информационна асоциация) два мандата (1990 – 1994). Името ѝ се свързва с утвърждаването на модерното библиотечно образование в България, с инициирането и реализирането на множество научни прояви, с участието в разнообразни проекти, с многобройни публикации по проблемите на съвременната библиография, с обучението на поколения библиотечни специалисти. 
В статия по случай 25-годишнината на асоциацията, публикувана в списание „ББИА онлайн”, Татяна Янакиева, заедно с Мария Капитанова и Ани Гергова (също председатели на СБИР), пожелава: „Драги колеги и приятели, обръщаме се към вас в този празничен за всички нас четвъртвековен юбилей на нашата професионална организация с думите: Вярвайте в бъдещето на библиотеките! И се борете за него!”.
По случай юбилея ѝ пожелаваме много здраве и бодрост!
 
Весели празници! Печат
praznici_2024.jpg
 
Кръгла маса по проблемите на каталогизацията Печат
      logo_ff_su.png logo_ub_SU.jpg
                                               
                                                                      
logobbia_m.jpg
На 27 ноември 2023 г. в конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса по проблемите на нормативната уредба на българската каталогизация, организирана от Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ и Българската библиотечно-информационна асоциация. Тя се проведе в хибриден формат, като участие взеха близо 100 представители на различни библиотеки и институции от страната. На кръглата маса, открита от доц. Анета Дончева, председател на ББИА, бяха представени четири презентации:
В проведените дискусии бяха обсъдени различни предложения за премахване на остарели стандарти и за споразумение за разработване на нови правила за каталогизация. Предложена беше структура на работна група с ръководител доц. Милена Миланова – ръководител на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ и представители на най-големите български библиотеки и план за действие, който да се следва.
 
Нов размер на годишния членски внос от 2024 г. Печат
logobbia_m.jpg
Уважаеми колеги,
на Общото годишно отчетно събрание на ББИА, което се проведе на 24 март 2023 г. в София, беше обсъдено, гласувано и прието решение за повишаване на размера на годишния членския внос от 1 януари 2024 г., както следва:
Индивидуален членски внос: за работещи – 24 лв.; за пенсионери – 6 лв.
Членски внос за юридически лица според числеността на персонала:
  • от 1 до 3 души – 40 лв.
  • от 4 до 10 души – 80 лв.
  • от 11 до 20 души – 100 лв.
  • от 21 до 50 души – 150 лв.
  • от 51 до 100 души – 180 лв.
  • над 100 души – 200 лв.
  • за фирми, издателства и други организации – 150 лв.
 
Предложения на ББИА за промени в Проекта на Закон за държавния бюджет на РБългария за 2024 г. Печат
mf_2023.jpg
Уважаеми колеги,
Колегията е информирана, че на 10 ноември 2023 г. Министерството на финансите (МФ) официално публикува Проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 г.  и от този момент на практика са започнали дебатите по  проекта. Малко преди това МФ публикува и „Анализ на дейността на музеите, художествените галерии и библиотеките с регионален характер и на читалищата“, който предизвика доста бурни реакции и несъгласия. В тази връзка нашата Асоциация, подкрепяна във всичките си действия от Фондация „Глобални библиотеки – България“ (ФГББ), направи опити за получаване на допълнителна информация и изясняване на противоречивите позиции относно състоянието и финансирането на обществените библиотеки в страната. На 13 ноември, на годишния форум на ФГББ, председателят на ББИА, членове на УС на ББИА и колеги от различни библиотеки разговаряха с министър Асен Василев, който ни демонстрира уважение и готовност за конкретни действия за подобряване на работата на библиотеките. На 14 ноември участвах  в  Кръгла маса на тема “Устойчиво финансиране на българската култура“, която се проведе в Народното събрание и беше организирана от Комисията по култура и медии в 49-то Народно събрание на Република България, Министерството на културата, Националното сдружение на общините в Република България и Обсерваторията по икономика на културата. На 17 ноември заедно със Спаска Тарандова участвахме в среща, в кабинета на министъра на финансите Асен Василев, организирана от депутати от Комисията по културата.  На тази среща се разбрахме с министъра какво конкретно можем да предложим. 
Така се оформи един пакет с предложения, отнасящи се до финансирането на  обществените библиотеки, които УС на ББИА разгледа и одобри на свое заседание на 20 ноември. Този пакет съдържа:
ЧАСТ 1. Предложения за промяна на стандарта за субсидирана численост в сектора „Регионални библиотеки“
1. ПИСМО на ББИА, подкрепено от директорите на регионалните библиотеки, за  увеличение на Единния разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки и увеличение на размера на допълващия стандарт за управляваните закрити площи в библиотеките.
ЧАСТ 2. Предложение за промяна на размера на средствата по програма на Министерство на културата 
1. ПРЕДЛОЖЕНИЕ за увеличаване на размера на средствата по Програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, изпълнявана от Министерството на културата.
ЧАСТ 3. Предложения за допълнително финансиране (програмно финансиране) на обществените библиотеки
1. ПРОГРАМА за допълнително финансиране на общинските/градските библиотеки за 2024 г.
2. ПРОГРАМА за допълнително финансиране на регионалните библиотеки за 2024 г.
3. ПРЕДЛОЖЕНИЕ за допълнително финансиране на читалищните библиотеки за 2024 г.
4. СПИСЪК на проекти на регионалните библиотеки, готови за реализиране.
Предложенията са изпратени в парламента, в министерствата, имащи отношение към дейността и финансирането на обществените библиотеки, а също така и в Националното сдружение на общините в Република България. 
Всички оставаме с надеждата предложенията ни да бъдат обсъдени и приети.

Анета Дончева
 
Среща на УС на ББИА с представители на EBLIDA и SIGL Печат
fgbb_2023.jpg
На 13 и 14 ноември 2023 г. в София се проведе VIII Национален форум „Библиотеките днес”, посветен на 10-годишнината от учредяването на Фондация „Глобални библиотеки – България”. Темата на форума беше „Партньорство за устойчивост”. ББИА е институционален партньор на форума и нейни представители взеха активно участие в дискутираните в сесиите проблеми, свързани с новите възможности за бъдещо сътрудничество на трансгранично, транснационално и европейско ниво с цел библиотеките да се развиват все повече като информационни посредници и центрове за устойчивото развитие на общностите, за по-добър достъп до интернет, информационни услуги, дигитална, информационна и медийна грамотност, учене през целия живот, развитие на креативните и предприемачески умения, повишаване на участието на гражданите в обществения живот и по-добра интеграция на групите в неравностойно положение.
В рамките на форума се състоя среща на представители на УС на ББИА с официалните гости и панелисти г-жа Хела Клаузер и г-жа Инга Лунден. Г-жа Хела Клаузер е вицепрезидент на EBLIDA (2021 – 2024), отговаря за международното сътрудничество в рамките на мрежата за върхови постижения за библиотеки към Германската библиотечна асоциация (Deutscher Bibliotheksverband dbv) в Берлин и е член на борда на асоциацията BID (Bibliothek Information Deutschland). Г-жа Инга Лунден – член на борда на SIGL (Stichting IFLA Global Libraries), дълги години е била доброволец за програмата „Глобални библиотеки“ на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и познава българските библиотеки и библиотекари, защото през 2016 г. е гостувала в София като ментор в INELI Balkan (International Network of Emerging Library Innovators in Balkan), а две години преди това също гостува като президент на Шведската библиотечна асоциация. На срещата присъства и г-н Михаил Бояджиев – председател на Управителния съвет на Фондация „Глобални библиотеки – България“.
Пълен текст...
 
Абонаментна кампания за 2024 г. Печат
korica_2023_1-2.jpg

Уважаеми колеги,
продължава абонаментната кампания за списание ББИА онлайн за 2024 г. Предлагаме следните варианти за абонамент:
- печатно издание за 1 година (65 лв.);
- електронно издание за 1 година (30 лв.);
- печатно и електронно издание за 1 година (75 лв.). 

Моля да преведете сумата най-късно до 31 януари 2024 г. по банков път на сметката на ББИА:
УниКредит Булбанк 
IBAN BG13UNCR70001520064429 
BIC: UNCRBGSF

Талонът за абонамент може да бъде изтеглен от уеб страницата на списанието. Изпращайте талоните на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или на адрес: 1000 София, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16. Приложение към талона – копие от платежния документ. Списанието е включено и в каталога на Доби прес
 
Ръководството на ББИА проведе работна среща с министър Кръстю Кръстев Печат

На 19 септември 2023 г. Председателят на ББИА доц. д-р Анета Дончева, членове на УС, представители на общинските и читалищните библиотеки се срещнаха с министъра на културата Кръстьо Кръстев. В срещата участваха Амелия Гешева, съветник на министъра на културата и директорът на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ д.н. Силва Хачерян. 

Представителите на библиотечната общност информираха министър Кръстев и екипът му за необходимостта от усъвършенстване на нормативната уредба и по-специално настояха за последваща оценка на въздействието на Закона за обществените библиотеки (ЗОБ) с оглед новите Насоки на Съвета на Европа и становищата на  Европейското бюро за библиотеки, информация и документация (EBLIDA) относно библиотечното законодателство и политика в Европа от 5 април 2023 г. Усъвършенстване на механизма на финансиране и ефективно използване на средствата за обществените библиотеки също бяха обсъдени. Участниците в срещата споделят разбирането за  необходимостта от изработването на ясни критерии и показатели за оценка на дейността на библиотеките като път за постигане на финансиране, което да осигури разнообразните дейности на библиотеките и да осигури достойно заплащане на труда на библиотечните специалисти. Министър Кръстев постави като акцент необходимостта от синхронизиране на цялостното законодателство в сферата на културата. В тази връзка той подчерта ключовата роля, която има взаимодействието между Българската библиотечно-информационна асоциация и Министерството на културата, а също и сътрудничеството им с Националното сдружение на общините в Република България.

ББИА обърна внимание на Министъра, че са необходими промени в начините на администриране в МК на различните програми за библиотеките и създаване на нови, свързани с технологичното обновление и процесите на дигитализация.

mk-1.jpg 

mk-2.jpg

 

 
Резултати от проекта на ББИА по Оперативна програма „Добро управление” Печат
eu_sefright.png   logo-bg-right.jpg
Сдружение „Българска библиотечно-информационна асоциация” е страна по Административен договор № BG05SFOP001-2.025-0114-С01 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, представляваща минимална помощ в съответствие с Регламент (ЕС) № 1407/20131, по Оперативна програма „Добро управление“, процедура  BG05SFOP001-2.025 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор с предмет „ПОВИШАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКОТО УЧАСТИЕ В ПРОЦЕСИТЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ И МОНИТОРИНГ НА ПОЛИТИКИ И ЗАКОНОДАТЕЛСТВО“, при изпълнението на който се изготвиха следните проектни резултати:
  1. Всички препоръки и добри практики, оформени в Методика за гражданско включване в процеса на оценка на въздействието на законодателството, приложима за различни сфери на управление.
  2. Аналитичен доклад, съдържащ изводите от проведените аналитично-проучвателни действия.
  3. Всички препоръки и изведени добри практики, оформени в Типизирана шаблонна процедура, която да води до създаването на аналитични изводи с типизирана структура, предоставяща възможност да бъдат изразени становища и отправени препоръки до органите със законодателна инициатива или нормотворчески компетенции.
  4. Аналитичен доклад, въз основа на който е създадена типизираната шаблонна процедура.
  5. Доклад, съдържащ конкретни предложения за подобрение на законодателството по такъв начин, че да е възможно включването им в политиките на управляващите органи – резултат от изпълнението на дейността, в едно с аналитичен доклад, съдържащ всички изводи от проведените аналитично-проучвателни действия, оформени като препоръки, предложения и добри практики.
 
Напусна ни Константинка Калайджиева Печат
kalaidjieva.jpg
С дълбока скръб съобщаваме, че ни напусна Константинка Калайджиева, първата жена директор на Народната библиотека, чиято всеобхватна дейност ѝ отрежда място на бележит теоретик, далновиден стратег и успешен практик, като действията ѝ довеждат до значими положителни резултати в областта на библиотечното дело в България. Тя е родена на 5 декември 1921 г. в София, в семейство на българи от Кукуш – Егейска Македония, които след Балканските войни се заселват в България. През 1940 г. завършва с отличие Втора девическа гимназия. Включва се като доброволка в частите на Първа българска армия и участва в Отечествената война, а през 1946 г. завършва немска филология в Софийския университет.
През 1948 г. завършва шестмесечния Стажантски курс за библиотекари с висше образование, организиран в Народната библиотека и остава да работи в нея като организатор на този курс. През 1950 г. е изпратена в Комитета за култура, където създава и ръководи в продължение на две години отдел „Библиотеки“. Участва в създаването на Държавния библиотекарски институт. През 1952 г. се връща в Народната библиотека, като в продължение на 27 години я ръководи – от 1956 до 1965 г. е заместник-директор, а от 1965 до 1983 г. е неин директор. 
Целият професионален и житейски път на К. Калайджиева е посветен на библиотеките. На тях тя отдава всичките си знания, опит и енергия. Като директор на Народната библиотека тя създава екип от отлични специалисти и я развива като институция от национално значение. Нейната дейност, многобройните ѝ публикации, компетентност и ерудиция намират международно признание с избора ѝ за член на Изпълнителния комитет на ИФЛА, международен консултант и един от тримата членове на Съвета по библиотечните въпроси към Генералния секретар на ЮНЕСКО. 
Научнопубликационната дейност на Константинка Калайджиева представя широтата на мисълта и мащабите на извършената под нейно ръководство работа през годините. Тя има над 250 публикации (книги, студии, статии, доклади и др.), издадени у нас и в чужбина. Най-сериозният ѝ труд са „Материалите за историята на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ 1944 – 1978“, които представят, на базата на огромен брой проучени документи и личен опит, изграждането на Националната библиотека като съвременен научен институт и на библиотечното дело в България.
След като напуска библиотеката поради несъгласия с Министерството на културата, К. Калайджиева продължава да работи активно, за да докаже, че библиотеките са смисълът на нейния живот. В редица интервюта критикува дейността на националната, а и на други библиотеки. За своята огромна по мащабите си съзидателна дейност тя е удостоена със званието „Заслужил деятел на културата“, носител е на много държавни отличия, сред които и орден „Св. св. Кирил и Методий“, І степен. През 2016 г. отказва най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“, като посочва, че наградата е обезсмислена заради "липсата на адекватна държавна политика в областта на библиотечното дело" и е факт, че "постиженията, заради които е присъдена наградата на Министерство на културата, вече не съществуват".
Дълбок поклон пред паметта на Константинка Калайджиева. Почивай в мир!

Снимката е взета от сайта на вестник „Дума“.
 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 14 от 23
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.