Архив на информациите от 2014 г.
Защитени проекти на РБ Шумен Печат
РБ Шумен
Дейности по два проекта, защитени в партньорство със СНЦ „Мисия Култура” през Общински фонд „Култура”, стартира Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”: „Творец без граници – Николай Гундеров” и „Лятна фотошкола за деца „Шумен през моите очи”.
Повече информация можете да прочетете на сайта на библиотеката.
 
МК обяви конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките Печат
ББИА
Министерство на културата обяви конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките: http://mc.government.bg/contestsc.php?P=163&s=164&c=1312&ctypeid=1.
Право на участие в конкурса за финансова подкрепа имат регионалните библиотеки и общинските библиотеки, създадени с решение на общински съвет като общински културен институт, съгласно чл. 8 от Закона за закрила и развитие на културата.
Проектите се подават в Министерството на културата в едномесечен срок от датата на публикуване на обявата – до 30 юли 2014 г. За допълнителна информация: Министерство на културата, Дирекция „Нематериално културно наследство”, тел.: 02/ 9400 844.   
Колеги, имате възможност чрез проекти по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове на четене и информираност” 2014 г. да обновите фондовете на вашите библиотеки!
 
ББИА ви пожелава успех!
 
Нова книга Печат

korica_dimchev.jpgУважаеми колеги,

Проф. Александър Димчев издаде нова книга "Глобална информационна инфраструктура. Роля  и мисия на библиотеките в променящия се свят", която предлага на вниманието на професионалната библиотечна общност и широката общественост. Книгата се разпространява само чрез офиса на ББИА.

Цената на изданието е 20 лв. Изпраща се с наложен платеж или при плащане по банков път пощенските разходи са за сметка на получателя.

За допълнителна информация се обръщайте към Красимира Папазова.
тел. 02 / 4219887
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.

 
Писмо на ББИА до министър Стоянович Печат
ББИА
Уважаеми колеги, във връзка със забавянето на конкурса за програма "Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност" за 2014 г. на МК, г-жа Снежана Янева, Председател на ББИА, изпрати писмо до министър Стоянович с молба за бърза намеса за обявяване на конкурсната сесия през 2014 г. Предлагаме ви пълния текст на писмото. / PDF
 
ББИА
 
Покана за участие в Националната конференция на ББИА 2014 Печат

logobbia.jpgУправителният съвет и Изпълнителното бюро на ББИА
любезно Ви канят да участвате в ХХІV национална конференция на тема:

Библиотеки в трансформация: проблеми, предизвикателства, нови възможности,

която ще се проведе на 5 и 6 юни 2014 г.
в Библиотечно-информационния център на Технически университет 
(София, бул. „Кл. Охридски“ № 8).

                                        Откриване – 10.00 ч. / Програма

                                  Срещи на секциите към ББИА  

Пълен текст...
 
24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост Печат

sv_kiril_metodii.jpgУВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е светъл празник на българската духовност, на непреходните човешки ценности!

В навечерието на този ден поздравяваме българските библиотечни специалисти, хората, работещи в библиотеките, които ежедневно служат на тази велика общочовешка мисия: съхраняването, опазването и осигуряването на достъп за всеки човек до българската традиция и култура, до постигнатото през вековете знание!

Вие сте последователи на най-светлите личности в българската история – на тези, които са изградили силата и устоите на българщината! Вашите всекидневни усилия да опазите и предадете на поколенията най-ценното – националната памет и заветите на великите български просветители, ви издигат до ранга на пазители на книжовната култура на българския народ, до званието на деятели и радетели за духовност и прогрес на българската нация!

Скъпи колеги, бъдете здрави, все така всеотдайни и верни на мисията на библиотечната професия, която идва от хилядолетията, гради смело настоящия информационен век и е уверено устремена към бъдещето на знанието!

                                                                                                                                      УС и ИБ на ББИА

 
Споделено за НБС 2014 Печат
ББИА
Уважаеми колеги,

Отмина поредната Национална библиотечна седмица. Библиотечните специалисти в цялата страна дадоха богата предварителна програма за срещи с местните власти, за дискусии върху приоритети, проблеми и предстоящи стъпки в развитието на библиотеките с посланиците на библиотеките. 
Застъпническата кампания фокусира вниманието на обществеността и на властите към хоризонтите, които библиотеките разкриват за хората – за всеки отделен човек и за обществото като цяло. 
Но в разпространените материали бяха очертани и необходимите действия от страна на държавата и гражданите за разкриване на хоризонти и бъдеще за самите библиотеки.  

Време е за равносметка. 

В разпространената от ББИА дипляна беше предвидено място, където читателите могат да напишат своите предложения за развитие и модернизиране на библиотеката, която ползват. Всяка библиотека трябва да обобщи направените от нейните ползватели предложения, да ги систематизира и до края на м. май да ги представи пред местните власти или управляващите органи, от които зависи изпълнението на волята на ползвателите. 
Разкажете колко дипляни успяхте да раздадете? Колко отрязъци за предложения попълниха вашите читатели? От какви възрастови групи проявиха най-голяма активност? Изпратете ни най-интерсените, според вас, мнения.

Изготвените обобщения също ви молим да изпратите и в офиса на ББИА, за да бъде изготвен заключителен документ за резултатите от НБС 2014, който ще публикуваме в списанието на асоциацията „ББИА онлайн“ и на сайта на ББИА.
Предложенията на вашите ползватели ще използваме в бъдещи застъпнически действия и кампании.

Молим да изпратите информация, съобщения, снимки от проведените събития по време на Националната библиотечна седмица: срещи с местните власти, с посланиците, с представители на местните общности. Разкажете какво се случи във вашите библиотеки през времето на застъпническата кампания. С какво предизвикахте вниманието на вашите реални и потенциални читатели? Какво беше участието на хората от общността в събитията? Получихте ли отново обещания? Срещнахте ли разбиране и подкрепа от хората?

Колеги, очакваме вашите материали за НБС 2014 на познатия имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
 
Кръгла маса „Четенето – път към по-висока грамотност“ Печат

kragla_masa.jpgВ рамките на Националната библиотечна седмица на 13 май 2014 г. в Американския център на Столична библиотека се състоя кръгла маса „Четенето – път към по-висока грамотност“, която е стартово събитие на превърналата се вече в традиция кампания  „Забавното лятно четене“.

Форумът бе открит от кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, която подкрепя кампанията от самото ѝ начало. Приветствие поднесе и г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, съорганизатор на събитието. От страна на Българската библиотечно-информационна асоциация към участниците се обърна г-жа Спаска Тарандова – член на УС на ББИА, която подчерта изключителната роля на четивната грамотност за формиране на пълноценни личности, способни да се реализират в съвременната динамична среда. Тя изтъкна, че благодарение партньорството на ББИА и Инвестор, в кампанията през годините активно ce включват регионални, общински и читалищни библиотеки. „Забавното лятно четене“  набира все по-голяма популярност в страната и това го доказва град Русе, който вследствие активната работа на регионалната библиотека печели повечето от наградите в последните две години.

Пълен текст...
 
Обръщение на ББИА Печат

НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕЧНА СЕДМИЦА
12 – 16 МАЙ 2014 г.
„БИБЛИОТЕКИТЕ ОТКРИВАТ НОВИ ХОРИЗОНТИ“

ОБРЪЩЕНИЕ
НА
БЪЛГАРСКАТА БИБЛИОТЕЧНО-ИНФОРМАЦИОННА АСОЦИАЦИЯ

 

Хоризонтите на Европа

Библиотеките са неразделна част от бъдещето на Европа. Днес, в дигиталната ера, повече от 65 хил. обществени библиотеки осигуряват на гражданите на Европейския съюз свободен достъп до човешкото знание. Над 100 млн. европейци ползват услугите и възможностите на обществените библиотеки за знания, образование, култура, информация и развлечение.

Хоризонтите на България

Сред основните приоритети в Националната програма за развитие България 2020 са: подобряване на достъпа и повишаване на качеството на образованието и обучението и качествените характеристики на работната сила; намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване; подкрепа на иновационните и инвестиционни дейности за повишаване на конкурентоспособността на икономиката; постигане на устойчиво интегрирано регионално развитие и използване на местния потенциал. Постигането на тези приоритети е немислимо без осигуряването на необходимата информация и знание, което е основната мисия на библиотеките. В страната ни функционира развита мрежа от над 4 500 обществени, научни и специални библиотеки с над 90 млн. книги и други информационни ресурси. Техният потенциал трябва да бъде развиван и обогатяван, за да се превърнат те в центрове за достъп до съвременна и актуална информация. Гражданите на България трябва да имат достъп до модерни библиотеки – един от най-важните елементи на образователната, културната и информационната инфраструктура.
Само и единствено знанието и информацията водят към развитието на икономиката, иновациите и науката в името на по-доброто качество на живота на хората.

Хоризонтите на библиотеките

Библиотеките разкриват хоризонти

за децата, учениците и младите хора, като ги въвеждат и приобщават трайно към света на книгите, стимулират тяхното развитие, предлагат благоприятна и подкрепяща среда за учене, забавление и игри. Те са безопасно място за занимания в свободното време. Библиотеките обогатяват общата им култура и допълват знанията, придобити в учебния процес. В библиотеките се създават така необходимите днес умения и навици за търсене, ползване и критична оценка на информацията.

за хората в активна възраст, като им предоставят възможности за учене през целия живот, за развитие на нови компетентности и поддържане на високи професионални стандарти; провеждат обучения в умения за търсене и намиране на работа; предоставят информация за решаването на ежедневните им проблеми, като здравна профилактика, финанси, законодателство, образование, култура, хоби; предлагат разнообразни културни програми.

за хората в неравностойно положение и възрастните хора, като организират безплатни обучения по информационна грамотност; съдействат за преодоляването на социалната и дигиталната изолация чрез свободен достъп до интернет и безвъзмездно предоставяне на информация в достъпен формат; предлагат благоприятна среда за общуване; приобщават ги към трудова дейност и активно участие в обществения живот.

за гражданското общество, като утвърждават правото на свободен и равен достъп до информация и знания; създават подкрепяща социална среда за преодоляване на бедността и социалната изолация; стимулират активното гражданско участие в полза на значими обществени каузи; подпомагат съхраняването и развитието на местната културна идентичност.

Библиотеките имат нужда от подкрепата на обществото, която да осигурява хоризонти за тяхното успешно развитие и модернизиране.

За да отговорят на обществените потребности библиотеките в България се нуждаят от:

  • дългосрочна национална стратегия и гарантирано финансиране за нейното осъществяване;
  • съвременна правна рамка за тяхното развитие;
  • системно застъпничество за потребността от модерни библиотеки;
  • отстояване на правото на достъп до съвременни библиотечни услуги за всеки български гражданин;
  • силно чувство за отговорност и високи професионални стандарти, защитавани и прилагани от библиотечната общност.

Нека всеки гражданин да защити правото си на свободен достъп до знания и информация чрез библиотеките!

Нека законодателната, изпълнителната и местните власти изпълнят своите ангажименти към гражданите, като осигурят всички условия – съвременна нормативна база, адекватно финансиране и необходими ресурси за развитието на нашите библиотеки такива, каквито са нужни на хората!

 
За правото да четем електронни книги Печат

peticia_eblida.jpgУважаеми колеги,
 
На 23 април 2014 г. EBLIDA стартира онлайн петиция, в която се настоява  Европейската комисия да изработи ясна рамка на авторските права, която позволява на библиотеките да набавят и да отдават в заем е-книги с адекватно възнаграждение на автори и други носители на права. Петицията ще бъде връчена официално на Европейската комисия през ноември 2014 г.
Петицията е преведена на 18 езика. ББИА я предоставя на български език тук. Приканваме ви да се запознаете с исканията на библиотечната общност в Европа и да подпишете петицията, като привлечете колкото се може повече съмишленици (вдясно от текста на петицията попълнете името си, града и кликнете SIGN).

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 31 - 40 от 64
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.