Архив на информациите от 2014 г.
Номинации за Годишните библиотечни награди на ББИА за 2013 Печат
Номинираните са наредени по азбучен ред.

Категория "Млад библиотекар на годината 2013"

Магдалина Миланова, Регионална библиотека „П. Р. Славейков”, гр. Велико Търново
Надя Димитрова, Регионална библиотека „Дора Габе”, гр. Добрич
Петко Георгиев, Народна библиотека „Иван Вазов”, гр. Пловдив 

Категория "Библиотекар на годината 2013"

Галинка Симеонова, Регионална библиотека „Емануил Попдимитров”, гр. Кюстендил
Галя Лачева, Народна библиотека „Иван Вазов”, гр. Пловдив 
Радостина Тодорова, Библиотека на Нов български университет, гр. София
Светла Билярска, Градска библиотека „Пеньо Пенев”, гр. Димитровград

Категория "Библиотека на годината 2013"

Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“, гр. Самоков
Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, гр. Видин
Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, гр. Варна

Категория "Подкрепа за библиотеките 2013"

Генчо Генчев, председател на Народно читалище „Светлина – Царевец 1927”, с. Царевец, Великотърновска област
Емил Караиванов, кмет на град Асеновград
Райна Кринчева, доброволец в Библиотеката на Технически университет, гр. София 
SAP Labs, България
 
Поздравителен адрес по случай професионалния празник на библиотечните и информационните работници Печат

Честит празник!Скъпи колеги,

Живеем във време, което поставя много предизвикателства, но предлага и много възможности, както пред библиотеката като институция, така и пред всички колеги.
 
За съжаление онези, които обществото е натоварило с отговорността за развитието на библиотеките и тяхното финансиране, често се отнасят с неразбиране към мястото на библиотеките в обществото и задават въпроси за стойността на онова, което вършим, и за нашия принос към развитието на общностите. 

За наша радост хората, които се нуждаят от библиотеките и използват нашите услуги знаят от собствен опит колко сме необходими за всеки един от тях и за нацията като цяло.
 
Библиотеките имат потенциала да променят живота на отделните личности и чрез тях – на обществото. Тази промяна често започва с една книга, с една протегната ръка, с промяна в живота на един човек, за да достигне до новите хоризонти, които библиотеките разкриват пред всички хора. Но както всяка промяна, тя не би могла да бъде осъществена без всеотдайността на хората, които работят в библиотеките.

Пълен текст...
 
НБС 2014 Печат


Кампанията се организира с подкрепата на Фондация "Америка за България".

Програма на национално равнище 

12 май
10:00 ч. Откриване на Националната библиотечна седмица и връчване на Годишните награди на ББИА, Шератон София Хотел Балкан, 2 етаж, зала Роял 1.
11:00 ч. Национална изложба „Майските православни празници в църковния календар“, Централното фоайе на НБКМ.
10:00 – 17:00 ч. Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ при Философски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Втора студентска конференция с международно онлайн участие на тема: „Облачните технологии и тяхното приложение в библиотеките“, Софийски университет, Ректорат, Нова конферентна зала.

13 май
10:00 – 12:30 ч. Кръгла маса „Четенето – път към по-висока грамотност“, Американски център, Столична библиотека.
14:00 ч. ФНАБИС: Представяне на проект “Невидимата Сердика”, безплатно приложение за мобилни телефони, Национален студентски дом, Зала „Галерия“.

14 май
Обявяване на двете книги – победители в Националната награда за най-добра детска книга "Бисерче вълшебно" 2014 на тържествена церемония (събитие само с покани). Желаещите да разберат кои са книгите, грабнали любовта на най-много български деца в наградата "Бисерче вълшебно", могат да посетят от 18:00 до 21:00 часа читателско гнездо "Бисерче вълшебно" на ул. "Васил Априлов" №3 и да станат част от събитието "Нощ на литературата". Откъси от двете книги победители в наградата ще се четат от Здрава Каменова.

15 май
14:00 ч.
Откриване на изложба „Писатели през фотообектива” – ранни фотографии, представени от НАБИС за проекта EuropeanaPhotography, станция СУ "Св. Климент Охридски" на софийското метро. 

Пълен текст...
 
Русенската библиотека отбеляза своя 125-годишен юбилей Печат

logo_ruse1.jpgЮбилейна научна конференция „Любен Каравелов – писател, публицист, революционер, политик” се проведе на 24 април в Регионална библиотека „Любен Каравелов” Русе. Тя бе посветена на 125-годишнината от създаването на Библиотеката, 180 години от рождението и 135 години от кончината на нейния патрон. Форумът се проведе под патронажа на Министъра на културата на Република България и с подкрепата на Община Русе и Фондация „Васил Левски”. Конференцията бе открита от директора на Русенската библиотека Теодора Евтимова. Тя направи кратък исторически преглед, в който акцентира на ролята на поколенията българи, чийто живот и творческата дейност са свързани с развитието през годините на културния институт.

Пълен текст...
 
Маратон на четенето 2 – 23 април 2014 Печат
ББИА
Уважаеми колеги, 
За девети път ББИА Ви кани да се включите в традиционната инициатива Маратон на четенето. Периодът, през който вие можете да организирате събития, посветени на книгата и четенето, се откроява с две важни дати: Международният ден на детската книга – 2 април и Международният ден на книгата и авторското право – 23 април.
Пълен текст...
 
Национална конференция на ББИА 2014 – тематични акценти Печат

ББИАБългарската библиотечно-информационна асоциация ще проведе своята ХХІV национална годишна конференция на 5 и 6 юни 2014 г. в София на тема:

БИБЛИОТЕКИ В ТРАНСФОРМАЦИЯ: ПРОБЛЕМИ, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ

В рамките на тази тема предлагаме следните основни акценти:
Пълен текст...
 
Юбилейна научна конференция в Русе Печат

logo_ruse1.jpgРегионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе с подкрепата на Община Русе и Фондация „Васил Левски” организира на 24 и 25 април 2014 г. юбилейна научна конференция с международно участие на тема: “Любен Каравелов – писател, публицист, революционер, политик”, посветена на 125-годишнината от създаването на Библиотеката, 180 години от рождението и 135 години от кончината на нейния патрон.

Пълен текст...
 
Прием на докторанти към Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” Печат

SU.jpg Софийският университет „Св. Климент Охридски” обявява допълнителен прием на редовни и задочни докторанти по държавна поръчка за учебната 2013/2014 г. Ако имате интерес към развиване на научно-изследователска дейност бихте могли да кандидатствате за докторанти към Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика”.

Срокът за кандидатстване е от 1 март до 30 април 2014 г.

Подробна информация за условията за кандидатстване и провеждане на кандидат-докторантските изпити може да прочетете тук.

 
Изразете себе си и подкрепете четенето, сега! Печат
РБ Варна
Предстои дванадесетото издание на “Маратона на четящите хора”, посветен на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. В чест на събитието, Регионална библиотека “Пенчо Славейков” предлага на своите читатели и приятели една нова форма за участие, която ще се проведе в цялата страна, паралелно с традиционната. 
В условията на развито информационно общество, за любителите на социалните мрежи, предлагаме възможност за участие в: InstaReading - Състезанието, което чете! Един опит за “различното” представяне на четенето, книгата и нейния читател.
Пълен текст...
 
Форум за Европеана във Варна Печат

РБ ВарнаНа 15 април 2014 г. от 10.00 ч. в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" – Варна ще се проведе отворен форум – дискусия на тема "Европеана: прозорец към европейската култура – единни в многообразието". / Покана

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 41 - 50 от 64
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.