Архив на информациите от 2014 г.
Годишни библиотечни награди на ББИА 2013 Печат
ББИА
УС на ББИА удължава срока за подаване на кандидатури за Годишните библиотечни награди до 25 април 2014 г.

Очакваме вашите предложения за Годишните библиотечни награди за 2013 г. за: 

БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА
БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА
МЛАД БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА  
ПОДКРЕПА ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ

Пълен текст...
 
Нов учебник по библиотечни фондове и каталози Печат
Библиотечни фондове и каталози

Настоящото издание попълва осезаемия недостиг от съвременни учебници в областта на библиотечно-информационните науки. Учебният материал е разработен на основата на натрупан дългогодишен практически и преподавателски опит, съобразен е с действащите нормативни документи и изисквания, както и със спецификата и традициите на нашите библиотеки. 

Учебникът се състои от две основни части: Библиотечни фондове. Комплектуване, организация и опазване и Библиотечни каталози. Стандарти за библиографско описание. Първата част разглежда теоретичните изисквания към организацията и управлението на библиотечния фонд, както и практическите дейности, свързани с библиотечната обработка и опазването на библиотечните колекции. Втората част е посветена на стандартите за библиографско описание на документите и изграждането на традиционни и електронни библиотечни каталози. В изложението е дадено предпочитание на националните стандарти и нормативни документи.

Пълен текст...
 
Насърчаване на четенето: читателски и медиен метър Печат
logo_geothe_institut
Скъпи колеги,
Гьоте-институт и Българската библиотечно-информационна асоциация работят заедно в рамките на иницативата "Четене… от самото начало", която цели да засили дейността по насърчаване на четенето в ранна детска възраст в България и да бъдат създадени нови практически модели, като се организират различни мероприятия в тази посока и предоставят материали за безплатно ползване.
На 7 март 2014 г. (петък) в Гьоте-институт София, ул. Будапеща 1, ще се проведе лекция и уъркшоп (симултанен превод немски-български). Уте Хахман, ръководителка на Градска библиотека в Брилон, ще представи различни лесно осъществими модели за насърчаване на четенето. Акцентът ще се постави върху читателския и медиен метър и върху възможностите за тяхното използване с цел насърчаване на уменията за четене и за боравене с медии. 
Ние ще се радваме, ако създадете възможност за участие в него на сътрудник от Вашата библиотека, активен в областта на насърчаване на четенето. Моля, имайте предвид, че броят на участниците за лекцията и уъркшопа е ограничен. 
Заявки за участие можете да изпратите до 10 февруари 2014 г. (понеделник) на  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. . Разходите за командировъчни са за сметка на участниците. 
За съдействие относно резервация на нощувки моля да се обърнете към Михаела Борисова от ББИА: тел. 02 4219886, имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. .

Бианка Рекенбайл – ръководител на отдел "Информация и библиотека", Гьоте-институт София
Снежана Янева – председател на УС на ББИА 
 
Надежда Груева е новият директор на Регионалната библиотека в Стара Загора Печат
ББИА
След проведения конкурс за директор на РБ "Захарий Княжески" – Стара Загора е избрана нашата колега и активен член на ББИА Надежда Груева. Тя е дългогодишен член на Управителния съвет на ББИА, участващ активно във всички международни и национални проекти на асоциацията. На нейните ежедневни усилия дължим чудесния сайт на ББИА, който тя поддържа с прецизност повече от 8 години.
Надя е един от най-дейните участници в издателската дейност на ББИА: новоизбран член на редколегията на списание "ББИА онлайн"; редактор на учебника на ББИА "Библиотечно-информационно, справочно-библиографско и информационно обслужване", София, 2013. Тя е и един от ключовите обучители и автори на учебни материали по Програмата "Глоб@лни библиотеки – България".
Вярваме, че високият професионализъм на Надежда Груева ще даде нов тласък в развитието на Регионалната библиотека в Стара Загора. От името на цялата колегия пожелаваме на Надя успешен и ползотворен път като Директор на РБ "Захарий Княжески"!

ББИА
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 61 - 64 от 64
Посолство на САЩ в БългарияГьоте институт - България  Американска библиотечна асоциацияЕвропейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации Фондация Глобални библиотеки - БългарияМемориален фонд Снежана Янева
facebook          
Copyright © 2000 – 2022 Българска библиотечно-информационна асоциация
София 1000, ул. „Христо Белчев“ 2, ет. 5, офис 16; тел. 0885311854; имейл:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.