Архив на информациите от 2013 г.
1 ноември – Ден на народните будители Печат
„Когато е обезверен и объркан в духовните си ценности
българският народ търси упование и надежда в своето минало, във всички
ония морални и културни качества, които носи в душата си.“

Стоян Омарчевски

Ден на народните будители
 
 
 
 
 
1 ноември
 
Ден на народните будители
 
 
 
 
 
 
 
 
„От Паисия насам до наши дни се редят светлите и лъчезарни образи на големи културно-обществени дейци, далечни и близки строители на съвременна България. Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, братя Миладинови, Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Левски, Караджата, П. Р. Славейков, Иван Вазов и мнозина още големи и малки строители на нашето възраждане и освобождение, както и големите фигури на политико-обществени и културни дейци след освобождението са завещали на поколенията своите несъкрушими, светли дела, които трябва да се сочат като примери, като образци на бляскаво изпълнен отечествен и национален, културен и граждански дълг. Стореното от тях ни удивлява, трогва и възнася; то окриля нашия дух; то му дава полети и творчество; то говори на сърцето и душата със силата и блясъка на идеала, с обаянието на обикновеното.“

(из Окръжно № 17743 от 28 юли 1922 г., с което Народното събрание
обявява този ден за празник на всички “заслужили българи”)
 
Най-малкото, което можем да направим днес, е да си спомним за тях и да им благодарим в мислите си – за идеите, за вярата, за искриците светлина, без които сега нямаше да сме такива.  

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ!

 
Конкурс за участие в конференция в Атина Печат

Конкурс за участие в конференция в Атина Уважаеми колеги,
Имаме удоволствието да ви предоставим информация за конкурса на нашите гръцки партньори от програмата „Библиотеки на бъдещето“ за участие в международната конференция:
• Кога? 9 – 10 декември 2013
• Къде? Атина, Гърция
• финансова подкрепа за участие

Пълен текст...
 
• СКРЪБНА ВЕСТ • Почина Мария Аргирова-Герасимова Печат

Завинаги ни напусна Мария Аргирова-Герасимова (10.09.1938 г. – 12.10.2013 г.), високо уважаван специалист и колега, авторитетен учен и преподавател. Нейният жизнен и професионален път най-тясно се свързват с развитието и утвърждаването на Централната библиотека на Българската академия на науките като една от водещите национални библиотечни институции.

Пълен текст...
 
Стартира абонаментната кампания за 2014 година Печат
ББИА онлайн  

Списание "ББИА онлайн" все повече се утвърждава като трибуна на библиотечната общност в страната. В него вече три години публикуваме статии и съобщения за всичко, което вълнува колегията, за всичко, което се случва в библиотеките – малки и големи, в цялата страна.
Опитваме се да бъдем полезни и с професионални статии, посветени на актуални проблеми на съвременната библиотечна наука и добрата българска и чужда практика, на важни теми и събития у нас и по света.

Уважаеми колеги, СПИСАНИЕТО Е ВАШЕ!

Пишете ни за всичко, което ви радва или тревожи; за всичко, което ви дава стимул или ви кара да губите кураж.
Нека запазим списанието като свидетелство за жизненост, творчество и солидарност на професионалната общност! Нека то бъде нишката, която свързва всички, посветени на библиотечната професия, отдадени на мисията за създаване на модерни библиотеки за българските граждани.

Пълен текст...
 
Секция на училищните библиотекари към ББИА Печат
ББИАГрафик за дейностите на Националната секция на училищните библиотекари към ББИА (обединение – гр. София) за Първи учебен срок на учебната 2013/2014 г. (.doc)
 
Е-книга „Читателите със специални нужди“ Печат
Книга Читателите със специални нужди

 

Книгата „Читателите със специални нужди“ е първото цялостно изследване по тази тематика в България. Авторката Димитрийка Стефанова изследва достъпа до печатна информация на хората с увреждания, възрастните, пациентите в болничните заведения и лишените от свобода. Общото между тези социални групи е, че те не могат да използват обикновените книги и/или традиционните услуги на библиотеките.
Представени са документи и инициативи на Организацията на обединените нации (ООН), Европейския съюз (ЕС) и Съвета на Европа (СЕ); анализирани са потребностите на всяка група читатели от печатни документи със специална форма и от нетрадиционни библиотечни услуги; разгледани са българският и чуждият опит в тази област; изведени са тенденциите в книгоиздаването и библиотечните услуги за читателите със специални нужди през последните 50 години.
Пълен текст...
 
Стая за ранно детско развитие в Столична библиотека Печат
Столична библиотека
На 24 септември 2013 г. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека отвори врати Стая за ранно детско развитие, предназначена за деца от 0 до 5 години. Ремонтът и обзавеждането са осъществявени с финансовата подкрепа на ИКЕА.
Г-жа Спаска Тарандова сподели, че проектът е реализация на една идея, родена през 2012 г. след представяне в Гьоте институт – България на програмата „Три крайъгълни камъка на четенето”. Тя подчерта, че културата на четенето изисква лоби и ангажираност на известни личности и различни обществени и бизнес организации.
Пълен текст...
 
Напусна ни Савена Говедарова (1954 – 2013) Печат
Savena.jpg
Савена Говедарова си отиде от този свят тихо, без да дава знак за очакваното непоправимо. Сред колегията в Народна библиотека „Иван Вазов“  – Пловдив името ѝ беше синоним на изключителен професионализъм, интелигентност и ерудиция, почтенност във взаимоотношенията и действията, на деликатност и тънко чувство за хумор. Неформален лидер, това е най-точното определение за Савена. Личност, която без да има в ръцете си управленски лостове, притежаваше потенциала да определя посоката.
Савена Говедарова постъпва на работа в Пловдивската народна библиотека на 1 септември 1974 г. Оттам насетне житейският ѝ път е неизменно свързан с тази библиотека и с библиотечната професия. От 1974 до 1984 г. Савена работи в сектор „Обществени науки” на отдел „Обслужване на читателите”. Следват десет силни години в професионалната ѝ биография – работата в отдел „Методичен“ (1984-1994). През това време тя получава възможност да разгърне потенциала си на библиотечен експерт, обучител и методист. Възложена ѝ e персонална отговорност за развитието на читалищните библиотеки в големите общини на Пловдивска област – Първомай, Карлово, Садово, Родопи. 
Пълен текст...
 
Конкурс на Програма EIFL-PLIP Печат
logo eiflweb
Една голяма възможност за библиотекари, които обичат и прилагат технологиите, да спечелят награда и да представят работата си.
EIFL (Електронна информация за библиотеките) стартира нов конкурс за награда за иновации, свързани с творческо използване на ИКТ в библиотеките.
Пълен текст...
 
Русе грабна приза за най-четящ град Печат
logo_sb.jpg
На 15 септември пред книжарница „Гринуич” в София бяха отчетени резултатите от кампанията „Забавното лятно четене”, една инициатива на българския портал Az-deteto.bg, част от медийна група Инвестор.Бг АД и Столична библиотека.
Пълен текст...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 11 - 20 от 69
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.