Архив на информациите от 2014 г.
Вдъхновяващ семинар за детското четене Печат
ББИА
На 7 март 2014 г. в Гьоте Институт се проведе лекция и семинар на тема  „Четене … от самото начало: идеи за насърчаване на четенето“, организиран от домакините със съдействието на ББИА. 
Имахме честта да участваме в изключително интерактивно, забавно и приятно обучение, поднесено от г-жа Уте Хахман, ръководителка на Градската библиотека на гр. Брилон, Германия. Тя е от колегите с вроден талант да работят с най-малките читатели, да генерират неспирно идеи за неусетно увличане на децата в света на книгите. 
Пълен текст...
 
Заседание на новия Национален съвет по читалищно дело Печат
ББИА
На 13 март 2014 г. се проведе първото заседание на Националния съвет по читалищно дело при министъра на културата. Д-р Петър Стоянович – министър на културата, откри заседанието и сподели своето виждане за духа и стила на предстоящата работа. Обновеният състав на Съвета, избран за срок от две години, включва 21 души – представители на читалищната общност; на изпълнителната власт; на граждански, професионални и творчески организации, свързани със сферата на културата. На първото заседание бяха обсъдени поправки в Правилника за устройството и дейността на Съвета. Участниците набелязаха част от най-важните проблеми, които следва да влязат във фокуса на вниманието на експертно-консултативния орган. В Националния съвет по читалищно дело библиотечната общност е представена от проф. Боряна Христова, Директор на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и Ели Попова, Директор на ИБ на ББИА. 
 
Европеана във Фейсбук Печат
europeana_facebook
От началото на месец март 2014 г. европейската дигитална библиотека Европеана започна публикуването на съдържание във Фейсбук, персонализирано спрямо потребителите от различните държави.
На адрес  https://www.facebook.com/Europeana българските последователи на страницата на Европеана могат да открият интересни публикации на родния си език, доставени благодарение на Регионална библиотека “Пенчо Славейков” – Варна и партньорите от различни културни институции от цялата страна.
 
Годишно съвещание на библиотекарите от област Враца Печат

logo_vraca.jpgНа 26 февруари 2014 г. в читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев” се проведе годишното отчетно събрание на библиотекарите от област Враца. На събранието присъстваха 70 библиотекари от обществените библиотеки. Гости на събранието бяха г-н Иван  Даков – зам. областен управител, г-н Красимир Богданов – зам. кмет на община Враца, г-жа Радосвета Крумова – началник отдел „Култура” в община Враца.

Пълен текст...
 
Представяне на нови учебници Печат
Покана
 
Общо събрание 2014 Печат
ББИА

Управителният съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА)  на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ, на чл. 18, т. 1  от Устава на ББИА и въз основа на  решение на УС на ББИА от 17.12.2013 г., свиква редовно Общо годишно събрание, което ще се проведе на 27 март 2014 г. от 9,00 часа в голямата зала на Българската академия на науките, София 1040, ул. „15 ноември“ № 1, при следния днeвен ред:  

1. Доклад на Мандатната  комисия за легитимността на Общото събрание.
2. Доклад на Управителния съвет за дейността на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) за 2013 г.
3. Приемане на годишен  финансов отчет за 2013 г. и на бюджета на ББИА за 2014 г.
4. Приемане на Програма за дейността на сдружението за 2014 г.
5. Разни. 

Пълен текст...
 
Национални инициативи за 2014 г. Печат

МАРТ

7 март
Четене... от самото начало: идеи за насърчаване на четенето
Лекция и уъркшоп за библиотекари
с участието на Уте Хахман, Градска библиотека Брилон

27 март
Общо събрание на ББИА

АПРИЛ

2 – 23 април
Национален маратон на четенето

24 – 25 април
Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе 
Юбилейна научна конференция с международно участие на тема „Любен Каравелов – писател, публицист, революционер, политик“, посветена на 125-годишнината от създаването на Библиотеката, 180 години от рождението и  135 години от кончината на нейния патрон

МАЙ

7 – 9 май
Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен
XVI Национален фестивал на детската книга
Под почетния патронаж на г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България

12 – 16 май
Национална библиотечна седмица

ЮНИ

5 – 6 юни
Национална годишна конференция на ББИА

ОКТОМВРИ 

30 октомври
Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив
Втори национален колоквиум „По следите на българската книга: Описи. Находки. Библиология“
Форумът е посветен на 160 г. от рождението на Лука Касъров (1854-1916), главен библиотекар и поддиректор (1901-1915) и 135 години от създаването на Пловдивската народна библиотека  

НОЕМВРИ

Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив
Събития, посветени на 135-годишния юбилей
Годишник на Народна библиотека "Иван Вазов" Пловдив (2005 – 2013)

13 – 14 ноември
Регионална народна библиотека "Петко Р. Славейков" – Велико Търново
ХIII национална научна конференция с международно участие „Библиотеки – четене – комуникации” на тема: „Библиотеки – без граници – съвременни архитектурни решения”. Тържествено отбелязване на 125-годишнината на Библиотеката.

 
Нов учебник по общо библиотекознание и библиотечен мениджмънт Печат
korica3_sait.jpg
Настоящият учебник „Общо библиотекознание. Библиотечен мениджмънт” предлага систематизирано изложение по важна група от логически свързани специални учебни дисциплини, част от задължителната професионална подготовка. Разработен е на базата на общоприетите постановки в библиотековедската наука, действащата нормативна база и натрупания опит от проведените обучения в периода 2010 – 2013 г.
Обхванати са темите, свързани с: общото библиотекознание – история на книгата и библиотеките в света и в България; дефинирането на понятието „библиотека” и нейната мисия и функции; националната система на библиотеките в България; управлението и организацията на библиотеката; лидерските подходи в управлението на библиотечния персонал; нормативната уредба за библиотеките; библиотечния маркетинг и връзките с обществеността. Обхватът на съдържанието и стилът на изложението са съобразени с целите на обучението и нивото на подготовка на обучаемите.

Учебникът ще запълни една съществена празнота от учебна литература по общо библиотекознание и библиотечен мениджмънт. Той може да се ползва и като ръководство в сферата на организацията и управлението на библиотеките.  
Пълен текст...
 
1 000 000 библиографски записа предоставя за търсене Библиотеката на СУ Печат
logo_ub_SU.jpg
ББИА поздравява колегите от Университетската библиотека „Св. Климент Охридски”, които от 11 февруари 2014 г. в 21.44 ч. предоставят на своите потребители възможност за информационно търсене в електронен каталог, съдържащ над 1 000 000 библиографски записа!
Споделяме огромната им радост и се гордеем с тях!
През миналата година Библиотеката спечели наградата на ББИА "Библиотека на годината".
 
Становище на ББИА относно Стратегията за развитие на електронното управление Печат
ББИА
Уважаеми колеги,
На портала за обществени комуникации на Министерски съвет е публикувана Стратегия за развитие на електронното управление в Република България 2014 – 2020  г.
ББИА изпрати Становище относно Стратегията и то вече е отразено на портала.
Текстът на Становището можете да изтеглите и от тук
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 51 - 60 от 64
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.