Архив на информациите от 2014 г.
Покана за представяне на книга Печат

SU.jpgКатедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ най-учтиво Ви кани на представянето на сборника, посветен на 70-годишния юбилей на доцент д-р Татяна Янакиева, което ще се състои на 3 декември 2014 г. от 16.30 ч. в Конферентна зала, Ректорат, СУ "Св. Климент Охридски". / Покана

 
ББИА отличи с почетен знак „Посланик на библиотеките” доц. Мартин Иванов и Виктор Стоянов Печат
ББИА

От днес Българската библиотечно информационна асоциация има двама нови посланици на библиотеките. Това звание вече ще носят доц. Мартин Иванов – министър на културата и Виктор Стоянов – заместник-министър на културата в служебното правителство. За краткото време на мандата им ББИА осъществи изключително успешно сътрудничество с ръководения от тях екип, който с разбиране и уважение работи упорито за решаване на проблемите, стоящи пред обществените библиотеки с години.

Пълен текст...
 
60 години РБ „Христо Ботев“ – Враца Печат
РБ Враца
УС и ИБ на Българската библиотечно-информациона асоциация честити 60-годишнината на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца! Пожелаваме на нашите колеги нови хоризонти в развитието на библиотеката, нови покорени професионални върхове и предизвикателства занапред! 
Конференцията, посветена на 60-годишнината на Регионална библиотека „Хр. Ботев” се проведе под патронажа на кмета на община Враца инж. Николай Иванов. Гости бяха депутатът Красимир Богданов, кметът инж. Николай Иванов, Директор дирекция „Нематериално културно наследство“, Министерство на културата – доц. д-р Венцислав Василев, председателят на Общински съвет – Враца Малина Николова и зам. областният управител Иван Даков. Официално форумът бе открит с презентация за историята на библиотеката от нейния директор Силвия Врачовска.
Пълен текст...
 
135 години Пловдивска народна библиотека Печат
НБИВ
На 30 октомври 2014 г. се състоя честването на 135-годишнината от създаването на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.
Екипът на ББИА изказва своите сърдечни поздравления на колектива на библиотеката! Пожелаваме векове напред ползотворно присъствие в обществения живот на града и цялата страна.
Знаменателното събитие беше тържествено отбелязано с няколко стойностни форуми и стартирането на нови придобивки за гражданите на Пловдив. Повече информация и снимки от събитията.

 
Габровският периодичен печат в успешен проект на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ Печат


logo_gabrovo.jpgНа заключителна пресконференция бяха представени резултатите по проект „Разработване и внедряване на информационен онлайн портал „Дигитална библиотека „Габровски периодичен печат“ и отпечатване на справочно-библиографско издание „Габровски периодичен печат 1872 – 2014”, финансиран по програма „Култура“ на Община Габрово. Проектът е подкрепен от Регионален исторически музей – Габрово, Отдел „Държавен архив“ – Габрово към Дирекция „Регионален държавен архив“ – Велико Търново, Държавна агенция „Архиви“, Национален музей на образованието.

Пълен текст...
 
Честит Ден на будителите! Печат
1 ноември
 
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ КОЛЕГИ!

Библиотекарите празнуват 1 ноември – Денят на будителите. С преклонение пред делата на титаните на българския дух, които са ни съхранили като народ. И с една тихо изричана надежда, че библиотекарите също носят, макар и частица, от този огън, който раздира мрака, носи светлината на знанието и движи света напред.

Дали могат да се родят будители днес? Кой би дръзнал да мери ръст с такива великани на духа, като Св. Иван Рилски и Паисий, Ботев и Левски, с толкова мъченици, светци и книжовници от славните страници в българската история? Будителите са особено необходими в трудни времена на преход и кризи. Защото тогава е нужна сила за градеж, вяра за бъдеще и любов за състрадание, солидарност и доброта. Тогава е нужен пример за подражание.

Времената се променят, променя се същността на будителството. Днес будители са учителите и писателите, смелите и иновативните хора, и библиотекарите.  Новаторите, които посвещават ума и способностите си на човешкия прогрес, но и тези, които стимулират духовната енергия, възраждат и предават на поколенията общочовешките ценности и постиженията на световната наука и култура.

Библиотекарите, защото те държат ключа към непреходното, нетленното и вечното. В библиотеките е истинското богатство на хората и винаги е било там. Библиотекарите събират знаците за всичко стойностно, създадено от човечеството  и искат съвременниците да знаят, да прочетат, да се поучат и да продължат напред. Само в библиотеките днес всички хора могат да намерят сигурност, спокойствие и устои за своето бъдеще. Библиотекарят води хората през огромното пространство на безграничната информация и намира за всекиго най-полезните пътища. В библиотеката се събужда любовта към четенето, книгите и безкрайното човешко знание. Днес знанието и информацията са неотменна част от ежедневието, от динамиката на всекидневното общуване в работата и бита. Но там някъде, в библиотеките, наред с технологиите, се пази духът на предците. За да оцелеем като съвременни хора: 
     силни със знанието, но и верни на доброто, 
     загледани в бъдещето, но виждащи човека до себе си,
     устремени към един по-добър свят, който самите ние създаваме.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БУДИТЕЛИ!
 
 
Становище на ББИА относно Националната стратегия за насърчаване на грамотността Печат
ББИА
Българската библиотечно-информационна асоциация изпрати своите подробни предложения по Проект на Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020).
Текстът на проекта и предложенията можете да прочетете на Портала за обществени консултации на Министерския съвет на адрес: http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?@lang=bg-BG&Id=1421.
 
Участие на обществените библиотеки в програмите за развитие на електронното управление Печат

ББИАОт името на Българската библиотечно-информационна асоциация беше внесено писмо до министъра на културата относно участието на обществените библиотеки в програмите за развитие на електронното управление като точки за достъп и в дейностите по популяризиране, достъп и участие на гражданите в електронното управление – стратегическа цел 3 от Стратегията за развитие на електронното управление в Република България 2014 – 2020 г. Към писмото е приложено становището на ББИА относно Стратегия за развитие на електронното управление в Република България 2014 – 2020 г. 

 
Предложения към МК за мерки за по-нататъшното развитие на обществените библиотеки Печат
ББИА
Със заповед на Министъра на културата от 8 септември 2014 г. бе определен новият състав на Обществения съвет към министъра на културата. В него влизат проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и г-жа Снежана Янева, председател на сдружение „Българска библиотечно-информационна асоциация“. Първото заседание на Обществения съвет беше проведено на 18 септември 2014 г. На 1 октомври 2014 г. се състоя среща на представителите от сектори библиотеки, книги, авторско право.
На 29 септември 2014 г. г-жа Снежана Янева внесе в Министерство на културата писмо от името на Българската библиотечно-информационна асоциация с предложения за краткосрочни действия, които да бъдат предприети от настоящия екип на министерството, и за дългосрочни действия, които да бъдат предоставени на следващото редовно правителство. / Пълен текст на писмото
 
За децата, които посещават библиотеки – две нови пътуващи сандъчета! Печат
Сандъче за детски книжки
Уважаеми колеги,

Благодарим ви за интереса към пътуващите сандъчета.
За два дни получихме повече от 25 заявки от училищни, читалищни, общински и регионални библиотеки. Нуждата е по-голяма от възможността да я удовлетворим веднага. С предимство в списъка на чакащите ще подредим тези библиотеки, които са членове на ББИА или поне един библиотекар от библиотеката плаща индивидуален членски внос.
Повече информация за членството в нашата асоциация ще намерите тук.

За заявки пишете на Анна Попова: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .
Пълен текст...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 11 - 20 от 64
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.