Начало arrow Дейности arrow Законодателни инициативи
Законодателни инициативи
Изслушване на представители на ББИА в Комисията по културата, гражданското общество и медиите Печат
На 27 юни 2012 г. се състоя изслушване на ББИА в Комисията по културата,гражданското общество и медиите в изпълнение на предложението на г-жа Даниела Петрова, дадено на срещата с представители на асоциацията по време на Националната библиотечна седмица. В съответствие с процедурата по изслушванията, УС на ББИА подготви материала „Проблеми на библиотеките в българия и предложения за тяхната модерна перспектива“, който беше изпратен до народните представители за предварително запознаване.
Пълен текст...
 
Кръгла маса за ролята на училищните библиотеки Печат
Българската библиотечно-информационна асоциация взе участие в кръгла маса на тема „Учебникът и училищните библиотеки в контекста на Проекта за Закон за училищното образование“, проведена на 16 февруари 2011 г. в Народното събрание на Република България. Форумът беше организиран от СДС и Асоциация „Българска книга“. 
Целта на форума бе да се повдигне дебат за ролята на учебника и училищните библиотеки в образователния процес в България. „Приемането на нов Закон за училищното образование е поредната и единствена възможност – се казва в поканата, да се регламентират статутът, функциите и задачите, както и финансирането на училищната библиотека като съвременен библиотечно-информационен център и е важно този дебат да не остане единствено в коридорите на Министерството на образованието.“
Пълен текст...
 
Статут на училищната библиотека и училищния библиотекар Печат

Статут на училищната библиотека и училищния библиотекар в Закона за предучилищното  и училищното образование

Във връзка с изработването на проект за Закон за училищното образование и предложението на МОМН за обществена дискусия (публикувано на сайта на Министерството на 2 август 2010 г.) Българската библиотечно-информационна асоциация отново внесе своето становище и конкретните си предложения по текстовете на Проектозакона за статута на училищната библиотека и училищния библиотекар. Писмата с позицията на ББИА са предоставени на вниманието на експертите на МОМН и на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание на 4 август 2010 г.

На сайта на НС е публикуван текстът на Законопроект за предучилищното и училищното образование, внесен на 21 ноември 2014 г. В него са отразени част от предложенията на ББИА, направени в процеса на подготовката му.
Във връзка с предстоящото обсъждане в Народното събрание ББИА подготвя позиция относно регламентирането на библиотечно-информационното обслужване, училищните библиотеки и статута на училищния библиотекар.
 
Изслушване на библиотечната асоциация пред Комисията по културата, гражданското общество и медиите Печат

На 30 юни 2010 г. се състоя изслушването на представители на библиотечната общност пред Комисията по културата, гражданското общество и медиите, предложено по време на срещата на ББИА с народните представители от Комисията в рамките на Националната библиотечна седмица. 
 
Пълен текст...
 
Закон за обществените библиотеки Печат
Проектът за Закон на обществените библиотеки е изработен в рамките на проект „Правна регулация на библиотеките и библиотечно-информационните дейности в България“, подкрепен от Британски съвет – София. 
На 23 април 2008 г. готовият текст е връчен на министър Стефан Данаилов. 
Година по-късно той е включен в дневния ред на правителството. На 2 април 2009 г. Законопроектът за обществените библиотекие одобрен на заседание на Министерския съвет и влиза в парламента. 
На 13 май 2009 г. на пленарно заседание на Народното събрание е гласуван на първо четене Законопроектът за обществените библиотеки.
На 26 май 2009 г. на пленарно заседание на Народното събрание е гласуван на второ четене Законопроектът за обществените библиотеки.
Текстът на закона може да бъде изтеглен от тук.
 
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 10 - 16 от 16
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2024 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.