Архив на информациите от 2013 г.
Първо заседание на Обществения съвет към министъра на културата Печат
ББИА
На 1 август 2013 г. се проведе Първото заседание на Обществения съвет към министъра на културата. Съставът на съвета включва 40 души, които представляват широк спектър от граждански, професионални и творчески организации, свързани със сферата на културата. На първото заседание бяха обсъдени и утвърдени правила за работа. Участниците се обединиха около най-важните теми, които следва да влязат в дневния ред на съвета в близките седмици и месеци. В Обществения съвет библиотечната общност е представена от проф. Боряна Христова, Директор на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и Снежана Янева, Председателя на УС на ББИА.
Повече информация можете да прочетете на сайта на Министерството на културата.
 
Магистърска програма на СУ за 2013/2014 учебна година Печат
СУКатедра “Библиотекознание, научна информация и културна политика” на Философски факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” предлага предварителна информация за Магистърска програма „Библиотечно-информационни науки и културна политика” – прием за учебната 2013/2014  г. за студенти магистри, завършили бакалавърската степен на специалност „Библиотечно-информационни науки”, както и бакалаври и магистри, завършили други специалности. / Повече
 
Юбилейни чествания Печат

СУПредставители на Българската библиотечно-информационна асоциация взеха участие в празнични събития, състояли се на 3 юли (сряда), от 17 ч. в Зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“: отбелязване на юбилея на н.с. Мария Капитанова; представяне на Сборник с научни трудове на членовете на Катедрата БИНКП на английски език и представяне на монографията на проф. д.изк. Симеон Недков „История на художествените музеи“, с което той отбеляза и своята 60-годишнина.

Пълен текст...
 
Нови преводи на документи на ИФЛА Печат
Запознайте се с преводите на български език на: 
 • Функционални изисквания към библиографските записи: Концептуален модел, 2009
  Одобрен от Постоянната комисия на Секцията по каталогизация на ИФЛА, септември 1997 г. С допълнения и корекции към февруари 2009 г. 
 • Функционални изисквания към нормативните данни: Концептуален модел, 2009
  Окончателен доклад на Изследователската група на ИФЛА за функционални изисквания и номериране на контролните записи (FRANAR). Одобрен от Постоянните комисии на Секцията по каталогизация и Секцията по класификация и предметизация на ИФЛА 
 
Конкурс за набавяне на англоезична литература Печат
ББИА
Българската библиотечно-информационна асоциация обявява конкурс за набавяне на англоезична литература по програма на Фондация "Америка за България" за библиотеки при езикови гимназии, библиотеки при СОУ с разширено изучаване на английски език, регионални библиотеки. 

Критерии за оценка на кандидатурите: 
 • Убедително представена нужда от англоезична литература на базата на:
- категориите обслужвани читатели и техните потребности (брой ученици, учители и др.)
- изискванията на учебните програми
- степен на релевантност и актуалност  на съществуващата колекция от англоезична литература
- географско разположение и липса на други алтернативни възможности за ползване на англоезична литература.
 • Капацитет на библиотеката да обслужва с англоезична литература:
- брой читатели/ползватели на англоезична литература
- посещаемост 
- работно време за ползвателите 
- щатна осигуреност.
 
В конкурса могат да участват само училищни и регионални библиотеки извън столицата.
При равностойни кандидатури на училищни библиотеки, предимство ще имат тези, които не са в областни центрове. 
Одобрените библиотеки ще имат възможност да подберат учебна, справочна, художествена и друга литература от предварителен списък, който ще им бъде предоставен, както и да заявят своите специфични нужди от други издания, които не фигурират в този списък (изданията, които ще бъдат предоставяни по програмата, са използвани, но физическото им състояние е много добро).

Срок за кандидатстване: 30 юли 2013 г. 
Срок за обявяване на резултатите: 10 септември 2013 г. 
Формуляр за кандидатстване за училищни библиотеки (.doc)
Формуляр за кандидатстване за регионални библиотеки (.doc)
Моля, изпращайте формулярите по е-поща на адрес:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .
 
За консултации се обръщайте към Анна Попова, 02/4219887,  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .
 
Резултати от конкурса на ББИА Печат
ББИАУважаеми колеги,
Имаме удоволствието да ви съобщим, че комисията на ББИА излъчи трима колеги, които да бъдат подкрепени за участие в Европейската конференция по информационна грамотност, Истанбул, 21  25 октомври 2013 г.: д-р Елица Лозанова-Белчева, преподавател в СУ, Персида Рафаилова, директор на Библиотеката на УАСГ и Радостина Тодорова, ръководител на отдел “Библиотечни и информационни услуги”, Библиотека на НБУ.  
Убедени сме, че избраните колеги ще представят достойно българските практики на мащабния европейски форум и след завръщането си ще споделят с всички нас полезна и актуална информация; ще приложат и демонстрират нови идеи и добри практики.
ББИА благодари на всички колеги, които участваха в конкурса, за доброто и професионално представяне, като им пожелава успех и нови шансове.
ББИА
 
Национална награда "Хр. Г. Данов" 2013 за РБ Видин Печат
РБ Видин
Драги колеги, имаме удоволствието да ви съобщим, че Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" – Видин стана носител на Националната награда "Хр. Г. Данов" 2013 в категория "Библиотеки и библиотечно дело".
Предложението за награждаване на библиотеката бе направено от ББИА за изключително богатата и ползотворна работа с деца през 2012 г., за изцяло обновения интериор на Детския отдел, в който се възпитават любознателни ценители на книгата, и за широкия отклик и признание за тези инициативи сред деца, родители, учители, общинска администрация и неправителствени организации.
 
Честито на целия екип на библиотеката!
Пожелаваме им здраве, вдъхновение и все така достойно да защитават ролята на библиотеката днес!
ББИА
 
Министърът на културата д-р Петър Стоянович става "Посланик на библиотеките" Печат
Писмо от Министъра на културата
 
 
 
 
 
Министърът на културата – д-р Петър Стоянович прие поканата на Българската библиотечно-информационна асоциация да бъде "Посланик на библиотеките". В писмото до ББИА се казва: "С удоволствие приемам отправената покана да стана "Посланик на българските библиотеки", високо ценя тази инициатива, която има благородната цел да поддържа и създава условия за модерно развитие на библиотеките и да изгражда навици за четене у младите хора."
 
ХХІІІ Национална конференция на ББИА Печат
ББИА
Отмина ХХІІІ Национална годишна конференция на Българската библиотечно-информационна асоциация на тема „ЕФЕКТИВНОСТТА НА БИБЛИОТЕКИТЕ И ПОДГОТОВКАТА НА БИБЛИОТЕЧНИТЕ КАДРИ – ЗАЛОГ ЗА ТЯХНОТО БЪДЕЩЕ“. 
Съорганизатор на събитието беше Програма „Глоб@лни библиотеки – България“. Форумът беше подкрепен от няколко фирми: EBSCO, Euromonitor International, Thomson Reuters, Elsevier, които представиха своите нови продукти и решения за библиотеките. 
Преди откриването на Националната конференция секциите към ББИА проведоха свои заседания по важни стратегически и актуални текущи проблеми. Дискусиите протекоха оживено и ангажирано. Секциите ще представят своите предложения – резултат  от обсъжданията, пред УС на ББИА.
По повод на Националната конференция ББИА получи поздравление от Президентството на Република България. В приветствието на г-жа Маргарита Попова се казва: „Поднасям поздравленията си и за пореден път заявявам подкрепа за апостолските усилия на хората, които поддържат традицията библиотеките да са център на духовност и да пазят писменото културно наследство.“ 
Зарадва ни поздравлението на проф. Стефан Данаилов – идол на поколения българи, творец – артист и педагог от висока класа, дългогодишен радетел за достойното място и верен поддръжник на съвременното развитие на българските библиотеки в обществото.
Своите сърдечни поздравления и пожелания за ползотворна работа към форума поднесе лично присъстващият ректор на УниБИТ – проф. Стоян Денчев.
Пълен текст...
 
Конкурс за участие в конференция в Истанбул Печат
ББИА
Българската библиотечно-информационна асоциация обявява конкурс за подкрепа на участието на библиотекар(и) от България в Европейска конференция по информационна грамотност (ECIL), 22 – 25 октомври 2013 г., Истанбул, Турция.
Финасовата подкрепа на ББИА ще покрие следните разходи: такса участие – 350 евро, пътни с автобус, нощувки в хотел и дневни. Повече информация за конференцията: http://www.arber.com.tr/ecil2013.org/index.php/home.
Изисквания към кандидатите:
 • библиотечни специалисти, които работят в сферата на обучение на потребители – деца, студенти, възрастни и изследват проблемите на обучението по информационна грамотност;
 • владеене на английски език.
 • мотивационно писмо за участие в конференцията;
 • автобиография;
 • документ за владеене на английски език.
Задължения на участниците след завръщането:
 • в едномесечен срок да предоставят статия за списание "ББИА онлайн";
 • в тримесечен срок  да направят презентация на професионален форум;
 • в шестмесечен срок  да приложат конкретен опит в библиотеките си.  
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 31 - 40 от 69
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.