Архив на информациите от 2014 г.
Какво е справочна работа за общността? Печат
ББИА
На 17 – 18 септември 2014 г. ББИА проведе уъркшоп "Елвис напусна сградата: Библиотекарите сред общността“ с участието на Джеймс ЛаРу, библиотечен експерт, писател и консултант от САЩ. 
В обучението участваха 30 представители на обществените библиотеки в България. Какво е справочна работа за общността? Библиотекарите излизат навън, за да интервюират лидери на местната общност, да създават и поддържат връзки с тях, проучват от каква информация имат нужда и кои са важните за разрешаване проблеми, след което подбират и подкрепят проекти, които донасят най-големи ползи за обществото - това е жизнено нова насока на библиотечната дейност. Тя е практична и издига авторитета на библиотеката. 

Повече информация за темата и за протичането на уъркшопа ще предоставим в следващия брой на списание "ББИА онлайн". Вижте презентацията ТУК. Повече снимки от събитието ще намерите в профила на ББИА във Фейсбук.
 
Пълен текст...
 
Чети с мен Печат
Чети с мен
Уважаеми колеги,

Министерството на културата поставя началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти с масово четене, което ще се проведе на 28 септември 2014 г., от 11 ч. в Борисовата градина в София. Очаква се в събитието да участват известни личности от различни сфери на обществения живот.

ББИА ви призовава в сътрудничество с местни институции да организирате и във вашето населено място такова масово четете на същата дата и по същото време. Нека се опитаме всички заедно да поставим рекорд по масовост на четенето за страната.

кампания на Министерство на културата
под патронажа
на Президента на Република България
Росен Плевнелиев

Моля до 23 септември 2014 г. да изпратите информация за планираните от вас инициативи на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

Дългосрочните цели на кампанията са:

  • Да привлече общественото внимание върху сериозния проблем свързан с грамотността и четенето.
  • Да провокира обществен натиск върху институциите и политическите сили за целенасочени усилия за повишаване грамотността на българските граждани.
  • Да съдейства за създаването на позитивно отношение към четенето.
  • Да насърчи разширяване на инициативите, свързани с четенето, като представи добрите примери.
  • Да представи успешни практики на родители, учители, библиотекари, които са запалили любовта към четенето у децата.
  • Да подкрепи българската литература и българските автори.

Тази кампания е дело на коалиция от организации, които професионално са свързани с четенето и грамотността: Министерство на културата; Министерство на образованието и науката; Аз-чета; Асоциация „Българска книга”; Българската асоциация по информационни технологии; Българска библиотечно-информационна асоциация; Български дарителски форум; Детски книги; Книголандия; Национална мрежа за децата; Национална мрежа „Родители”; Сдружение на българските писатели; Синдикат на българските учители; Съюз на артистите в България; Съюз на народните читалища; Център за приобщаващо образование; УНИЦЕФ; университети; Фондация „Глобални библиотеки – България“; Фондация „Заедно в час”; чужди културни институти.

Коалицията е отворена за присъединяване за всички други организации и институции, които споделят целите на кампанията „Чети с мен“. Вече е активна и Фейсбук страницата на кампанията.

Библиотеките са сред първите, които чрез Маратона на четенето от 2006 г. алармират за отлива от четенето и произтичащите от това проблеми. Нека подадем ръка на Министерство на културата и бъдем водещи по места в националната кампания за насърчаване на четенето.

Снежана Янева
Председател на УС на ББИА 

 
Магистърски програми на катедра “Библиотекознание, научна информация и културна политика” Печат

SU.jpgПрез учебната 2014/2015 г. Катедра “Библиотекознание, научна информация и културна политика” обявява прием в следните магистърски програми:
1. Библиотечно-информационни науки и културна политика
2. Библиотечно-информационни технологии
3. Управление на електронно съдържание.
Повече информация тук.

Документи за кандидатстване се приемат всеки работен ден в периода от 25 август до 05 септември 2014 г. Мястото за прием е в аудитория 63 А, етаж ІІІ, сграда Ректорат, Южно крило – от 9.00 до 18.00 часа. Телефон за контакт: (02) 9308 491; Повече информация тук.

 
Посещение и публична лекция на Н.В.Пр. Монсиньор Жан-Луис Брюге, директор на Ватиканската библиотека Печат

SU.jpgСофийският университет „Св. Климент Охридски“, ББИА и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ имат честта да Ви поканят на 24 септември 2014 г. от 10.00 ч. в Зала 1 в Ректората на Алма матер на публичната академична лекция на Негово Високо Превъзходителство Монсиньор Жан-Луис Брюге, директор на Ватиканската библиотека. Предварително заявената тема на лекцията е „Църква и памет“. 

Моля, всички, които биха желали да присъстват на публичната лекция да изпратят потвърждение до 12 септември 2014 г. на следния имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. или на телефон: 02 421 9886 (от броя на заявилите участие ще зависи изборът на залата за провеждане). Командировъчните са за сметка на участниците.

Пълен текст...
 
Семинар за проактивната справочна и проучвателна дейност на библиотекарите Печат
bbia_logo.jpg
Уважаеми колеги,
На 17 и 18 септември 2014 г. с любезното съдействие на Столична библиотека и Посолството на САЩ ББИА ще проведе семинар на тема „Елвис напусна сградата. Библиотекарите сред общността“ с лектор г-н Джеймс ЛаРу, библиотечен експерт от Колорадо, САЩ (обучител по проекта ABLE през 2004).  Неговото гостуване е подкрепено от Държавния департамент на САЩ чрез ресурсния център IRIS след спечелен проект от ББИА.
Темата на семинара е за проактивната справочна и проучвателна дейност на библиотекарите, насочена към разрешаване на конкретни проблеми на цялата общност, в частност вземане на информирани решения и изграждане на политики. За по-подробно запознаване с темата можете да прочетете статията на Нанси Болт „Седем значими тенденции, пред които са изправени обществените библиотеки“ в брой 6 от 2013 г. на сп. „ББИА онлайн“.   

Семинарът е предназначен за ръководители  на обществени библиотеки, за главни библиотекари и специалисти, ангажирани в библиотечна работа с местната власт и гражданските организации, за ръководители на справочно-информационните отдели. 

Място на провеждане: Американски център на Столична библиотека 
Начало – 17 септ., 9.30 ч. 

Командировъчните са за сметка на участващите библиотеки. 
Заявки за участие можете да изпращате до 2 септемви 2014 г. 
на имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
 
Поздравително писмо до министъра на културата Печат
ББИА
 
 
Снежана Янева, председател на УС на ББИА, изпрати поздравително писмо до министъра на културата доц. Мартин Иванов по повод встъпването му в длъжност.

  
 
ДО
ДОЦ. МАРТИН ИВАНОВ 
МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

УВАЖЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

От името на Българската библиотечно-информационна асоциация, а в нейно лице и от името на цялата библиотечна общност, Ви поздравявам с назначението и изразявам своята благодарност за куража да застанете начело на Министерство на културата във време на политическо противопоставяне и икономически трудности. Оглавяваното от Вас министерство, макар и да разполага с един от най-ограничените бюджети, има изключителната отговорност да поддържа и развива културата в България.

Нека си пожелаем по време на Вашия мандат Министерство на културата да се ръководи от принципа, че библиотеките са разумът и душата на обществото. В тях работят колеги, които тихо и отговорно осигуряват информация и знание за всеки, подкрепят творческия потенциал на отделната личност да създава и потребява културни продукти, да допринася за личния си и обществен просперитет.

Изразявам готовността на Българската библиотечно-информационна асоциация да работи с Министерство на културата за опазване и развитие на писменото културно наследство, за насърчаване на четенето и преодоляване на неграмотността в различните й проявления. Нека заедно утвърдим българските библиотеки като притегателно място за местните общности, които подпомагат информационните, образователните, социалните и културни потребности на българските граждани.

С уважение, 
Снежана Янева 
Председател на УС на ББИА

 
Вицепрезидентът е редовен читател на Библиотеката на годината 2013 Печат
Вицепрезидентът г-жа Маргарита Попова посети Регионална библиотека “Пенчо Славейков” - Варна
Библиотеката на годината беше посетена от Вицепрезидента на Република България – г-жа Маргарита Попова. Доказала многократно своята съпричастност към състоянието и мястото на библиотеките в обществото, тя е един от първите посланици на библиотеките и винаги подчертава своята гордост от това отличие. Г-жа Попова изпълни обещанието, дадено при връчването на Годишните библиотечни награди и при първата си визита във Варна отдели време, за да разгледа Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Високият гост прояви внимание към дейностите и услугите, които тази водеща в страната библиотека осигурява за гражданите. Вицепрезидентът получи читателска карта и се присъедини към приятелите на варненската библиотека. 
 
 
Национална конференция „Слово, книги, библиотека“ Печат

logo_vraca.jpgНа 4 – 5 ноември 2014 г. ще се проведе Национална конференция „Слово, книги, библиотека“, посветена на 60-годишнината на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

Покана за участие в конференцията (.pdf) 
Заявка за участие в конференцията (.docx)

Срок за подаване на авторски материали (базирани на лични проучвания и обобщения, свързани с темата) и заявка за участие в конференцията – 10 октомври 2014 г.

Координатор на конференцията:
Калина Тодорова – тел. 0878 757339
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

 
Повишаване на ролята на библиотеките в динамиката на устойчивото развитие Печат

Направи зелена твоята библиотека

Изтегли плаката (.jpg, 12 MB) 

 

През последните години Българската библиотечно-информационна асоциация стана инициатор на ред инициативи, представящи добри примери за новата роля на библиотеките като стратегически партньори на местната власт при оформянето и постигането на целите на устойчивото развитие. Добрите връзки на библиотеките с общността, техният капацитет да организират програми и разпространяват информация до широка и разностранна публика, както и универсалната достъпност, която те предлагат, ги правят естествени партньори при изграждането на здрави и процъфтяващи общности. 
Инициативата „Направи зелен@ твоята библиотека“ цели да позиционира българските библиотеки сред лидерите в дейностите и образователните инициативи по опазване на околната среда като:

  • Работят за повишаване осведомеността на общността за екосъобразни практики, вкл. чрез своите фондове и услуги, както и чрез използване на социалните медии и нови форми на участие на населението.
  • Станат пример за екологично-съобразни практики и прилагане на зелени стандарти.
  • Създават партньорства за устойчиво развитие.
  • Бъдат сред първите в организирането на образователни програми, свързани с опазване на околната среда.  
Пълен текст...
 
Нов проект спечели РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово Печат

logo_gabrovo.jpgРегионална библиотека „Априлов – Палаузов“ спечели проект „Разработване и внедряване на информационен онлайн портал „Дигитална библиотека „Габровски периодичен печат“  и отпечатване на справочно-библиографско издание „Габровски периодичен печат 1872 – 2014” в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма „Култура“ на Община Габрово.
Повече информация можете да прочетете на сайта на библиотеката.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 21 - 30 от 64
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2023 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311836; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.